Home » Авторски страници, българи зад граница

Петиция за статута на българския език в ЕС чака цяла година подкрепа от МОН

2016.08.11 Няма коментари
Spread the love

АКО БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК СТАНЕ МАТУРИТЕТЕН В СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕВПРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, КОЕТО СЕ ИСКА С ТАЗИ ПЕТИЦИЯ, БРОЯТ НА УЧЕНИЦИТЕ В НАШИТЕ ЗАДГРАНИЧНИ УЧИЛИЩА ЩЕ НАРАСНЕ ДЕСЕТОКРАТНО.

Снежина Мечева, говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина, дава на 10 август т.г. интервю за БНР – Благоевград. Интервюто е дадено скоро след завършването на Осмата годишна конференция на АБУЧ (вж. тук и тук), която се проведе от 27 до 29 юли в Софийския университет и в Бачковския манастир. В интервюто става дума за стандартите, програмите, учебниците, квалификацията на учителите  и др. Както и за необходимостта от подкрепа от страна на Министерство на образованието и българската държава за петицията на АБУЧ в Европарламента, за издигане статута на българския език като матуритетет в страните членки на ЕС. Тази петиция получи подкрепа от 49 депутати от Народното събрание. За покрепа на петицията от страна на Министрество на образованието АБУЧ чака вече цяла година.

Снежина Мечева по време на Осмата годишна среща на АБУЧ. София, 27 юли 2016 г.

Снежина Мечева по време на Осмата годишна среща на АБУЧ. София, 27 юли 2016 г.

.

Ето какво казва Снежина Мечева относно петицията на АБУЧ:

Ние изготвихме една петиция в Европейския съюз, с която петиция искаме българският език да издигне своя статут в ЕС. И цяла година забавяме тази петиция, защото очакваме подкрепата на Министерство на образованието. В крайна сметка онова, което министър Кунева каза на откриването на нашата конференция е, че тази петиция трябва да бъде подсигурена юридически 95 %. Един аргумент, който означава две неща. Първо, ако нещата са сигурни 95 %, то вероятно няма и нужда от петиция. Ние правим петиция, за да обърнем внимание на хората, тук в България и в Европа, че това е проблем, който вълнува нацията, а не учителите в чужбина на 300 училища. И очакваме пълна подкрепа от страна на министерството, която на този етап не получаваме. Ако министър Кунева смята, че тази петиция трябва да е 95 % юридически подсигурена, тогава нека да видим от тяхна страна (на министерството – б.р.), в позицията на вицепримиер и на министър какво ще направят, за да подсигурят тези 95 %. Но така или иначе една петиция никога не тръгва със сигурност 100 %. Тя отнякъде трябва да се захапе. И ние правим това, учителите. Защо? Защото ако се въведе българският език като матуритетен в страните членки на ЕС, което искаме с тази петиция, броят на учениците ще се увеличи десетократно при нас. Тъй като големият проблем е, че големите ученици напускат българските училища, защото физически не смогват да обемат материала, който трябва да покрият в училището в чуждата страна. А ако има българска матура, която да се признава в чуждата страна, те ще бъдат задължени и заинтересовани. И това ще бъде една добра матура за тях, на родния им език. От друга страна, ако има такова равноправие на българския език, който заслужава това уважение в Европа, наравно с езици като английски, френски, немски, италиански и финландски дори, нали. Ние не сме по-дребни като език, макар че нас ни наричат малки езици. Ние не сме малки и можем да го докажем само ако държавата застане зад нас и нашето искане. Така, както ние цяла година се опитваме да уверим управляващите, че трябва да направят.

Снежина Мечева (втората отляво на първия ред) със свои колеги по време на Осмата годишна среща на АБУЧ. Бачковски манастир, 28 юли 2016 г.

Снежина Мечева (втората отляво на първия ред) със свои колеги по време на Осмата годишна среща на АБУЧ. Бачковски манастир, 28 юли 2016 г.

.

Цялото интервю на Снежина Мечева за БНР – Благоевград може да се чуе в сайта на БНР.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.