Home » българи зад граница, Е-Списание

В Ню Йорк наградиха пет българки

2012.09.27 Няма коментари
Spread the love

На 25 септември 2012 г. в хотел „Уолдорф Астория” в Манхатън (от началото на седмицата седалище на много от международните делегации, дошли в Ню Йорк за сесията на ООН), се проведе годишната конференция на организацията FEBA (Federation of Balkan American Associations). Конференцията бе под заглавие „Women shaping society”, научи Eurochicago.com.

Сред почетните гости и оратори на вечерта бяха Ahmet Davutoglu (външен министър на Турция), Pelin Gundes Bakir (член на Турския парламент), Munira Subasic (създател на “Майките на Сребреница), Carolyn Jane Maloney (член на Конгреса на САЩ от 1992 г.), Liri Berisha (съпруга на премиера на Албания и основател на организацията „Майка Тереза”). Беше прочетена и реч от съпругата на турския премиер Емине Ердоган.

FEBA е организация с идеална цел, която се опитва да обединява хората от балканските страни чрез междукултурен диалог и мирно съвместно съществуване, а също чрез промотиране на образованието и културата.

Конференцията от 25 септември беше посветена на ролята на жените в обществото. Събитието кулминира в раздаване на награди на изтъкнати жени, живеещи в САЩ, с необикновени резултати в работата им в съответни етнически групи в областта на бизнеса, филантропията, образованието, политическото организиране, културата. Наградените 10 жени бяха от Албания, от България, от Босна и други държави от бивша Югославия. Половината от наградите (5 от тях!) бяха за българки:

Розина Абланичка, изтъкнат учител на деца от българската диаспора в Пенсилвания

Катерина Заимова, създател на „Register Balkan American”

Боряна Павлова, създател на Български женски клуб в Ню Йорк и организатор на първия конкурс «Мис Българка в Америка»

Нели Хаджийска, президент на борда на Български детски хор и училище ”Гергана” в Ню Йорк

Даниела Пондева, създател и директор на Българския културен салон в Ню Йорк

 

Снимка с наградите: Б. Павлова, Н. Хаджийска, Д. Пондева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.