Home » Авторски страници

Корабът-майка и пробитото корито

2013.05.16 2 коментара
Spread the love
Карикатура: Чаво

Карикатура: Чавдар Николов

Това, че корабът-майка, държавата България е открадната от шайката разбойници – олигарси, местни феодали и техните слуги – корумпирани и в червата политици, управленци и магистрати, си го знаем. След 23 години геноцид прекрасната страна прилича по-скоро на пробито корито. Блъскано от вълните, влачено от теченията. Без капитан, без екипаж. Непрекъснатото хленчене – „криза е” и оправданията с крадците преди тях. Това беше запазената марка на “постната пица” Дянков и Би-Би, обещавачът на справедливост. Все нямаше пари за пенсии, за майки, за деца, за култура, образование… В същото време има стотици примери за прахосване парите на данъкоплатците.

В софийския “хотел” се запознах с няколко конкретни случая. Мъж, осъден на 3 месеца ефективна присъда за шофиране в нетрезво състояние. При това не му е за пръв път. Да, опасно е, може да убие невинни хора, така е. Но дали след 3 месеца зад решетките ще се промени? А колко пари се харчат за него? За храна, вода, ток, гориво, транспорт… за да го пазят, за заплати на администрациите на всички институции, през които е минал, десетки хиляди левове. А можеше да бъде осъден на общественополезен труд. Да бъде пратен да чисти, да помага в травматологията, в моргата. Някъде, където всеки ден ще вижда какво би могло да стане, ако шофира пиян. А спестените пари – пренасочени за там, където все недостигат.

…Осъден на 40 дни затвор за издръжка; …на 6 месеца за шофиране без книжка; за кражби на предмети, оценени в рамките на 50 до 200 лв. – ефективни присъди от 8 месеца до година и половина. Подобните случаи са безкрайно много. Безумното блъскане на хора по затворите, вместо да бъдат декриминализирани. Какво пречи всички тези „страшни” престъпници да не висят на гърба на данъкоплатците? А напротив – от тях да има полза за обществото. Какво пречи? Желанието на системата да поддържа раздути администрации. Да се усвояват пари за заплати и бонуси, отчитайки фиктивни статистики за разкриваемост на престъпленията. Преизпълнение на плана. Имитация на борба с престъпността.

А как се връзва това на фона на свирепата бедност да се харчат ежегодно над 1 млрд. лева за МВР? Колко усвоява министерството на кривосъдието? Защо в пробитото корито имаме най-много прокурори на глава от населението в целия ЕС? Кой каза, че мутренските времена са си отишли? Рекетьорите са тук. Вместо анцузи и бухалки, те носят скъпи костюми и дори тоги. Не ходят да събират месечните си вноски, привикват те с призовки сам да си ги платиш. В малка България се гордеем, че подслушванията са в пъти повече от Англия. Ние сме най-корумпираната и най-бедната държава в Европа.

Подреждайки парченцата от пъзела, се получава грозна, зловеща картина. Апокалипсис. Слава Богу, има кой да го отразява. Родните журналисти ах-кат и ох-кат, като секстелефонистки, описвайки геноцида, удобно забравили – в други държави техните колеги са наричани четвърта власт. У нас те лесно стават придатък на чорбаджиите, на шайката разбойници.

На откраднатия кораб-майка агите се тъпчат с деликатеси. На пробитата изоставена лодка канибализмът е цар. Време е на организираната престъпна група от олигарси, местни феодали, политици и магистрати да се повдигнат обвинения за присвояване на държавата и безстопанственост. Вината им е 100% доказана. Те може да поискат да се направи ревизия на кораба-майка. Може да поискат, но ще чуят: „Няма нужда да се прави ревизия, всичко е доказано на 100%”. Прокурори и съдии в този процес ще бъдат самите жертви на геноцида – пострадалите български данъкоплатци.

Каква ще бъде справедливата присъда? Българските граждани си връщат откраднатия кораб-майка, а разбойниците, натоварени на пробитото корито, се пускат в морето. И докъдето стигнат… В ИМЕТО НА НАРОДА!

.

Ивайло Зартов,

25 април 2013 г.

2 коментара »

 • Hemy said:

  C) 2001.-Bogomil Kostov AVRAMOV-HEMY
  РЪЖДИВИТЕ МЪЖЕ СЪВСЕМ НЕ СА ЖЕЛЕЗНИ,
  МАКАР ДА ПРИТЕЖАВАТ НЕРВИ ОТ СТОМАНА.
  ЗА СЕБЕСИ ИЗРЯДКО СА ПОЛЕЗНИ,
  ЗА ОБЩЕСТВОТО – ВЕЧНИ БЕЛИ ВРАНИ.

  РЪЖДИВИТЕ МЪЖЕ СЪВСЕМ НЕ СА ОТ ЗЛАТО,
  ТАКОВА И ДА ТЪРСИШ – ТРУДНО ЩЕ ОТКРИЕШ.
  НАРЯДКО СА ОТЧАЯНИ. НАПРОТИВ БРАТО,
  ИЗПЪЛНЕНИ СА С ВЯРА ГДЕТО ТРУДНО ГНИЕ.

  РЪЖДИВИТЕ МЪЖЕ – НАЙ-ОБИЧАЙНА ЖЕРТВА,
  НА ИСТИНАТА В ТЪРЖЕСТВОТО.
  ПЪЛЗЯТ ПРОКЪЛНАТИ С ЧЕРВЕНА КЛЕТВА,
  ПО ЗАПОВЕД НА БОЖЕСТВОТО

  И БАВНО СЕ РАЗПАДАТ ВЪВ СЪДБОВЕН ПРАХ;
  РАЗОБЛИЧАВАЙКИ –
  ПОРЕДЕН НЕРЪЖДАЕМ ГРЯХ.
  The End-10.04.2013.

 • Злобомир said:

  Да, крайно време е вече, този път наистина в името на народа, да има възмездие.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.