Home » Избрано, политика

Студенти окупираха зала на Софийския университет с искане за оставка на кабинета

2013.10.23 Един коментар
Spread the love

Лора Филева,  в. “Дневник”

 

Студенти са окупирали зала 272 – най-голямата аудитория в Софийския университет – по време на лекция на председателя на Конституционния съд проф. Димитър Токушев*. След появата на студентите Токушев е напуснал лекцията.

Планът на студентите е да останат в Ректората до петък и по този начин да го блокират. Лекциите в аудиторията са отменени дотогава. По-късно те съобщиха, че в 15 ч. ще бъде окупирана и аудитория в Нов български университет.

Акцията е на групата “Ранобудните студенти“, които настояват за оставка на кабинета “Орешарски”. Тя е продължение на акцията от миналата седмица в Народното събрание, когато трима студенти опънаха транспарант “Не ви ли е срам?”.

Протестиращите студенти са влезли в залата, след като лекцията е започнала, прочели са декларацията си, което е довело до напускането на Токушев.

“Ние сме студенти, всеки със своите учебни и работни задължения. Имаме опасния навик да казваме каквото мислим. Свикнали сме да обичаме истината, доблестта и да съдим според делата, а не според думите”, пише в декларацията. “Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени”, продължава текстът.

Някои от студентите са се възмутили от това, че лекцията им е прекъсната, защото “са си платили да учат”. Други около 20-30 първокурсници са подкрепили протестиращите си колеги и са останали в аудиторията.

Две-три студентки от провалената лекция се върнаха в аудиторията и поискаха да разберат защо младежите си позволяват да протестират в университета. Според тях най-малкото акцията била обидна за професор Токушев.

Едно от момичетата, което не се представи, заяви, че протестът трябва да е на улицата. Тя имала политическо мислене, но по думите ѝ не е мястото да го изразява в аудиторията. Според момичето тя ще може да изразява мнение, след като завърши петте години образование по право.

Момичето мисли, че не може да се промени системата през университета и с подобни акции, но не каза как трябва да се случат нещата.

Младежите, превзели залата, са от различни факултети и пред “Дневник” заявиха, че приканват хора от други университети да направят нещо подобно. Идеята им е да няма лекции в най-голямата аудитория, която се използва основно от Юридическия факултет.

През времето на окупацията ще се водят дискусии, ще се прожектират филми, за да се разнообразява времето. Хората ще се редуват на смени. Студентите са разписали правила, ще има и нощни дежурства, така че да има поне по 15-20 човека в залата. В момента “окупаторите” обсъждат каква ще е програмата на акцията.

Сред правилата, изписани на дъската в аудиторията, са: “без алкохол и цигари, без хора в нетрезво състояние, без политическа агитация, без насилие и нарушаване на реда, да сме солидарни с исканията, да се спазват правилата.”

Студентите опънаха голям транспарант “Окупация” пред залата.

Те обсъдиха, че ще поканят за някоя от дискусиите си професорите Нели Огнянова, Калин Янакиев, Георги Близнашки.

Към 13 ч. в залата при тях дойде проф. Георги Близнашки – преподавател по конституционно право и бивш депутат от БСП. Той каза, че се гордее със студентите. Решението за Пеевски постави под съмнение дейността на КС. Беше черен ден за българското право, каза той и допълни: “Ако не бяхте вие, Пеевски все още щеше да е шеф на ДАНС”.

.

——————————————————————————————————-

* Проф. Димитър Токушев е преподавател по история на българската държава и право. Той е и председател на Конституционния съд, и един от съдиите, гласували за връщането на Делян Пеевски като депутат.

One Comment »

 • Mariana said:

  Протестиращите студенти: Нека премиерът под клетва каже кой предложи Пеевски

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2013/10/23/2166751_protestirashtite_studenti_neka_premierut_pod_kletva/

  “Живеем във фасадна демокрация, под лапите на политическия цинизъм и партийната недалновидност. Тънем в мизерия, апатия и бездушие. За 23 години три милиона българи напуснаха страната. Ние решихме да не бъдем следващите.

  Ние решихме да си върнем правото на бъдеще в България.

  Считано от днес (23.10.2013 г.), ние окупираме най-голямата аудитория (272) в Софийски университет “Св. Климент Охридски” – институцията, която винаги е била коректив на всяка една власт. Като активни и мислещи студенти смятаме за свое право и отговорност да изразим несъгласието си с наглостта на самозадоволяващия се български политически елит през последните години.

  Време е да получим отговори. Време е да заживеем в истинска демокрация и в общество, в което знанието се цени.

  Търсим морална отговорност от своите преподаватели начело с проф. Димитър Токушев, председател на Конституционния съд и преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, отговорност за връщането на олицетворението на българската олигархия Делян Пеевски като депутат в Народното събрание. Питаме се докога законите ще се тълкуват спрямо силните на деня и изразяваме възмущението си за взетото от съда решение. Решение, което твърдо отхвърляме, защото нарушава обществените норми и нашите критерии за морал.

  Това ли е примерът, който преподавателите на Софийския университет, които имат морална отговорност не само пред цялото общество, но и в частност пред стотиците студенти, които обучават всяка година, искат да дадат на своите студенти? На това ли се учат бъдещите съдии, адвокати, прокурори, а може би и политици? Че независимият орган зависи от силния на деня?”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.