Home » Авторски страници

Интернет загуби свободата си

2017.12.16 4 коментара

Отмениха неутралността на мрежата

Коментар на  Григор Лилов

На 1 декември единствен в България информирах, че Федералната комисия за съобщенията в САЩ се готви на 14 декември да отмени ограниченията върху Интернет – т. нар. неутралност.

Това вече е факт.

Т.е., Федералната комисия гласува Интернет да загуби равнопоставеността и който повече плати на доставчиците, той да доставя с приоритет информацията.

Образно ще поясня – до единия МОЛ ще се стига и с метро, и с много удобни транспортни връзки. До другия – през задръствания и разбити улици. Ясно е от кой МОЛ ще пазарувате.

————————-

От 15 декември това решение за отмяна на така нар. “неутралност” е факт, с три гласа “за” на републиканските членове и два гласа “против” на демократическите членове в Комисията.

Тази “неутралност” в ЕС е записана в задължителни за всички Директиви и правила.
Пояснявам – спазва се и у нас!

Но понеже мрежата е глобално явление, селекцията на бързи за достъп, платили си за това сайтове и бавни, които не са си платили или нямат възможност да си платят, ще се усети и в Европа, и в България.

Ще се усети и зарази това, че администрирането на световната Мрежа е предимно съсредоточено в САЩ, търсачките са предимно американски, социалните мрежи – също.

(Някои американски щати и градове заявиха, че ще обжалват решението в съда.)

Ще се усети и друго следствие от това решение. В перспектива могат да възникват два Интернета.

Първият за бедните със селектирана за тях информация, заради скоростта на отваряне и прочит на сайтове и социални профили. Това ще е своебразна цензура.

И вторият Интернет – за богатите с неограничен бърз достъп до всички сайтове и профили, които пожелаят да видят.

Ще повторя от онзи мой коментар бележката на капацитетите в тази област: Интернет трябва да се разглежда като основно човешко право!

Според мен с това решение то се нарушава.

Ще отбележа, че сегашните регулации наистина задържат развитието на преноса на данни, но без тях ще стане още по-лошо.

.

4 коментара »

 • Andrey Nenov said:

  Изводите направени в статията, как щяло да се отрази в България, щото американските доставчици щели да ограничават Гугъл и социалните мрежи са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ..

  Аман от дилетанти всичкознайници.

 • Andrey Nenov said:

  Разбира се аз съм категорично против подобно ограничение , защото ще пострада независимостта на Интернет и правата на клиентите в САЩ. Но това не означава, че ще се съглася да се пишат глупости от дилетанти.

 • Mariana said:

  Журналистите не могат да бъдат тесни специалисти по всичко. И смело могат да бъдат обвинявани от професионалисти в една или друга сфера, че те в съответната сфера не са професионалисти. Но ако никой не отрази в България например новина като тази, която все пак е достатъчно важна, това е по-важен пропуск за журналистите в тяхната професия, която въобще не е лесна, кой каквото и да си мисли.

 • Grigor Lilov said:

  Г-н Ненов, никъде не съм посочил названия на компании, не съм писал, че че ще ограничават Гугъл и затова не ми го приписвайте. Освен това виждам, че въобще не сте разбрали какво съм написал. И вероятно не аз съм всезнайкото.

  Няколко пояснения за читателите.
  Факт е, че доставчиците на Интернет искат да им се заплаща за бърз/качествен пренос на сайтовете. Интернет е мрежа, съставени от различни локални мрежи.
  И когато една мрежа, която е доставчик и трансферира данни, иска заплащане, това е първата, и то сериозна крачка към промяна и на финансово-икономическия модел по свързването на отделите локални мрежи в световната и трансфера на информация. Всички професионалисти го разбират, разбират го и всички финансово-икономически анализатори.

  За пример да видим ситуацията с България, която според коментара тук нямало да се повлияе от решенията в чужбина. Тази българска интернет свързаност със света се осъществява по различни начини.
  Един от тях е купуване на IP Transit (трафик)от доставчици от първо равнище – обикновено за Европа. Те пък купуват от други като Comcast. Той често е бил обвиняван, че дава нарушаващ конкуренцията приоритет или неприоритет на определени сайтове.
  Освен това центровете в Интернет (мрежи) за разпределение на съдържание могат да насочат зареждането на даден сайт през мрежа от рутъри, която е например в САЩ заради по-ниско натоварване или заради оптимизиране на трафика.
  Да, ама и в единия, и в другия случай там вече я няма неутралността, има чисто пазарни отношения и съответно достъпа до каналите за трансфер, скоростта по тях, селекцията и др. ограничения и привилегии, вкл. и времеви, действат с пълна пара и са различни.
  Ето така пак се засяга България.
  Пиъринга също ще влияе (пряко свързване между големи доставчици на Интернет). Защото ще зависи съответния сайт, търсачка, социална мрежа, база данни и т.н. на кого е платил и колко и на кого не или малко според интересите му.И вашия доставчик да не е така уважен от тях.
  Или да вземем Гугъл. Разбира се, Гугъл създаде своя мрежа и страната ни е точка от нея, ама преди няколко години това не беше така. Освен това по редица съображения мога да реша да ползвам не сървъра на Гугъл за България, а американската му мрежа. И съответно да получа ограниченията заради премахната неутралност.
  И т.н., и т.н.
  Архитектурата на глобалния Интернет предпоставя такива изводи. Би трябвало г-н Ненов да я познава, за да си позволи тази категоричност и пренебрежение, но аз лично не останах с това впечатление.

  Дилетанското ми мнение всъщност е мнението на коментарите от професионалните форуми, от които го почерпих. Давам ви и един непрофесионален, дилетантски линк на работна група (Оксфорд) с доклад от октомври т.г.: http://www.rfc-editor.org/rfc/rfc8280.txt във връзка с тези проблеми за неутралност и правата на човека. Взет е от документацията на RFC – Request for Comments. Тя е онази организация, която дискутира и създава правилата в световната Интернетмрежа.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.