Home » Избрано

Нов земен трус в Перник, полицейските мегафони стресирали допълнително хората

2012.05.29 Няма коментари
Spread the love

Нов земен трус стресна перничани и ги изкара на улицата в 10.23 часа сутринта във вторник. Според Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН земетресението е с магнитуд 3.8 по скалата на Рихтер. Данните на Геофизичния институт на САЩ сочат, че трусът е бил от 4.5 степен по Рихтер.

Германският сеизмологичен център първоначално съобщи, че земетресението е с магнитуд 4.5 по Рихтер, а два часа по-късно ревизира силата до 3.7.

Епицентърът на труса е бил на 20 километра югозападно от София и е усетен освен в Перник и в някои квартали на София. Трусът е вторичен след земетресението в района на Перник на 22 май.

В Перник изплашени хора са наизлезли на улицата и час след труса продължаваха да пълнят улиците.

Към обед нямаше данни за нови материални щети или пострадали хора.

След труса от 5.8 степен в Перник на 22 май последваха вторични трусове от по-слаба степен. От тях днешният е най-силният. Емил Ботев, ръководител на Департамента по сеизмология към БАН, повтори отново, че подобни силни трусове може да има до месец след първото земетресение и допълни, че честотата на вторични трусове рязко спада.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че била задействана системата за предупреждение и служителите на вътрешните работи по спешен ред излезли на улицата, както се предвиждало при трусове над четвърта степен. Кметът на Перник Росица Янакиева обаче коментира пред БНР, че наизлезлите по улиците полицаи и пожарникари с мегафони допълнително стресирали хората, които не разбирали какво им се подвиква.

Кметът посъветва да не се пускат сирени, защото хората, като ги чуели, щели да се изпотрепят, мъчейки се да избягат от сградите. Тя напомни, че все пак сирени ще има на 2 юни по повод на Ботевите дни.

Земетресението прекъсна провеждащата се в Перник втора задължителна матура по предмет по избор. Тя беше отложена през миналата седмица заради стреса след първия трус от 5.8 по Рихтер. Затова специално за Перник беше насрочена нова дата. При днешния трус част от младежите са напуснали изпита, но повечето от тях се върнали и продължили работата си.

Министърът на образованието Сергей Игнатов коментира, че работата на тези ученици, които са напуснали изпита и не са се върнали, ще бъде оценена на етапа, на който е била прекъсната. Той не вижда опция за ново насрочване на дата за повторна матура.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.