Home » Авторски страници, политика

Борисов се обяви за победител, но иска касиране на изборите

2013.05.16 Няма коментари
Spread the love

Въпреки, че подчерта, че ГЕРБ е първа политическа сила и никой не може да ги “бие”, лидерът на партията заяви, че ще подаде иск в Конституционния съд за касиране на тези избори. Като ще предложи, междувременно, правителство на малцинството в избрания сега парламент. Още едни избори според Борисов нямало да доведат до задълбочаването на икономическата криза, а представянето на правителство на малцинството в това НС, макар че то няма да мине, ГЕРБ дължали на избирателите си.

.

Снимка: Красимир Юскеселиев, в. "Дневник"

Снимка: Красимир Юскеселиев, в. “Дневник”

Няколко дни след изборния ден ПП ГЕРБ даде днес пресконференция, на която Бойко Борисов обяви, че партията му е безспорен победител в тези избори и, че 97 е много повече от 84 (визирайки броя на избраните депутати от ГЕРБ и от БСП). Борисов заяви обаче, че ГЕРБ ще поиска касиране на изборите, поради погазване на мълчанието в деня на размисъл. На въпроси на журналисти дали едни нови избори няма да задълбочат още повече кризата в страната, Борисов заяви, че нови избори можело да се направят до месец и половина и че това нямало да окаже съществено значение.

Конституционният съд според Борисов трябва да уважи мотивите на ГЕРБ за искане за касиране на изборите и да бъдат проведени нови такива. Междувременно депутатите, избрани от ГЕРБ, ще участват в конституирането на парламента, избран чрез тези избори, и партия ГЕРБ ще предложи правителство на малцинството, защото дължи това на избирателите си.

На пресконференцията Борисов каза още, че въобще не познавал собственика на печатница „Мултипринт“ в Костинброд Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, и, че въобще не подозирал, че в тази печатница се печатат изборните бюлетини. Но при нови избори той заяви, че е по-добре печатницата на БНБ да печата бюлетините. (Идея, която всъщност главния прокурор Сотир Цацаров пръв изрази под някаква форма публично, на пресконференция на прокуратурата вчера, чийто повод бяха същите тези мистериозни стотици хиляди бюлетини надтираж, които бяха намерени в костинбродската печатница. Както и анонимно писмо от група „достойно прокурори“, което според някои наблюдатели не е било нищо друго, освен евтино активно мероприятие срещу действията на прокуратурата). Цветанов също заяви публично, че не познавал собственика на печатницата.

На тази пресконференция беше заявено, че след заклеването си като народен представител в състава на парламента, избран чрез тези избори, Цветан Цветанов ще се откаже от имунитета си. Както и, че той няма да участва в състава на кабинета, който ГЕРБ ще предложи пред това НС, въпреки че смята, че той няма да бъде одобрен. И че, както беше подчертано неведнъж, ГЕРБ смята да поиска касиране на изборите , т.е. готви се за нови такива.

В тази връзка може би е интересно да се отбележи, че наскоро в предаването „Референдум“ на БНТ, един от водещите социолози в страната, Живко Георгиев, каза, че само партия ГЕРБ е готова за нови избори. Че само тя има сега и финансовия, и организационния ресурс (областните управители например са назначени от правителството на тази партия) да прави още едни избори, ако не се стигне до съставянето на кабинет от този състав на парламента. Както и, че, разбира се, едни нови избори биха задълбочили икономическата, социална и политическа криза, в която се намира България. (На същото мнение бяха и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев, който каза, че за бизнеса най-важни са предвидимостта и сигурността, и едно продължаване на политическата нестабилност ще задълбочи още повече икономическата криза, както и зам. председателя на „Подкрепа“ Димитър Манолов.)

Залата за пресконференции беше облепена с плакати на Бойко Борисов. Снимка: Цветелина Белутова, в. "Капитал"

Залата за пресконференции беше облепена с плакати на Борисов. Снимка: Цветелина Белутова, в. “Капитал”

 

 

 

 

 

 

 

 

Що се отнася до опита на журналисти да попитат Борисов дали не само скандала с намерените бюлетини в костинбродката печатница, но и скандалите с изтеклите записи от неговия разговор с бившия градски прокурор на София Кокинов и бившия земеделски министър Найденов (след който разговор Кокинов подаде оставка) са довели до спада на подкрепата за ГЕРБ, Борисов няколко пъти повтори, че незаконни записи не коментирал. Даже заяви, че „няма такъв разговор“.

Пресконференцията премина, очаквано, при засилен интерес от страна на журналистите и при наплив от много въпроси, не всички от които можаха да бъдат зададени. Под общия медийния напор (част от който беше, впрочем, и на партийни медии), в един момент Борисов предпочете да я прекрати. Освен него и Цветанов на брифинга участваха още няколко представители на ГЕРБ, между които двама бивши министри и избрани сега за депутати от ГЕРБ – Томислав Дончев и Делян Добрев. Те обаче не казаха нищо, нито някой персонално ги попита. А на опита на Сашо Диков от Канал 3 да попита накрая Борисов дава ли си сметка, че на стоящия отляво, до сърцето му Цветанов, се дължи в най-голяма степен спадът в доверието към ГЕРБ и готов ли е да се откаже от него, Борисов отговори, че както той не се месел в работата на журналистите, така и те да не се месят във вътрешнопартийните му дела.

.

Мариана Христова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.