Home » Избрано

Плевнелиев търси българските Skype и Facebook

2012.05.29 3 коментара
Spread the love

София. Реализацията на личността трябва да стане национална кауза. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, откривайки първото заседание на Съвета по образование и наука, което е посветено на темата „България 2020. Националните приоритети в образованието и науката”.
„Ако България иска да се развива, тя трябва да се позиционира по пътя на идеите. В 21 век най-силният инструмент за производство е човешкото знание”, заяви Плевнелиев и почерта важността на изграждането на човешки капитал.

Той поясни, че с визията “България 2020” трябва да пренасочим икономиката към индустрия с висока добавена стойност. Иновациите са един от ключовите инструменти, подчерта още Плевнелиев.
Той посочи за пример създаването на Skype преди няколко години от десетина души, които така създават повече стойност, отколкото собствената им държава Естония. За сравнение той посочи, че брутният национален продукт на България, създаден от 7,4 милиона българи е 40 милиарда лева, а социалната мрежа Facebook, основана преди 8 години от десетина души, създава стойност 100 млрд. долара.

Президентът изтъкна, че държавата трябва да осигури необходимата рамка и законодателна подкрепа, за да дават човешкото знание и иновациите значими резултати.

В момента в България има неблагоприятни данни, отбеляза още Плевнелиев и посочи, че нашите младежи излизат най-късно на пазара на труда, както и че младите предприемачи у нас са едва 3,4%, а в Румъния – 11,3%, самонаетите до 29 години у нас са 5,7%, докато в Румъния са 11,4%, а средно за Европа са 8,7%.

Държавният глава изтъкна ролята на държавата за функционирането на т.нар. триъгълник на знанието: наука – бизнес – държава. Той подчерта, че са необходими инвестиции в човешкия капитал, изграждане на адекватна образователна инфраструктура, необходимо е да има добри преподаватели, както и да се актуализира преподавания материал.

Като ключови елементи президентът изтъкна изследователския потенциал и активното взаимодействие и сътрудничество между бизнеса, изследователските центрове, университетите и държавата.

Източник:  в. “Сега”

3 коментара »

 • Искандер said:

  Този непочесан пудел-президент няма ли кой да му спре енергийните напитки?! Някога Тато ги плещеше такива, след поредната доза стимуланти. Прочутото слово на конгреса на профсъюзите. Тогава Тато се снишаваше, сега този ще го вдига, на младите.
  Когато беше в САЩ, вместо да ходи като просяк по корпорациите, което е пълна излагация за президент, да беше поне договорил с Б.Гейтс кастумър сървис на Майкрософт в България. Да има работа за талантливите млади българчета. Нали има посолство и консулства в САЩ?! Няма ли кой да го светне, че Сони, Майкрософт, Аллстейт, Клиир и колко още гиганти в бизнеса са изнесли кастумър сървисите си в чужбина. Основно Индия и Филипините. Заради евтината работна ръка, ниското ниво на отговорност. Защо “специалиста по износ на работна ръка от България в Германия” не го консултираха предваритерно за това? Б. Гейтс наистина знае качеството на българите в корпорацията му, защото в TOP класацията на водещите му специалисти са българи. Но по произход. Не и по желание да се върнат и загробят в мафиотски фирми.
  Вместо да проси компютри от Гейтс, Пудела трябваше да постави ребром въпроса с цената на лицензите на Уиндоус в България. Как се правят хиляди от един лиценз от посредниците – който е ъбдейтване на вече закупен предишен. Само оттам щеше да покрие всички селски училища и дори държавни вузове.
  България е пълноправен член на НАТО и ЕС. Защо не договори поне частично признаване на дипломите на българите живеещи в САЩ. Да не говорим за правата на граждани от Ю. Корея, Китай и др. страни. Познавам доцент по математика трък драйвър и доцентка чистачка на къщи. Да не говорим за лекарското съсловие.
  Всички млади хора завършващи в Българи и имащи вяра в собствените си сили имат само един избор – Терминал София.
  Няма ли кой да го светне, че лекарите в България ходят да консултират в други болници …с таксита.Защото няма служебни коли. Че имат заплата 1300 лева от които 500 лв са данъците. Няма ли кой да го светне, че болниците са пълни с африканци, гърци и български турци специализанти. Които след като вземат заветната специалност ще напуснат България и здравеопазването и на следващият ден. Българските турци от сега знаят в коя болница ще работят и колко ще получават като възнаграждение в Турция. И за това не са виновни те да се самоопределят като турци, въпреки че са по-бели от мен.
  Каква праграма 2020, какви пет лева?!

 • Pesho said:

  Много си прав, Искандер. И мога да те убедя, че той за себе си е умен – знае е ги всички тези неща. Но за съжаление и Хайтов е прав ”…едно е да знаеш, второ е да можеш, трето и четвърто е да го направиш”

 • уфсъ said:

  Искандер,
  Възхищавам ти се на каламбурите.
  Моля те братко продължавай да пишеш.
  Ти в САЩ ли живееш или в България?
  Плевнелиев е умен, но не е практичен.
  Трябва да му помагаме всеки ден, за да имеме поне една преставителна личност за пред света.
  Пиши братко, пиши.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.