Home » Избрано

Борисов: Няма да правим българо-руска централа в Белене

2012.03.19 Няма коментари
Spread the love

Шансовете Русия да се превърне в енергиен партньор на България чрез АЕЦ „Белене“ са нулеви. Това обяви премиерът Бойко Борисов пред ТВ7.

Той подчерта, че носи лична отговорност за окончателното решение за „Белене“ и че думата на икономическия министър в оставка Трайчо Трайков в случая не е по-тежка от премиерската.

„Едвин Сугарев да прочете много внимателно стенограмата ми от разговора с президента – три години спазвам казаното. Спряхме „Бургас – Александруполис“ и извадихме България оттам. Няма да правим българо-руска централа в Белене, вече трета година спазвам това. И никакъв Трайков, или Трайчо, или който и да било, не може да вземе това решение без мен! По време на моето управление аз българо-руска централа в Белене няма да правя. Това правителство не подкрепя монополи – за разлика от тези, които подкрепяхте в СДС“, заяви Борисов.

Телефонното включване на премиера бе провокирано от критиките по негов адрес от страна на Александър Каракачанов и Едвин Сугарев, който се зачуди защо Борисов твърди, че няма да има българо-руски енергиен проект в Белене, но в същото време призовава президента Росен Плевнелиев да проведе референдум.

„Това е друга тема“, отговори на министър-председателят, като подчерта, че уважава събеседника си и го смята за много по-почтен от някогашните му съмишленици в СДС. Въпреки това обаче Бойко Борисов изрази недоволство, че Сугарев не подкрепя борбата със създадените монополи.

„Не виждам кой е защитил някакъв интерес на „Лукойл“. За първи път някой дръзна да вземе лицензите на „Лукойл“, каза премиерът Борисов по темата за отнетите лицензи на рафинерията. По думите му за пръв път Комисията за защита на конкуренцията излиза с решение за картел за цените на горивата. Комисията се доминира от ГЕРБ и решението е взето от нейни представители, каза още министър-председателят.

„За първи път някой е накарал през цялата си рафинерия – от входа до изхода – да сложат за 35 млн. долара измервателна апаратура и всеки литър гориво да бъде контролиран. И си спомняте, че преди месец посланик Уорлик отиде в рафинерията в Бургас и каза „всичко са направили“, добави Борисов.

На въпрос има ли натиск върху самия него, за да бъде сменен Трайчо Трайков, Бойко Борисов заяви: „Това не е възможно без политическата воля на ГЕРБ, както преди казах, да се дисциплинира тази компания“.

Относно проверката на цените на яйцата, премиерът поясни: „Не съм ходил по магазините. За това имам достатъчно хора, които да отидат и да намалят цената на яйцата с 0,15-0,20 лв., каза още Бойко Борисов. Той обясни, че всяка година правителството дотира даден вид производства в селското стопанство с парите на данъкоплатците.

Премиерът се закани, че кабинетът може да вземе решение следващата година да даде тези пари на други области като науката, спорта и културата. „Тези производители, които получават тези бонуси от държавата всяка година, за благодарност „не могат“ да вдигат цените нито на яйцата по Великден, нито на агнешкото, нито на рибата по Никулден. Във веригите можем да проследим цената от производителя по фактура до цената във веригата. И тази разлика, ако е голяма, има агенти, които трябва да се справят“.

 

Източник:  в. „24 часа“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.