Home » Избрано

Взимаме шивашкия бизнес на Китай

2012.04.02 Няма коментари
Spread the love

София. Топдизайнери местят бизнеса си у нас. Световноизвестните марки за дрехи бягат от Китай и се насочват към страните от Източна Европа, включително и България. Това съобщи Бернар Лероа, шеф на дивизия “Потребителски стоки” в сертифициращата компания “Интертек Муди”.

Ушиването на маркова дреха в България, Румъния или Турция в момента е далеч по-евтино, отколкото в Китай, като се отчетат и разходите за транспорт, обясни той. За да работят за големите компании обаче, родните фирми трябва да гарантират, че се отнасят добре и плащат достатъчно на работниците си. За целта трябва да получат сертификат за социална отговорност.

Над 150 български фирми вече са започнали или са преминали напълно процедурата по сертифицирането, каза регионалният директор на “Интертек Муди” Иван Савов. За да получат големите поръчки от световноизвестните марки за дрехи, родните фирми трябва да гарантират, че не наемат на работа деца, плащат редовно прилични заплати, осигуряват социални придобивки за служителите си и се грижат за тяхното здраве.

Ишлемето ни е най-евтино в целия свят, признават и фирмите от шивашкия бранш. Поръчки не липсват, но цените са на минималния праг и не позволяват вдигане на заплатите, коментира Зоя Бояджиева, собственик на шивашка фирма в Перник./Standartnews.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.