Home » Авторски страници

Система, генерираща несправедливост

2012.08.20 Няма коментари
Spread the love

Всички сме недоволни от сегашните управляващи. Недоволни сме и от предишните. Всъщност сме недоволни от всички политици и партии, участвали пряко и косвено в така наречения „преход”. Идват нови избори и повечето от нас осъзнават, че няма алтернатива.

За която и партия да гласуваме, ние знаем, че нищо няма да се промени. Няма как да търсим реална промяна, след като сменяме играчите, вместо самият спорт. Защото причината е в системата, генерираща несправедливост след несправедливост. Не съдете играчите! Те играят според правилата на тази игра.

Искаме контрол върху действията на политиците. Но за да имаме контрол, полагащ ни се по право като суверен, ние трябва да имаме механизми, чрез които да упражняваме този контрол. Сегашната Конституция не ни дава тези механизми. Ако ще се почувствате по-добре, такива механизми на контрол на гражданите над управляващите не дава нито една Конституция по света.

Това е реалният проблем. Всяка една Конституция, още на старта ни прави зависими и подчинени на собствените ни „избраници”. Ние имаме право да протестираме (ако ни разрешат) и също така имаме право да гласуваме през определен период от време. Толкова! Това са ни правата! Управляващите имат право да ни налагат данъци, каквито си пожелаят. Имат право да ни пратят на смърт във войни, които не сме подкрепили. Имат право да ни вкарват в затвора, да ни отнемат децата, имуществото, достъпа до обективна информация, достъпа до нови технологии. Те имат правото да се разпореждат с нашите пари и да ги дават на когото желаят. Те имат правото да правят всичко, което им хрумне.

Една шепа хора имат правото да ни лишат дори от достойството ни! Всичко това се случва, защото ние им даваме това ПРАВО! Доброволно! Докога!

Защо не се обединим и не искаме все пак промяна на Конституцията и вкарване на механизми на реален контрол от страна на обществото? Нали това е идеята на една истинска Демокрация…

 

Тодор Галмадиев,

инициатива „Национален протест срещу безобразията в България“


————————————————————

Бел.ред.:  Карикатурата в тази публикация е взета от Фейсбук.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.