Home » българи зад граница, Избрано

Най-много българи извън България живеят в САЩ

2012.11.13 Няма коментари

В Европа най-многочислените българските общности са в Украйна, Гърция, Испания и Германия. В Турция живеят около 400 хил. бивши и настоящи български граждани, изселили се на различни етапи от страната.

.

Яница Танева,  Агенция “Фокус”

На територията на Европа най-многочислени са българските общности в държави като Украйна, Гърция, Испания и Германия. Това казва в интервю за Агенция „Фокус” Росен Иванов, председател на ДАБЧ. По официални данни от преброяването през 2001 г. българите в Украйна са 204 574 души, което е 0,4% от общото население на страната. Най-много българи в Украйна живеят в Одеска област, а само в Одеса живеят над 50 000 наши сънародници. В Гърция пребивават трайно около 200 000 български граждани, като броят им се увеличава с около 50 000 сезонни работници.

В Турция българската общност, която е концентрирана в град Истанбул – „цариградски българи”, наброява само около 500 души. Това са потомци на български семейства, останали в Истанбул още от времето на Османската империя. В Турция пребивават дългосрочно около 400 000 бивши и настоящи български граждани етнически турци, изселили се през различни етапи от България, заяви Иванов.

В Испания според официалната статистика са се установили 173 000 българи. Те са най-много в Мадрид, провинция Валенсия и град Валенсия.

Броят на българите в Германия надхвърля 100 000 души. Не разполагаме с информация за числеността на българската общност във Великобритания, но според нас тя със сигурност надвишава 100 000 души, каза Иванов.

Отвъд океана най-многобройната ни общност е в САЩ. По информация на дипломатическите ни представителства, там пребивават около 250 000 наши сънародници, а страната ежегодно се посещава от още 25-30 хиляди български граждани, предимно студенти с временна трудова заетост, посочи Росен Иванов. По думите му добре организирани български общности има в градовете Чикаго и Лос Анжелис. Значително българско присъствие има също в Ню Йорк, Бостън, столицата Вашингтон с прилежащите щати Вирджиния и Мериленд. Увеличава се броят на сънародниците ни, които живеят на източното крайбрежие – Атлантик сити, Питсбърг, Филаделфия, както и в югозападните щати – Невада, Аризона, Ню Мексико и Юта, каза Росен Иванов.

 

Бел.ред.Заглавието е на Еврочикаго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.