Home » Авторски страници

Второ българче стана световен шахматен шампион

2013.05.15 Няма коментари
Spread the love
Деница Драгиева. Снимка: Фейсбук

Деница Драгиева. Снимка: Фейсбук

16-годишната българка Деница Драгиева е спечелила световния ученически шампионат по шахмат, провел в Порто Карас, Гърция, между 7 и 14 май – в категорията до 17 години.  След вчерашната победа на 9-годишния Цветан Стоянов в категорията до 14 години, това е втори български световен ученически шампион.

Четирикратната №1 на България и европейска шампионка за 2012 г. Деница Драгиева се е представила много силно на първенство на планетата за ученически шампиони. В спора за първото място тя е елиминирала две световни шампионки от предните години – Диана Асаубаева (Казахстан) и Хатин Багирова (Азербайджан).

Българското момиче е постигнало 6 победи и 3 ремита в изиграните 9 партии и е заело първото място с 7.5 точки. Втора е останала Бикакханим Заманова от Азербайджан с 6.5 точки, а трета – рускинята Виктория Якименко с 6 точки.

Освен купата и златния медал, Драгиева е получила и званието кандидат майстор за жени. Според запознати с нейната спортна кариера, успехите на Деница се дължат и на гросмайстор Атанас Колев, неин личен треньор от 3 години.

.

Еврочикаго

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.