Home » Авторски страници

България предаде на Турция политически емигрант

2016.08.11 Един коментар
Spread the love

unnamed

България се постави в унизително положение – из декларация на “Протестна мрежа” във връзка с екстрадирането от България на турския гражданин Абдуллах Бююк

Нарушаването на международно легитимирани човешки права е рубикон за политическата ни действителност. След предумишленото убийство на политическия дисидент Георги Марков на моста “Ватерлоо” в Лондон, доживяхме и есктрадиция на политически мигрант от нашата страна, независимо от решенията на компетентните съдебни институции. България депортира човек в Турция, по искане на режима там – режим, който суспендира Европейската конвенция за защита правата на човека и настоява да върне смъртното наказание, за да се саморазправи с опонентите си. Действията на българската МВР администрация са в разрез с нормалните представи за върховенство на закона.

Протестна мрежа е на мнение, че отговорност за този срамен за държавата ни акт носи цялото правителство и най-вече министър-председателят и министърът на вътрешните работи. Не по-малка е отговорността на парламентарно представените партии и особено тези от управляващото мнозинство, които подкрепят авторитарния режим в съседна Турция, и които, мълчаливо или не, са спомогнали да се достигне този нов срам в най-новата ни история.

6e537720579af09460f64aaa4804632c

Ердоган дава за пример отношението на България към гюленистите

 “Днес в България беше заловен още един, техен (на мрежата на Гюлен – бел.ред.) финансист. Искането му за убежище бе отхвърлено и той беше предаден на Турция”, каза снощи президентът пред множество хора, събрали се пред президентския дворец в Бештепе, съобщава сайтът Хаберлер. Ердоган не спомена конкретно име, но визира турския гражданин Абдуллах Бююк, който вчера бе принудително отведен до границата с Турция и предаден на турските власти на основания, че е просрочил законния срок за оставането му в България. България експулсира Бююк, въпреки че Софийският апелативен съд (САС) окончателно отказа да го екстрадира още през март. МВР използва за целта липсата на валидни документи, заради които принудително го отведе и предаде на турските власти на ГКПП “Капъкуле”. /Mediapool/

 

Коментар на политолога Огнян Минчев за похвалата на Ердоган

Тази похвала е открито унижение за българската държава и общество. По Лъвов мост се разхождат стотици – може би хиляди субекти, които просто плачат за екстрадиране. С този нарушител на миграционния закон ли трябваше да започнем? Правото на всяка демократична страна предвижда изрично предоставянето на убежище на лица, преследвани по политически причини в своите страни. Турция се управлява от авторитарен режим, който държи по затворите десетки хиляди души – включително стотици журналисти и интелектуалци, които са обвинени в “тероризъм” само защото са в опозиция на режима. Репатрирането на този човек без безпристрастно разглеждане от съда на доказателствата по обвинението на Анкара, че е замесен в “терористична дейност”, е пряко нарушение на ангажиментите на България като демократична държава. Знаем и защо е направено – за да омилостивим Ердоган, та да не ни закача. Блажени са властващите верующи! Който си продава достойнството, за да си купи нечия чужда протекция, е застрашен да изгуби както сигурността си, така и свободата си.

 

Коментар на новината за експулсирането на Бююк от омбудсмана на Р. България Мая Манолова

„Разбрах за казуса с експулсирането на Абдулах Бююк тази сутрин от медиите. Бях на работа до 19.30 вчера, МВР така и не изпълни ангажимента си по член 39 по Закона за бежанците, за да мога да извърша наблюдение на процедурата“ – посочи Манолова. „Не мога да коментирам основанията за издаването на заповедта за експулсация на Бююк, но мога да кажа че, не е следвало тя да бъде изпълнявана незабавно. Незабавното й изпълняване противоречи на нормите на международното право, на Българската Конституция и на Закона за бежанците“. /БЛИЦ/

 

“Аз не вярвам, че в Турция ще получа възможност за справедлив процес, защото както е видно и от документите, те ме обвиняват в политическа ситуация. Аз дойдох в България, защото вярвам, че в България като европейска държава ще мога да развия своя бизнес, да получа убежище и да защитя своите права.” – така е смятал самият Абддулах Бююк, цитиран от в. “Капитал” в публикация, озаглавена “Историята на Абдуллах Бююк”.

.

България не даде убежище на Бююк и не защити неговите права. И макар че това решение едва ли е било взето на драго сърце на най-високо ниво в държавата, и може да се разбере защо е бил направен този жест към турския президент Ердоган, срамът и унижението остават.

.

One Comment »

  • Мариана (author) said:

    “В разрез с Европейската конвенция по правата на човека, потъпквайки българската конституция и Закона за чужденците, както и две задължителни съдебни решения и предизвиквайки международен скандал, МВР предаде на Турция преследвания от режима на Ердоган Абдуллах Бююк в сряда следобед. Това не е единичен случай – общо 31 турски граждани са били изгонени от страната по същия начин от началото на годината, а други 35 се издирват, призна зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Предаванията са ставали без на тях да присъстват представители на омбудсмана или правозащитници, както е предвидено в закона. На експулсираните не им е дадено право и да обжалват заповедите пред съда.
    Нито една държава досега не си е позволила да даде в ръцете на Ердоган негов политически враг. Затова и турският президент специално благодари на българските власти и ги даде за пример на всички, най-вече на САЩ, които отказват да му предадат живеещия там Фетуллах Гюлен.”

    http://www.segabg.com/article.php?id=817862

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.