Home » Авторски страници

Който плати повече, той ще достави информацията. Интернет губи свободата си?

2017.12.03 Няма коментари
Spread the love

Разрастващ се световен скандал в САЩ с т. нар. неутралност на мрежата. 22 милиона коментара при общественото обсъждане на замислените промени от Федералната комисия по съобщенията. В употреба като аргумент за полярните позиции влязоха в действие тролове и ботове. Промените ще обхванат целия свят.

Коментар на Григор Лилов

За разлика от другите медии в България, единствено в. “Банкеръ” (моя статия) информира за огромен скандал в САЩ и света със свободата и независимостта на Интернет. Линк към статията в “Банкеръ“.

През 2008 г. проучване установява, че дори едносекундно закъснение в отварянето на някой интернет-сайт или линк спрямо други страници или линкове може да доведе до “11% по-малко изгледи на страници, 16% намаляване на удовлетвореността на клиентите и 7% загуба на реализации”.

Така се роди терминът „мрежова неутралност” (Network neutrality).

Той засяга работата на интернет доставчиците и повелява, че интернет скоростта към определени уебсайтове не бива да се манипулира.

Освен това доставчиците нямат право да я ограничават или да блокират сайтове и/или услуги в киберпростраството. Така няма да се дава неконкуретнтно предимство на трафика на едни уебсайтове за сметка на други.

Според редица прависти-теоретици, мрежовата неутралност трябва да се третира като основно човешко право.

Само две години по-късно, през 2010-та Чили става първата държава в света, приела закон за „неутралност на интернета”. Последвана е от Холандия, Словения, Сингапур и редица други страни. Тази повеля е формулирана като задължителна и в член 3 от Регламент 2015/2120 на ЕС, който определя основната рамка за гарантиране на неутралността на мрежата в държавите-членки.

Но сега това правило и това човешко право е на път да бъде бламирано. И на негово място да се въведе ново – плащаш си за по-висока скорост или приоритет, и твоите интернет-страници се отварят първи и далеч по-бързо от другите.

Съдбата дали сегашната интернет неутралност ще се запази или ще отиде в миналото, ще се реши тези дни – в САЩ. На свое заседание на 14 декември Федерална комисия по съобщенията (FCC) планира да отмени регламентите, приети от правителството на президента Обама, които гарантираха, че всички интернет страници, големи и малки, се третират еднакво от интернет доставчиците.

Правилата за неутралност на мрежата в САЩ забраняват на доставчиците на интернет услуги да предоставят по-бързи услуги на компании, които се съгласяват да плащат повече, от други компании и клиенти.

Вместо магистрала, по който движението е свободно, сега се предвижда да има път с много ленти за различни скорости срещу заплащане. Ако не сте паралия, ще се влачите в полосатата за интернет-каруци, ако си платите – в тази за интернет-голфове или интернет-беемвета, ако много щедро се бръкнете в джоба – в пистата за ферарита и ламборджинита.

Проблемът не засяга само САЩ, а и целия свят. Отпадне ли неутралността в САЩ, неизбежно заради свързаността и глобалния характер на мрежата това ще засегне всички държави, включително и България, и ще се пренеса като практика и при тях.

Притесненията на защитниците на сегашната неутралност са, че пренебрегването на мрежовата неутралност ще позволи на големите телекоми да се споразумяват с другите компании и срещу заплащане да отварят т.нар. скоростна линия само за тях. Така се създава нелоялна конкуренция в интернет пространството.

Да си представим например, че Google са създали и пуснали онлайн телевизия, като са си платили най-щедро на доставчиците на Интернет за най-високоскоростна връзка. Резлутатът е, че ще пометат пазара, смачкайки всички свои конкуренти заради бавната им скорост. Същото важи и за търсачките – която плати най-много за скорост, тя ще бъде монополист, а не онази, която представя най-доброто качество на търсенето. Важи и за интернет-страниците на компаниите. И за електронната поща. И за всичко…

“Това би било радикално отклонение от предишните политики на последните правителства – и на републиканците на Буш, и на демократите на Обама” – твърди Джуджи Соу, бивш съветник на Том Уилър, председател на FCC от ерата на Обама. – “Промяната ще остави потребителите и конкуренцията напълно незащитени.”

Много потребители на Интернет по целия свят започнаха да се опасяват, че без тези правила доставчиците на връзките ще започнат да събират такси от някои уебсайтове, търсачки, бази данни, които впоследствие ще бъдат прехвърлени като заплащане на онези, които ги ползват. Освен това се чуха критики, че големите компании ще спечелят непочтено предимство пред стартиращия бизнес и малките фирми, които няма да могат да си позволяват цената на тази услуга.

Местните власти в Калифорния вече заявиха, че ако в САЩ отпадне федералната регулация на неутралността, те ще въведат своя щатска. Някои конгресмени в анонс обещаха, че ще оспорят такова евентуално решение на Комисията по далекосъобщенията.

“Интернет е жизненоважна част от живота на 21-ви век и критичен двигател на съвременната икономика”, заяви един от тях, Ангъс Кинг в специална декларация. “Предложеното за отменяне на неутралността на мрежата заплашва тази придобивка, като поставя скоростта и наличността на информация като обект за продажба на най-богатите.”

МОТИВИТЕ

От своя страна, доставчиците на Интернет твърдят, че сегашните правила са прекалено строги и вредят на бизнеса.

Основният аргумент на мастодонти като Comcast, AT & T и Verizon е, че те пречели да се инвестира в подобряването на интернет-инфраструктурата, понеже вложените средства бавно се възвръщали. За да притъпят обществената реакция, редица от тях обещаха да не блокират или забавят съдържанието, което не им харесва.

Председателят на Федералната комисия Аджит Пай се кълне, че неговият план елиминира ненужното регулиране, като опазва свободата в мрежата. Опазването се състои в регулациите, записани в предложението му.

Според тях компаниите-доставчици трябва да информират какви свои вътрешни правила са възприели, за да блокират сайтове, да забавят скоростта им, както и по какъв ред други сайтове ще ползват предимства.

Планът на Аджит Пай ще остави поле за жалби за измамно поведение и ще наблюдава неприкосновеността на личния живот пред Федералната търговска комисия, която вече регламентира неприкосновеността му за интернет компании като Google и Facebook.

Той се рекламира като програма „за прозрачност”, прилагана от Федералната комисия по съобщенията. Разбира се, „прозрачността” е евфемизъм – докато забраната е категоричен императив, проследяването на дейност, анализа и оценката й е пожелателно действие.

Компаниите-доставчици също се кълнят, че практически нищо няма да се промени.

Comcast посочи, че няма да блокира, да дросерира (ограничава скорост) или да дискриминира законното съдържание. AT & T съобщи,”че всички големи доставчици на интернет услуги са публично ангажирани с опазването на открит интернет”. Verizon декларира, че “потребителите трябва да могат да достъп до интернет, когато, къде и как те избират и това ще бъде запазено.”

Да, но практиката сочи, че в по-ранни години много доставчици на интернет-услуги са използвали мрежите си за неутрализиране на съперниците си. Например, Associated Press през 2007 г. открива, че Comcast блокира споделянето на нейни файлове. AT & T от конкурентни съображения блокира Skype и други услуги за интернет обаждания в своята мрежа на iPhone до 2009 г.

Федерацията за информационни технологии и иновации – think tank, финансирана от интернет-гиганти като Гугъл, Фейсбук и др., споделя подобни тези. Дъг Брак, телекомуникационен политически анализатор в нея, смята, че „има малка вероятност дружествата за широколентов достъп да се занимават с манипулации, като се има предвид колко непопулярни са вече сред обществеността.”

Подобна позиция не е за учудване, понеже евентуална промяна срещу неутралността ще им гарантира запазване за дълго време на практически монополните им позиции на този толкова динамичен пазар.

От друга страна, концерни като иБей, Amazon, IAC / InterActiveCorp, Microsoft са защитници на сегашната практика.

СКАНДАЛЪТ С МАНИПУЛАЦИИТЕ

Планът и предложението на председателя на Федералната комисия за комуникациите бяха поставени на обществено обсъждане на сайта на държавния орган.

И светкавично бяха политизирани. Като едно от достойнствата на плана беше изтъкнато съображението, че така по-лесно ще бъдат филтрирани фалшивите новини и информация, както и „недемократично съдържание в мрежата”.

Обаче анализаторите почти веднага забелязаха, че сред 22-та милиона получени досега коментари има немалко спам, произведен от интернет-ботове (автоматизирани системи за текстови съобщения).

Голяма част от съобщенията, които оспорваха досегашната неутралност на мрежата, започнаха да се появяват на публичния форум на FCC с един и същ текст. Не е необичайно коментиращите да използват еднотипни формуляри, предоставени от разни обществени или лобистки групи. Обаче редица от писалите в сайта се оплакоха, че не се пращали такива коментари и не са предоставяли своята идентификация за тях. Засега става дума за около 800 000 такива доказани съобщения и коментари, но вероятната бройка е милиони.

Един от известните учени в тази област, Джеф Као, направи синтактически анализ на тези коментари чрез специален алгоритъм, изваждайки от уникални адреси – уж оригинални, около 1 млн. бр. като фалшиви в подкрепа на позицията на председателя на Федералната комисия. Той ги определи като написани от компютърна програма – еднотипни, макар и различаващи се в словореда. Ето пример:

“Гражданите, за разлика от бюрократите във Вашингтон, трябва да имат право да купуват продуктите, които предпочитат” и “Гражданите, за разлика от бюрократите от Вашингтон, трябва да могат да избират онези услуги, които желаят.”

Тази сензация започна да се разгаря с мащаби, които скоро може да достигнат мащабите на скандала с руската интернет-намеса в американските избори.

Например главният прокурор на Ню Йорк Ерик Шнайдерман започна свое разследване на измамата, след като установи, че са ползвани имена и данни на десетки хиляди граждани на града. Но Федералната комисия по съобщенията се въздържа от съдействие и подкрепа, и отказа да осигури достъп до първичната документация и електронни записи.

Във връзка с този скандал Шнайдерман публикува Открито писмо. В него се твърди, че процесът на публично обсъждане на промените, който се изисква от закона, е „компрометиран от измамно използване на идентичността на американците”.

Освен това се установи, че около 50 000 жалби на потребители са изчезнали от документацията на комисията.

В отговор тя оспори други коментари като създадени от ботове срещу нейната позиция. Най-сетне посочи един електронен адрес в Русия, от който са пристигнали 400 000 отзива за промените. Така възникналият проблем продължи да се политизира – вече и на международна почва, и тепърва ще се превръща в огромен скандал.

Въпреки това фалшивото съдържание и податели – както в защита на промените, така и срещу тях, не е изтрито от интернет-страницата й „поради липса на ресурси”.

Някои анализи пък посочиха, че при действителните коментари съотношението е 73:1 в полза на запазване на неутралността.

Двама сенатори – демократът Брайън Шац и републиканецът Франк Палъун младши настояха за специално разследване на Конгреса по този повод и проверка на използването на ботове и тролове.

Шац освен това оспори и набелязваните промени:

“От създаването си досега сме виждали свободен и отворен Интернет, който да увеличи икономиката и въображението ни. Но днес FCC заплаши да прекрати Интернет, както го познаваме.

Ако бъде приет, планът на FCC ще промени начина, по който всеки американец получава информация, гледа филми, слуша музика, прави бизнес и разговаря с техните семейства. Чрез отмяната на основните защитни мерки за неутралност на мрежата FCC предава на доставчиците пълен контрол над Интернет, оставяйки американския народ с по-малко възможности за избор и по-малко достъп.”

Можем да добавим – и не само американския, но и останалите народи на планетата, поради глобалния характер на мрежата.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.