Home » Авторски страници

Александър Дърводелски от Чикаго: „В НС няма истински българи“

2012.11.04 Няма коментари
Spread the love

Преди няколко дни Eврочикаго препубликува материал на „Всеки ден“ „Книги в кошчето на парламента. Депутати захвърлят и труда на емигрантите в Чикаго „.

В него се съобщаваше, че както и преди няколко месеца, когато в кошчетата на парламента се отзоваха десетки стихосбирки на Вапцаров, така и сега в тях могат да се открият най-различни книги, сред които и сп. „Борба“ – орган на Българския национален фронт, издавано от емигранти в Чикаго. Широкият обществен отзвук от грозното деяние изглежда изобщо не е поучил народните избраници да се отнасят с повече уважение към подобна книжнина.

Списание “Борба” се издава и разпространява безплатно в различни страни повече от 60 години. Над стотици хиляди негови книжки* са намерили своите читатели в различни краища на света. Ето защо представител на редакцията ни се обърна към живеещия в Чикаго арх. Александър Дърводелски, председател на Българския национален фронт.

– Г-н Дърводелски, как ще коментирате изнесеното от журналистите?

– Неразбираемо за мен, защото не отговаря на манталитета на хора с култура, на хора с национално самосъзнание, които са представители и избраници на българския народ в парламента.

– Изданието ви е безплатно – с какви средства се печати?

– „Борба“ излиза повече от 60 години и се финансира само от средствата на български емигранти. То се разпраща безплатно на тези, които искат да го получават, и отзивите, които имаме, са много добри. Желанието да бъде търсено и четено, както изразяват писмата до редакцията, е също много силно.

– Значи вие заделяте от вашите лични средства, за да издавате това списание, което обаче се оказва ненужно в парламента?

– Да, така излиза.

– На кого го изпращате в Народното събрание?

– По-рано изпращахме списанието до всички народни представители, но преди няколко години решихме, че е безсмислено да се дава на червените депутати и за тях спряхме. Сега го изпращаме само на тези от другите групи.

– Оказва се, че червените депутати са вече и в другите групи?

– Да, така е.

– Чувал съм да казват: “Най-големият проблем в България е, че първото име на много депутати и хора във властта е Агент – Агент Димитров, Агент Иванов и т.н.“. А според Вас какъв е най-големият проблем на България сега?

– Най-големият проблем е, че сега в НС няма истински българи. Там управляват хора, които служат на чуждите интереси, а не на българския народ.

– Българския национален фронт няма представител в парламента, както е било по-рано, как се готвите за следващите парламентарни избори? Виждате ли надежда в тях?

– Следващите парламентарни избори, така, както изглеждат нещата сега, не дават никаква надежда за промяна. Много трудно ми е да кажа сега коя група бихме подкрепили.

– Какво е вашето мнение, виждате ли сили в българската емиграция? Може ли тя да бъде фактор в изграждането на България?

– Мисля, че в емиграция има много хора, които могат да допринесат за възобновяването на България. Вероятно дори повече, отколкото намиращите се в страната. За съжаление на тези хора не се дава възможност да си кажат мнението и да вземат някакво участие в това възраждане.

– Смятате ли, е трябва да се направят изборни райони в чужбина, за да могат емигрантите да избират свои депутати?

– Би трябвало да се направят секции в чужбина за избор на представители от емиграцията, за да могат те да изказват мнението на хората, които са извън България.

– Според изявления на различни депутати и на представители на извънпарламентарни партии пред Еврочикаго, причината да не се направи това е, че има много изселници в Турция, които могат да окажат силно влияние на вота и в парламента да влязат много депутати от там.

– Ако тези депутати, които са от Турция, се чувстват българи, няма нищо лошо в това да представляват изселниците ни там, така, както ще имат представители и българите от другите страни. Избраните и в България, и извън нея, трябва да се чувстват българи и да работят за Родината ни.

– Вашето послание към депутатите в НС и към тези, които изхвърлят списание “Борба”?

– Тези, които не четат списанието и литературата, която им се дава безплатно, имат много нисък манталитет и не са достойни да бъдат избраници на българския народ. Защото хората, българите у нас и по света, се нуждаят от това четиво и го четат, за разлика от представителите ни в парламента. На тях им пожелавам по-скоро да си събират куфарите и да заминат в някоя африканска държава, подходяща за техния манталитет, ако могат да намерят такава.

 

––––––––––––––––––––––
* Всички броеве на списанието от последните години може да намерите на интернет адрес: http://www.bnfront.com/ . Издаването на “Борба” се финансира единствено от помощи на читателите си. То не получава субсидии и помощи от партийни и държавни каси, затова е независимо в списването на своите материали си и в защитаваните в тях позиции.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.