Home » Избрано

Мафията – организирана, службите – в хаос

2013.10.24 Няма коментари
Spread the love

 Румен Савов,  Вanker.bg

.

'Криминална полиция' пое задачите на антимафиотите, но все още не знае къде се крие мафията. Снимка: banker.bg

‘Криминална полиция’ пое задачите на антимафиотите, но все още не знае къде се крие мафията. Снимка: banker.bg

Организираната ни престъпност взе да си прави майтап с МВР и ДАНС. Тъкмо бившите антимафиоти от Главна дирекция “Борба с организираната престъпност” започнаха да се адаптират към новата си роля на агенти, след като шоково закриха дирекцията им, и петима въоръжени с калашници и облечени в черни тениски с надпис “ГДБОП” бандити обраха касите на спедиторската фирма “Спиди” на “Самоковско шосе” в столицата. По-горчиво потвърждение на популярната шега, че у нас всичко е в хаос, само престъпността е организирана, здраве му кажи!

Дръзкият и добре организиран въоръжен грабеж е станал към 20 часа в понеделник (14 октомври). Петимата мъже, въоръжени с автомати “Калашников”, прескочили оградата, на метри от отдела за логистика на куриерската фирма. Нахлули вътре и ударили намиращата се там служителка с бухалка. Обирджиите са действали по-малко от пет минути и са разбили четири каси, от които задигнали общо около 340 000 лева. След това по обратния път през оградата те побегнали в посока на ж.к. “Младост”.

Сигналът за грабежа е получен на тел. 112 около 20.20 часа. За случая е уведомена Софийската градска прокуратура. На място е извършен оглед. Процесуално-следствените действия и работата по разследването продължават.

Веднага след обира в публичното пространство започна да снове слух, че въоръженият обир е бил организиран от

бивш или от действащ полицай

който е разполагал с информация кога и къде се отчитат оборотите от дейността на спедиторската фирма в цяла София – в централния офис на ул. “Самоковско шосе” в столичния кв. “Горубляне”.

Дали обирът е бил организиран и извършен от бивши или работещи сега полицаи, не е от толкова голямо значение. Факт е, че организацията е била на висота, а това изправя службите, борещи се с мафията пред истинско предизвикателство. През септември на кръгла маса по тема “Противодействие на организираната престъпност и свързаните с нея престъпления”, организирана от фондация “Прозрачност без граници”, беше формулиран изводът, че динамиката и развитието на българската организирана престъпност са уникални. Участниците във форума разкриха, че в рамките на по-малко от 20 години България се е сдобила с всички форми на проявление на организираната престъпност, които в други страни са се развивали в рамките на век – век и половина.

В такава динамика и бурен кипеж на мафиотската дейност управляващите предприеха шокираща стъпка и закриха дирекцията, която основно се занимаваше с организираната престъпност. Досегашните й отговорности пък бяха прехвърлени на дирекция “Криминална полиция”, която до този момент си живуркаше под шапката на Главна дирекция “Национална полиция”. Логично бе

в условията на антимафиотски вакуум

организираните престъпни банди у нас да се почувстват по-комфортно, отколкото преди, и да запретнат ръкави за нови задачи.

Трябва да споменем, че решението да бъда закрита единствената структура за борба с мафията не е нашенски патент. В това отношение се родеем не с кого да е, а с Великобритания. Когато през 2010 г. Дейвид Камерън пое премиерския пост, той реши да замени досегашната Агенция за сериозна организирана престъпност (SOCA) с нещо по-ново и отговарящо на реалността звено. Така на бял свят се появи нова Национална агенция по престъпността (NCA), която наскоро представи обновена стратегия за борба с организираните криминални дейности. Хората в агенцията веднага изчислиха, че мафията струва на държавата 24 млн. паунда годишно и застрашава сериозно националната й сигурност. Според сметките на NCA във Великобритания има около 37 000 бандити, групирани в 5500 групи, свързани с организирана престъпност, като 22% от тези лица са чужденци. Държавата предприема по-твърд подход към мафията, като в националната стратегия бяха вписани основните принципи на британския подход в борбата с тероризма: “преследвай”, “предотвратявай”, “подготви се” и “защитавай”. Целта е не просто повече преследване, а безмилостно разбиване на криминалните групировки на Острова.

Разбира се, и в Англия, както и у нас, новата агенция не беше приета еднозначно. Лейбъристите определиха NCА като опит за ребрандинг, който цели да прикрие бюджетните съкращения. Новата агенция не е достатъчно силна, за да се справи с показателния растеж на икономическата и онлайн престъпност, заяви говорителят на лейбъристите Дейвид Хенсън.

У нас дебат по прекрояването на МВР и преминаването на ГДБОП към ДАНС на практика не се състоя и всичко се случи с усещането, че всяко чудо е за три дни. Когато дойдат следващите управляващи, нещата ще се върнат в предишните си рамки. Именно това усещане пие от силата на нашенските служби, които са призвани да се борят с организираната престъпност. И, естествено, вместо те да стискат мафията за гърлото, тя диша с пълни гърди.

Примери колкото щеш.

Показателна е черната хроника от началото на годината. В края на първия месец на 2013 г. бе извършен въоръжен обир на инкасо автомобил пред офис на “Easy Pay”в квартал “Слатина”. Нападателите бяха трима, естествено – маскирани, които си отиват със 173 хил. лева. Един от бандитите бил въоръжен с автомат, другият – с чук. За сметка на това автомобилът изобщо не бил обезопасен, което максимално улеснило бандитите.

След обира МВР отново направи масирани проверки във фирмите, извършващи инкасова дейност. Бяха установени тежки нарушения при дейността на инкасо фирмата, от чиято кола бяха задигнати парите. Служителите, които я придружават, и шофьорът на инкасо автомобила не са били въоръжени, в нея е назначен чуждестранен гражданин – македонец, което е условие за отнемане на лиценза на фирмата. Дотам обаче не се стигна, полицията се задоволи с предупредителен протокол да задължи шефовете и в срок до един месец да отстранят нередностите.

Случаят даде повод на МВР да заговори за промяна на действащия закон за лицензите на охранителни фирми, по отношение на административнонаказателната дейност. Оказа се също, че намерението да бъдат проверени всички фирми, извършващи такива услуги, е обречено, тъй като в Главна дирекция”Национална полиция” има едва трима души, които имат капацитет да извършват такива проверки. В добавка стана ясно, че обикновено една проверка продължава около два месеца и… идеята умря още в зародиш.

Очевидно е, че от подобни мерки файда няма. Ако някой се съмнява, нека си припомни обира на инкасо автомобила в Пловдив, от който охранителят Георги Енев открадна 1 470 000 лв. на 22 юни 2012 година. И тогава МВР разпореди проверки на всички фирми.

Явно във вакуумния период, когато

ГДБОП се настройва на вълната на ДАНС

а самите агенти вече планират и действия за борба с организираната престъпност, освен приоритетите по националната сигурност все по-често ще ставаме свидетели на престъпления, като това в София тази седмица. Необходимо е твърдост да прояви друга структура – например специализираната прокуратура. “Характерно е, че над определено равнище на организирана престъпност тя става невъзможна без взаимодействие с международната организирана престъпност. Има много силно противопоставяне между локални и секторни групи. Привидните големи структури вече не съществуват, действат много по-динамични групи. Срещу подобен риск за общественото развитие Специализираната прокуратура се намира в особено положение”, посочиха преди време от “Прозрачност без граници”. Новите структури на прокуратурата трябва да генерират вътрешна сплотеност и да мобилизират усилията на прокурорите, работещи в тях, обявиха експертите.

А дано, ама надали. Преди броени дни, когато в парламента се обсъждаха докладите за дейността на държавното обвинение през 2011-а и 2012 г., се стигна до предложението в едногодишен срок специализираната прокуратура да даде доказателства, че има смисъл от съществуването й. След като самите законодатели се чудят какъв е ефектът от дейността й, значи проблемите в родената през 2012 г. структура са сериозни. И ще е необходимо време за преодоляването им.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.