Home » българи зад граница, Избрано

Вторият български танцов фестивал VEREA ‘2012

2012.03.18 Няма коментари
Spread the love

На 31 март Чикаго ще бъде домакин на изключително фолклорно събитие, организирано от БГ Фолк клуб „Верея”

За втора поредна година Чикаго ще се превърне в място за среща на всички ценители и любители на българския фолклор и фолклорни танци. На 31 март ще се проведе Вторият български танцов фестивал VEREA 2012, организиран от БГ Фолк клуб „Верея” с ръководител Константин Маринов. Фестивалът е най-мащабната културна проява сред българската общност в САЩ, имаща за цел да съхрани националния ни облик с помощта на родния фолклор. Уникалното за този фестивал е, че той е изцяло посветен на българския фолклор – за първи път на територията на САЩ се организира проява от такъв мащаб за неговото популяризиране. Благодарение на организаторите, ще можем да се насладим на пъстротата и ритмите на една неповторима фолклорна магия.

Организаторът на фестивала Константин Маринов сподели пред в. „България”, че е създал фестивала с цел „разпространяване на българския фолклор от самите българи в Америка.” Неговото първо издание се състоя на 9 април 2011 г., в което взеха участие 5 състава само от Чикаго с повече от 100 танцьора. Миналогодишният фестивал се проведе в малко по-различен формат от предстоящия – той беше по-скоро демонстрация на български хора.

Второто издание на танцовия фестивал VEREA ‘2012 ще бъде коренно различно – то ще се състои на сцена (сцената на Taft High School в Чикаго), а показаните танци ще бъдат със специална разработка на по-професионално ниво. Всеки от съставите от Чикаго ще се представи с 10-минутна програма, докато за гостите е предвидено по 15-минутно изпълнение. Целият фестивал ще бъде с продължителност от около два часа и половина. Направените досега финансови разходи по организацията на фестивала са поети изцяло от БГ Фолк клуб „Верея”, а подкрепа под една или друга форма е оказана от вестник „България”, магазин „Младост”, БПЦ „Света София”, ресторант АvenueBG, Мария Илиева – Муцуна.

За участие във Втория български танцов фестивал VEREA ‘2012 към настоящия момент са се регистрирали 9 състава от САЩ и Канада, но евентуално към участниците ще се присъединят още един състав от Тампа, Флорида и 1 оркестър от Канада. На сцената ще излязат повече от 150 танцьори и музиканти, а по информация на организаторите, за фестивала ще пристигнат повече от 200 гости от всички краища на САЩ и Канада.

Желанието на организатора Константин Маринов е следващият фестивал да бъде още по-голям, красив и пищен, като амбицията му е в него да участват представители не само от Северна Америка, но също и от Европа, Австралия и Африка. И независимо, че организацията на събитие от такъв мащаб изисква много усилия и средства, той е оптимист, че фестивалът ще бъде успешен и ще се превърне в традиция за българската общност в Чикаго.

Ето и участниците във фестивала:

1. Български фолк клуб „Верея” (Чикаго) с ръководител Константин Маринов
Клубът е създаден през 2010 г. от Константин Маринов с цел съхранение и разпространение на българския фолклор в САЩ. Намерението на членовете му е не само да обучават, но също да създадат уникална социална и културна среда за обединяване на хората, които споделят любовта към традиционната българска култура. Съставът е изцяло от млади изпълнители, а самият клуб наброява повече от 70 човека. Създателят, ръководител и основен двигател на клуба, Константин Маринов, е завършил Държавното хореографско училище в София със специалност хореограф на български фолклорни танци. В продължение на 8 години е танцьор в ансамблите „Загоре”, „Слънчев бряг” и много други, с които гастролира на сцени по целия свят. Остава в САЩ след турне на ансамбъл „Слънчев бряг” през 2000 г. Участва в танцовия ансамбъл „Хоро” в Чикаго от 2005 до 2010 г., когато сформира БГ фолк клуб „Верея”. През периода 2009-2010 г. преподава народни танци на малките изпълнители от танцовия ансамбъл „Хорце”, „Малките българчета” през 2010 г. и „Синчец” през 2010 г.

2. Ансамбълът за български народни танци „Хоро” е създаден в Чикаго през 2003 г. от Ирина Гочева и Тодор Гочев, които са негови артистични директори и досега. Към настоящия момент ансамбълът е с численост около 40 човека – мъже, жени и тийнейджъри, които са обединени около общата любов към българския народен танц. Ансамбълът представя танци от всички големи етнографски региони на България – Северняшка, Тракийска, Шопска, Добруджанска, Пиринска и Родопска.
Ирина Гочева е завършила Държавното хореографско училище в София и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Работила е като хореограф на ансамбъл „Сливен”. Тодор Гочев е дългогодишен солист на ансамбъл „Сливен” и признат майстор на тракийските танци.

3. Фолклорна танцова група „Българи” е основана през 2002 г. в Монреал, Канада. Към настоящия момент групата има 17 члена. Нейният ръководител Цонко Стоянов е завършил Академията за музикално и танцово изкуство. Бил е дългогодишен танцьор и репетитор на ансамбъл „Тунджа”. През 1997 г. пристига на турне в Канада с ансамбъл „Слънчев бряг”, след което остава и се установява да живее там. От 2002 г. е хореограф на ансамбъл „Българи” – Монреал, Канада.

4. Friends of Bulgarian Dance (Detroit, MI) – Ръководителят на този състав Николай Аличев завършва хореографско училище през 1985 г. Професионалната му кариера продължава като ръководител на ансамблите към ДНА и профсъюзния дом в Карлово. Живее в САЩ от 1994 г. През 2002 г. създава Клуб на българските приятели на танца в Детройт, като същевременно организира семинари за изучаване на български хора в различни населени места в САЩ – Vermont, New York, Detroit, Hawaii. Член е на организацията на международните фестивали COFF за България.

5. „Нашенчета” – Създадена от Юлиян Йорданов през есента на 2002 г., формация „Нашенчета” е представяла българския танцов фолклор на различни фестивали и фолклорни вечери в Чикаго и региона. От есента на 2010 г. художествен ръководител на формацията е Христина Барганска. Тя е играла в ансамбъл „Орфей” – Смолян, а след завършване на средно образование танцува в ансамбъла към Югозападния университет „Неофит Рилски” в Благоевград, където е студентка по право. В САЩ е от 2005 г., а от 2007 г. танцува в ансамбъл „Хоро” – Чикаго. Преподавала е спортни танци в училище „Знание”, а от 2010 г. е хореограф на състав „Нашенчета” към училище „Слънчогледи”.

6. Ансамбъл “Antika” (San Francisco, CA) – Ръководителят на този състав Таня Костова е завършила Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив през 1979 г. с магистърска степен по хореография, сценична режисура и преподавателско изкуство. В продължение на 8 години тя е един от най-колоритните и оригинални солисти на държавния фолклорен ансамбъл „Тракия”. Работи също като артистичен директор към Регионалния културен център в Пловдив и главен хореограф в Регионалния център за детско изкуство. Ръководила е също редица успешни ескпериментални образователни програми за въвеждане на фолклорните танци като част от задължителното обучение в основните училище. До пристигането си в САЩ през 1995 г. Таня Костова работи отново като балет майстор в ансамбъл „Тракия”, член на борда на Артистичните директори на същия ансамбъл, гост-хореограф към Пловдивския драматичен театър, лектор в Пловдивския университет, пише статии за Българската национална телевизия и редица пловдивски вестници, а също и като сценичен директор и главен хореограф на Младежкия фолклорен ансамбъл „Орфей” в Смолян.
На фестивала Kolo в Калифорния през 1997 г.Таня Костова представя танци, които е събирала по време на нейните изследвания в Родопите, Тракия и Средна Гора. Преподавала е фолклорни танци на различни форуми в Калифорния.

7. Bulgarian Spirit (Saint Louis, MO) – Ръководителят на ансамбъла Стефан Тодев е завършил хореографско училище през 1992 г. Бил е танцьор в ансамбъл „Слънчев бряг” и ръководител на детска школа по изкуствата в гр. Несебър. Остава в САЩ през 2000 г. след турнето на ансамбъл „Слънчев бряг”. В момента работи като хореограф на ансамбъл Bulgarian Spirit.

8. Ансамбъл „Димитровче” (Торонто, Канада) – Българският фолклорен ансамбъл „Димитровче” към българската Източно-православна църква „Свети Димитър” в Торонто е основан на 26 октомври 2010 г. Неговата основна цел е да съхранява и разпространява българския музикален и танцов фолклор и да създава среда на добронамереност и забавление сред българската общност в Торонто. В момента в ансамбъла се обучават над 50 танцьори на възраст между 5 и 65 години. Основател и главен художествен ръководител на формацията е Димитър Минков. Той е завършил Държавното хореографско училище през 1983 г., след което отбива военния си дълг в Ансамбъла на строителни войски. В продължение на 6 години е танцьор в Ансамбъл „Тракия”, като паралелно с това завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Ръководител е на Ансамбъл „Роза” – Казанлък и преподавател по хореография в училище „Българска роза”. От 2002 г. живее и работи в Канада, а до създаването на ансамбъл „Димитровче” танцува в ансамбъл „Българи” в Монреал.

9. Еthnic Dance (Чикаго) с ръководител Paul Collins – Paul Collins започва да танцува от 8 годишна възраст. Занимава се професионално с етнически фолклорни танци от средата на 60-те години на 20 век. През 1989 г. основава Mid-North Folk Dance Club, който прераства в сега съществуващия ансамбъл Ethnic Dance в Чикаго.
Ръководител е на танцови класове и семинари, както и на различни изпълнителски групи в САЩ, Канада и Европа.

Както сами виждате, на Втория български танцов фестивал Verea ‘2012 ще си дадат среща изтъкнати танцьори и музиканти, обединени от голямата любов към българския фолклор, който техните предци са сътворили през вековете. Участниците ще пропътуват стотици мили, за да представят красотата и уникалността на фолклора пред българската публика в Чикаго, да бъдат част от най-големия и уникален по същността си български фолклорен празник на територията на САЩ.

Всички ние можем да станем част от това събитие, което ще се проведе на 31 март (събота) от 18:30 часа в Taft High School на адрес: 6530 W.Bryn Mawr Ave., Chicago, IL, 60631.

Билетите струват $10 и могат да се закупят на тел. 773 742 5158. Деца до 12 години безплатно.  Повече информация за фестивала можете да намерите на уеб сайта на БГ фолк клуб „Верея”-  http://www.folk-chicago.com.

И както българското хоро е символ на обединението и единството на българската нация, така нека всички се обединим около прекрасната идея на организаторите Константин Маринов и БГ фолк клуб „Верея”, за да съхраним българските традиции, музика и танци и тук, в Чикаго. А Вторият български танцов фестивал VEREA ‘2012 да се превърне в една истинска фестивална експлозия от ритми и багри!

Източник:  Bulgaria weekly

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.