2024-03-28

2 thoughts on “Протести „За земята на България“

  1. С какво се характеризират законите на повечето страни от ЕС:
    Те предвиждат ограничения, които важат за местни лица и за чуждестранни лица граждани на ЕС.
    1 ) В Швеция трябва предварително разрешение. Разрешението се дава въз основа на образование или предишен опит. Също могат да те задължат да се заселиш в района, където е земята, за да ти дадат разрешение.
    2) В Германия също трябва разрешение, от специализирана в областта агенция. Там определени категории лица имат право на преференциално изкупуване .Преди да се даде разрешение, проверяват дали някой има такова преференциално право -той може да се противопостави до 1 месец от обявяване на сделката. Например съседните ферми имат такова право, пред някой който не е фермер. Има и някакви други случаи, в които могат да откажат разрешение- спекулативна цена и т.н . Има и ограничения за размера на земята.
    3) Във Франция действуват агенции SAFER (за подпомагане на фермерите и главно младите фермери), които всеки нотариус е длъжен да уведомява за сделки със земя. Има 2 месеца срок за агенцията, да даде разрешение. Ако цената е спекулативна- много висока или ниска ,могат да откажат разрешение. Имат право да водят преговори за по- справедлива цена. Могат да предложат друг купувач (ако считат, примерно, че сделката би дала голямо предимство на даден фермер, пред младите фермери) или друга цена. Ако не стигнат до споразумение, самата агенция има право на преференциално изкупуване. Агенцията сама изкупува, ако има съмнение за спекулативни цели,ако парцела е много голям,ако сделката не отговаря на целите на агенцията.
    Във Франция, за да придобиеш собственост върху земеделска земя, следва да гарантираш, че ще я обработваш поне 15г. и през това време няма да я продаваш или отдаваш под наем/аренда.
    Подобна регулация има и в Германия, като важи за всички – местни и чуждестранни лица. Насърчава се придобиването от граждани на страната, но е позволено и за чужденци.
    4) В Австрия също има ограничения за размера на притежаваната земя, както и е задължително собственикът да бъде с австрийско гражданство.

  2. Продаването на земи в Европейския съюз е една нормална директива, която очевидно цели наистина премахване на границите между отделните държави, свободно движение на хора, капитали, собственост. И все пак, когато става дума за земя, би трябвало да се отчитат и локалните различия, които поне в някои държави като България, би трябвало да предвиждат един по-дълъг период на мораториум. Това заяви за Фокус директорът на НИМ Божидар Димитров.

    „Ще си послужа с един пример – продажбата на земя в Полша, Швеция, Дания, Чехия, Словакия на чужденци от ЕС е нещо нормално. Цените там са високи, ограниченията върху прехвърлянето на земеделските земи са други, а и законите в тези страни се спазват. Но главното, което е – няма опасност хора от различни цивилизационни групи да се групират в тези райони. Нека си говорим честно – до голяма степен – те са непривлекателни, поради по-студения климат.
    Случаят с България е доста по-различен. България е гранична страна с ислямската цивилизация. В самата страна около 10 % от населението принадлежи към тази цивилизационна група. Освен това цените на земята са ниски, а населението ѝ собственик на тази земя, най-бедното в Европа. Съблазънта да се продаде земята, особено на малко по-високи цени, е реална, и ако целенасочено една групировка (икономическа, политическа, религиозна) от друга цивилизация, реши да си купи един анклав в България, възможността е много голяма.
    Някои хора вече са се досетили, че по този начин беше образувана еврейската държава. След като беше взето решение за създаване на такава от големи, световни, еврейски организации през 20-те и 30-те години, а и особено много по време на Втората световна война, започна бясно изкупуване на земя в Палестина и скоро време палестинският народ остана един от малкото народи без земя.
    Но защо да отиваме толкова далеч? Много хора смятат, че през последните 3 – 4 десетилетия сърбите бяха изтласкани от Косово с военна сила от албанците, а също и така наречените македонци, тоест сърбизирани българи, от западна и северна Македония. Така ли е в действителност? На финалния етап на процеса – да. Но много преди това, както пишат и днес, анализирайки на спокойствие развилите се събития, много почтени сръбски и скопски журналисти: „Нас не ни изтласкаха от Косово и Македония ние им ги продадохме“.
    При изтъкнатите дадености в България очевидно е, че стига някой да реши на юг от нашите граници, не непременно Турция, даже още по на юг, нашата земя е изключително ценна. В нея няма нито един квадратен метър пустиня и повече от ясно е, че такива амбиции и апетити могат да възникнат пренаселения в беден ислямски юг. Тази вълна, бежанска или емигрантска, не се дължи на Сирия. Ние виждаме, че по цялата дъга, от мексиканската граница на САЩ до Владивосток напират стотици хиляди емигранти към богатия север.
    Американците в момента ще дават гражданство на 11 милиона емигранти, руснаците нямат такова намерение, но вълненията в Москва, където по официални данни вече има 3 милионна емигранти от ислямския юг, води вече до съответните пертурбации. Хората, които се давят край италианските брегове, не са сирийци, а от ислямските страни на северна Африка. При това, не само държавите по първа линия по брега на Средиземно море, но и държавите от втора линия от екваториална Африка.
    Затова, докато не се променят нещата, при това в световен мащаб, трябва да внимаваме много в продажбата на земи. Уверенията, че само граждани на Европейския съюз, могат да купуват земя от нас, са приказки за наивници. Само във Франция има 5 милиона френски граждани с ислямско вероизповедание, още толкова са и в Германия. Милионни групи има и в страни като Великобритания, Нидерландия и други европейски страни. Затова един по-дълъг мораториум, докато се променят поне част от първоначалните изходни данни за които говорих, е наистина наложителен, коментира още Димитров по повод обсъжданията днес в пленарна зала за възможностите за удължаване мораториума върху купуване на земеделска земя.
    Източник:Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *