Home » Авторски страници, българи зад граница

В Скопие се откри XIV Световна среща на българските медии

2018.10.25 Един коментар


Днес в македонската столица Скопие се откри XIV Световна среща на българските медии, която ще се проведе с участието на журналисти от над 50 български медии, представители на македонски медии, български и македонски културни дейци, представители на държавни институции, на Съвета за електронни медии и др. За тази среща в Скопие пристигнаха български журналисти от над 25 страни и няколко континента.

Минути преди откриването на срещата

Срещата, която се провежда под надслов “Медии и памет”, се откри в Македонската академия на науките и изкуствата. Генералният директор на БТА Максим Минчев направи в словото си кратка ретроспекция на историята на този важен за българските медии зад граница форум, който започва в София през 2005 г., продължава в Чикаго през 2006 г., по-нататък в Рим, Мадрид, Виена, Атина, Букурещ, Амстердам, Пловдив и Велико Търново, Босилеград и Цариброд, Прага, Кишинев и др., за да се случи за 14-ти път в Скопие. Г-н Минчев се спря и на горещата политическа есен в региона, като пожела след нея да дойде топла и спокойна пролет.

Максим Минчев

Видеозапис от речта на генералния директор на БТА Максим Минчев на откриването на срещата.

Приветствие от името на вицепрезидента Илияна Йотова прочете нейната сътрудничка М. Димитрова. В приветствието си г-жа Йотова подчертава, че тези поредни годишни срещи, организирани от Българската телеграфна агенция, са превърнали българските медии зад граница в общност. Тя също казва, че България и Македония трябва да работят за общия просперитет на региона, като се зачита историческата памет. Вицепрезидентът подчертава в приветствието си и важната роля на българските медии, включително по отношение на връзките и обединението на българската диаспора по света.

Официалното откриване, на което говориха и други оратори, завърши с вълнуващо изпълнение на Влатко Стефановски и Теодосий Спасов.

Предвидените панели на XIV медийна среща, която ще продължи до 27 октомври, са свързани със следните теми: “Какво се случи на медийния фронт между Тринадесетата и Четиринадесетата световна среща на българските медии?”; “Различните лица на патриотизма”; “Бизнес и национален дълг”; “Журналистиката срещу пропагандата”; “Медиите като посредник между обществото и политиците”; “Медиите в зад граница – стари проблеми, нови решения”; “Медии, образование, памет”.

Влатко Стефановски и Теодосий Спасов в съвместно изпълнение на “Бел кон”

По време на медийния форум в Културен информационен център – Скопие ще бъде открита фотоизложбата “България представя: Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол” и ще бъде връчена традиционната награда “За принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина”, която се присъжда от фонд “13 века България”.

Участниците в срещата

.

Екип на EuroChicago.com

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.