Home » българи зад граница, Е-Списание

А. Ернандес: В общинските училища в Чикаго да се изучава и български език

2012.11.12 Няма коментари
Spread the love

Вчера в Чикаго се състоя планираната среща на българската общност с представители на кметската администрация. Личният пратеник на кмета на Чикаго Рам Имануел, директорът по въпросите на имигрантите Алфонсо Ернандес, дойде да разговаря с българската колония. Организатор на срещата беше генералният консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов. Г-н Ернандес заяви на срещата, на която имаше представители на над 20 български емигрантски организации, че иска да задейства процедура в сградите на държавните училища в Чикаго да се изучава и български език. Срещата беше много интересна, с много желание от страна на кметството за подпомагане на нашата колония.

Аудио запис от срещата може да се чуе тукHernandez (МР3 файл)

 

Координати на г-н Адолфо Ернандес в Чикагското кметство:

Adolfo Hernandez, director of the Office of New Americans

City of Chicago. 312-744-5201

[email protected]

 

 

Повече подробности за провелата се среща могат да се прочетат в материал на нашия съгражданин и приятел на Еврочикаго Симеон Гаспаров, излязъл във в. “Труд”:

В общинските училища на Чикаго да се предлага и изучаването на български език, поиска на среща с представители на близо 20 организации от българската колония шефът на отдела за интеграцията на имигрантите към кметството Адолфо Ернандес.

Над 150 000 наши сънародници живеят в мегаполиса. “В интерес на чикагските училища е, а и на българската общност в града, децата на българските имигранти да имат достъп да изучават родния си език безпроблемно”, добави той.

“Чикаго е бил град на имигрантите и за да успее, той трябва да продължи да бъде град на имигрантите”, каза Ернандес, предавайки това послание от кмета Рам Емануел към нашата общност. Целта на градоначалника, който е бивш шеф на кабинета на президента Барак Обама, е да направи Чикаго най-приятелски настроения за имигранти град в света.

Представители на 140 държави живеят в града край езерото Мичиган, а в общинските му училища се говори на над 100 езика.

За да привлекат и улеснят българите, желаещи да отворят бизнес в Чикаго, от кметството обещаха да помагат на имигрантите с малки заеми и да наемат преводачи на български, които да разясняват местните закони.

От българската колония поискаха управата на Чикаго да признае дните около 24 май за официална седмица на българското културно наследство. Директорът по имигрантските въпроси Ернандес се ангажира да помогне това да стане.

Срещата на българската общност с представителите на кметството на Чикаго бе организирана от българското консулство в града и водена лично от консула Симеон Стоилов.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.