Home » Авторски страници, българи зад граница

Снежина Мечева за годишната среща на АБУЧ – 1

2016.08.02 Няма коментари
Spread the love

Осма годишна конференция на АБУЧ – Ден първи

IMG_7199

На този линк можете да прочетете всичко най-важно, което се случи в първия ден на конференцията на Асоциацията на българските училища в чужбина – https://www.eurochicago.com/2016/07/osma-sreshta-na-abutch/

Аз ще добавя онова, което обикновено не се включва в официалните информации, но е човешко и не бива да остава „зад кадър”. А то е, че тази конференция бе най-емоционалната за нас, учителите, които десетилетия работим далеч от България, но с мисъл и сърце за нея. Със сигурност това се дължи и на най-голямото присъствие на представители на държавните институции, които заявиха желанието си да дойдат при нас и ни окуражат.

Ще наруша протокола и ще започна с онези, които имаме честта да наречем приятели.

20160727_094524

И този път отново с нас бе най-верният ни поддръжник, г-н Георги Пирински, евродепутат и Почетен член на АБУЧ, който пръв през 2008 година ни протегна ръка, за да ни забележат като асоциация.

И тази година на откриването на конференцията присъства председателят на Държавната агенция за българите в чужбина, г-н Борис Вангелов, и в речта му личеше искреност, подкрепяща нашите усилия, която бе неподправена.

20160727_095052

Не може да не отбележим и страстната реч на председателя на Синдиката на българските учители, г-жа Янка Такева, която развълнува за пореден път всички присъстващи, защото призова първо и преди всичко да браним езика, но и вярата си, заради които днес можем да се наричаме българи.

20160727_100800

Като естествено продължение на тази реч отправи своя поздрав Западно и Средноевропейски митрополит Антоний, с когото от две години насам ни свързва ползотворно сътрудничество, а чрез него укрепва и връзката ни с Българската патриаршия.

20160727_095951

За пореден път наш верен крепител, съорганизатор и спонсор е СУ „Св. Климент Охридски”, и отново в лицето на научния директор на Университетския център по хуманитаристика „Алма матер” доцент Костадин Грозев, ръководител на катедра „Нова и съвременна история”, получихме личното приветствие на ректора – проф. дфн Анастас Герджиков.

20160727_100352

В процеса на нашата упорита и безотказна дейност спечелихме и продължаваме да печелим нови привърженици. Неочаквано за нас, зам.-председателят на Комисията по образование към Народното събрание, г-н Милен Михов, поднасяйки своето поздравление, връчи на нашия председател д-р Ирина Владикова, подписите на народни представители, които не само онлайн, но и на хартиен носител подкрепиха Петицията на АБУЧ за въвеждане на матури по български език в образователната система на страните от Европейския съюз. Този жест на желание и вяра, демонстриран на най-големия форум на АБУЧ, развълнува до сълзи и д-р Владикова, и нас, учителите, които знаем какви широки двери за реализация биха се отворили пред нашите ученици, ако постигнем този успех.

20160727_100403

Не се случва често конференциите ни да бъдат уважени от високопоставени държавни служители на МВнР, но е добре, че се е случвало – случи се и тази година. Ценим жеста на съпричастност, демонстриран от зам.-министър Христо Ангеличин, който с присъствието си увери, че ще допринесе образованието по България, на което ние сме проводници, да среща разбиране и да разчита на Външно министерство. От МВнР ние зависим почти толкова, колкото и от Министерство на образованието и науката. И ако тези две министерства са с нас, смятаме, че и Държавата е зад нас.

20160727_091646

Безспорно най-голямо е значението на образователното ни министерство. Ако има нещо, с което да се гордеем и да сме за пример, това е изключително доброто съдействие между АБУЧ и представителите на МОН. Като започнем с дирекцията ОКИ на г-н Лазар Додев и хората в нея: г-жа Наталия Михалевска – началник отдел, г-жа Румяна Тошкова, г-жа Керка Андонова, минем през всеотдайната ангажираност на главния секретар – г-н Красимир Вълчев и стигнем до новите ръководни кадри.

20160727_111132

Управителният съвет на АБУЧ, ден преди конференцията, има възможност да се срещне за първи път с новия зам.-министър , г-н Диян Стаматов, който ни посети и в деня на конференцията. Беше наистина професионално, дружеско, значимо това, което си казахме, обменихме като информация и начертахме като предстояща дейност. Има значение да знаеш, че хората, които обгрижват делата ни, са запознати с проблемите на редовите „пчелици” от просветния фронт, били са като нас и разбират езика, на който говорим.

За първи път МОН осигури, макар и в кратки срокове, съдействие и създаде комисии, в които наши представители да се включат в бъдещите разработки, засягащи дейността ни. Видяхме, че този път, в дните на нови преобразувания, за нас се мисли и няма да ни се налагат решения, а заедно ще се стремим да ги направим пълноценни.

20160727_092615

И разбира се на тази конференция, най-високоуважаваното присъствие бе това на вицепремиер и министър Меглена Кунева. Въпреки своята ангажираност в предстоящото сутрешно заседание на Министерския съвет, тя успя да отдели време и да заяви своето желание за съдействие. Онова, което един министър заявява, е почти стопроцентова гаранция , че ще се случи. И е окуражаващ фактът, че нашият министър вярва, че България трябва да е навсякъде, където има българи, а тяхното съхранение (т.е. и на България) трябва да става и става именно чрез образование. Още по-радостно е, че министър Кунева ще ратува за това образование да се отделят и повече средства. На конференцията на АБУЧ във Виена озаглавих доклада си: „Българското училище в чужбина се гради с любов, морал, етика…и все пак с пари”. И е ясно в тази формулировка какви са задълженията на нас, учителите в чужбина – ОГРОМНИ! Но за да успяваме, духовното, благородното, пожертвувателното има и материални измерения, които са по възможностите и силата на държавата. Да чуем личното уверение на българския вицепремиер, че ще има грижа за квалификацията ни, че ще имаме дългоочакваните истински адаптирани програми и помагала за обучение – това значи една мечта (или няколко) по-малко, един (или няколко) успехи повече.

IMG_7175

АБУЧ инициира Петиция до Европарламента за издигане статута на българския език в рамките на Европа и въвеждането му като матуритетен в образователните системи на страните членки. Направихме го, защото знаем, че това (дори и да изглежда изключително трудно) трябва да се заяви като стремеж и не само от нас учителите, а на държавно ниво. Петициите са за това, да се тръгне по труден път, но да се тръгне. Министър Кунева изрази желанието си тази петиция да е юридически подсигурена в максимален процент. Ние подадохме ръка на държавниците – изготвихме тази петиция в съавторство с българските евродепутати. Нека се надяваме, че тази ръка няма да увисне във въздуха и наистина ще бъде поета от тези, които смятат, че може и трябва да се направи и повече. Нека в Европа се чуе, че България е готова да брани авторитета на най-стария писмен книжовен славянски език, нека в разговорите за други важни държавни дела присъства и този елемент, нека се обединим с други страни членки на ЕС, които са засегнати от факта, че в Европа едни са с предимство, а на други подобна привилегия им е отнета. Това също е начин да се върви към обединение. А ако успеем, за нашите деца в чужбина това ще е стимул да се множат желаещите да поддържат знанията си по род, вяра, духовност в нашите образователни звена.

20160727_103842

 

В този първи ден, в който се откри конференцията на АБУЧ, нямаше маловажни неща. Но както споменах в началото, различното бе високата емоция. И когато дойде моментът зам.-министър Стаматов да връчи годишните отличия на учители с Почетната грамота „Неофит Рилски” на МОН, вълнението отлетя в стратосферата. Нашите скъпи учители, работили всеотдайно и заслужаващи, но разтърсени от факта, че трудът им е оценен по достойнство и то на най-високо ниво, излизаха един след друг и поемаха грамотите. С треперещи гласове и ръце благодаряха така, че сълзите потичаха не само в техните очи. Как да го пресъздам? Тези сълзи на благодарност не са от зениците, а от сърцето. За всичко изстрадано и подарено, затова, че сме много, че сме заедно, че има бъдеще в един свят на неизвестност. Ето техните имена: Анета Геранлиева – преподавател в Българо-австрийското училище „Св. св. Кирил и Методий” – Виена, Австрия; Валентин Хаджийски – преподавател в българското училище “Гергана”, Ню Йорк, САЩ; д-р Валентина Александрова-Кирова – преподавател в Българското училище към Посолството на България в Лондон, Великобритания; Ваня Ангелова-Топузова – преподавател в българските училища “Свети Иван Рилски“, Хатива и Енгера, Испания.

И уж официалната част изглеждаше приключила, уж емоционалните моменти бяха достигнали своята кулминация, обаче…

Дойде нашата изненада, на АБУЧ. Изненада истинска, приятелска, неформална, макар и изключително достойна. Изненада – признание. За един редови дългогодишен държавен служител, който десетилетия е писал доклади, правил е справки, денонощно е анализирал и съдействал българските училища в чужбина да намерят свое достойно място в мисълта на държавниците. Един човек тих и скромен, който със сигурност рядко е влизал в кабинетите на министри и заместниците им, но винаги е бил на телефона за разговор с нас, винаги се е стремял да ни разбере, но и другите да ни разберат.

20160727_103030

Д-р Ирина Владикова започна да чете текста, който придружава връчването на Почетната грамота на АБУЧ за заслуги към дейността на българските училища в чужбина. Всички гледат в нея, а ние от Управителния съвет гледаме в първата редица, където са представителите на дирекция ОКИ на МОН. Г-жа Румяна Тошкова гледа в земята и очевадно си мисли за нещо. Също толкова съсредоточени в д-р Владикова са и г-жа Михалевска, и г-н Додев. По лицата им се чете, че предстои награждаването на някого, когото те вероятно са срещали или поне са чували за него. И в този миг, сред гръм от овации прозвучава името на нашата РУМИ! Г-жа Румяна Тошкова – държавен експерт в дирекция ОКИ на МОН. Да видите тогава, „когато гръм удари” как ехото не заглъхва! Шокираната Руми зяпва в почуда. Трепереща от вълнение, утроено от изненадата, търси (макар да е литератор) думите, за да изкаже признателността си. Предстои й пенсиониране и ние я изпращаме с всичката възможна обич и благодарност. Очите и са просълзени, г-жа Михалевска трие сълзи, които замъгляват диоптрите на очилата й, г-н Додев се сдържа само защото е мъж. А ние ръкопляскаме с толкова много обич и ентусиазъм, каквито даряват само истинските приятели.

Каквото и да разказвам от тук нататък, ще е с по-нисък градус, не защото това, което последва е по-маловажно. Напротив. Но то вече влезе в орбитата на професионалния сериозен разговор между г-н Додев, г-жа Михалевска и българските учители. За новия закон, неговото приложение у нас и зад граница, за несъвършенствата в него по отношение на образованието в чужбина и за това как да бъдат преодолени. За стандартите, програмите, учебниците, за финансирането, мониторинга, методиката, разпространението на училищата и обхвата на учениците. Теми, които са наше ежедневие вчера, днес и със сигурност утре, т.е. винаги и завинаги.

20160727_103712

Следобедът бе отреден на годишното общо събрание на АБУЧ, където свършихме домашната си работа като асоциация. Можете да се запознаете с отчетния доклад за извършеното през изминалата 2015-2016 учебна година като погледнете Отчетния доклад на сайта ни: http://www.abgschool.org/drupal/

Денят завърши с приятелски коктейл и раздумка. Можахме да се поздравим и да се почерпим за всичко свършено не само през този ден.

А за следващите два дни и професионалните квалификационни курсове, проведени със съдействието на митрополита за Средна и Западна Европа – Антоний, игумена на Бачковския манастир „Успение Богородично”– архимандрит Симон и Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, ще напиша отделно. Хубавите неща продължиха да се случват…

 

Снежина Мечева,

говорител на АБУЧ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.