2024-03-19

2 thoughts on “Защо за ЕС България е все едно арабска държава

  1. В пита какво е Европа.
    Аз бих задал въпроса какво е България? Ако погледнем строго ние сме смесица от една част наричащи се българи плюс малко или много турци, сърби, гърци, албанци, евреи, арменци, роми, власи, гагаузи, каракачани и т.н..И кои от тях, в същност какви са, малко се знае. Но не сме само ние така. Всяка Балканска страна е почти същата смесица в приблизтелно подобни пропорции. Но имаме знатни „патриоти“ които ни препоръчват за единствени като най способни, даровити и т.н. българи или сърби или или. А в същност сме почти все едно и също нещо в място прегазено от хилади от Азия и Европа в всяка посока. Турците са от централна Азия, ромите от Индия а българите, сърбите, кой знае от къде. И колко турците са истински турци или сърбите истински сърби, никой не знае. Свързва ги само някакъв език, донесен често от племе, което го няма вече. Но се чертаят граници, палят се и се горят къщи, хиляди се заравят в земята от „патриоти“ привърженици на „чистата раса“. Повод за оправдание на най явен грабеж и кражби даже когато се установява „мир“. Нещо като капак под койти вилнеят разни червеи. И Хитлер предлагаше същото оправдание, за да заграби цяла Европа и го смачкаха. Някой да помни това.

    Какво ни липсва. Това е ентусиазъма да си направим сами неща. И да се справим с тези „патриоти“ които ни държат под капак. Уж имаме структурата за това, но чакаме други да го работят.

  2. Стела, а какво точно е Европа? Тя включва ли реално Гърция? А Русия? Тя географско понятие ли е, икономическо ли, религиозно, културно? Какво?
    От времената от преди историческият материализъм, както се исказва един любим мой литературен герой, хората са се стремяли да уголемият своите общности. От Племена да създадат села, градове, държави, империи и така нататък.
    Това така нататък става днес и в този процес западно европейските държави са безумно закъсняли. За срамоттите те са изпреварени от техни бивши колонии. Места които преди те са виждали за подходящи само за престъпници, проститутки, авантюристи от всякакъв сорт, и религиозни сектатнти, днес са на път да образуват стабилни над национални, общности.
    Оня ден си говорих с една съсдка от германски произход. Тя живее в една от десетте къщи в квартала, задните дворове на които излизат на малко езерце. Разхождайки се минаваме покрай задните си дворове и се разприказваме. Стана въпрос за това, какво означава да си истински американец. Аз започнах да изброявам обитателите на къщите около езерцето. Германката, ние от Българиа, украинка, естонец, пуерто риканци, турци, и две двойки родени в САЩ. Даже и тези последните ако ги запиташ ще установиш, че най- ветроятно са първо или второ поколение емигранти. Има и такива, които са пето или десето поколение, но и те по душа също са емигранти. Американската нация е над национално обрасование създадено от хора на които им е писнало от „патриоти“ и просто искат еднакви закони за всеки. САЩ им го предотавя и те си живеят нормално и съвсем не се карат. Тук спокойно се разбираме и с гърци и с македонци и с евреи и със цигани и с турци и с арменци. За двайсет години с никой от тези етноси не съм се карал за нищо и не съм чул някой друг да го е правил. Просто няма какво да делим. Тук всички сме на един хал, подчиняваме се на едни закони и плащаме едни данъци. Това ни зближава и понякога се чувстваме по-близки със съседа турчин или колежката от Бангладеш, от колкото с приятели и роднини в България.
    Европа е много назад Стела. Колкото България е изостанала от западна Европа икономически, толкова тази последната е изостанала от САЩ, Канада и Австралия социално. Стара Европа все още живее по принципа на аристокрацията и камериерките. България е част от Европа Стела. Тя е просто онази част, което достава камериерки. Това не е по вина единствено на България. Стара Европа си харесва разделението. Винаги го е харесвала и просто не знае как да живее без него. А ще и се наложи…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *