2024-03-28

5 thoughts on “Ядреният експерт Георги Касчиев пише до HSBC за АЕЦ-Белене

  1. АЕЦ Белене е абсолютно неизгоден. Ядрената енергетика в света е в абсолютна криза.

  2. До редакцията на Еurochicago.com

    Уважаема редакция,

    Имате претенции за обективност и професионализъм. Претенции, които не се потвърждават от неточния коментар по мой адрес и безпочвените Ви обвинения към мен в конфликт на интереси.

    1. Не съм подизпълнител като физическо лице на HSBC. Компанията Balkan Advisory Company (www.bac.bg) е подизпълнител. Аз съм един от петимата съсобственици на фирмата, заедно с още един българин, един македонец и двама румънци. И петимата имаме подобна история – дълги години сме работили за световно известни консултантски фирми и инвестиционни банки преди да стартираме Balkan Advisory Company. И не случайно вече 10 години фирмата работи или е работила с такива финансови институции като HSBC, UBS, CSFB, Morgan Stanley, JPMorgan, Erste Bank, Deutsche Bank, etc в 6 страни ота Балканите.

    2. Съмнявам се, че знаете какво е значението на понятието conflict of interest в областта на инвестиционното консултиране и какво е Foreign Corrupt Practices Act, и какви са стандартите за етика на американския CFA Institute. Но аз знам и стриктно съм се придържал и ще се придържам към тези най-високи в света стандарти за етично и анти-корупционно поведение.

    3. Абсолютно неверно е твърдението Ви, че „Като член от управлението на политическа партия НДСВ, той е сред тези, които стартираха отново през април 2002 г. проекта „Белене“ – г-н Каролев винаги е действал като силен поддръжник на новата АЕЦ; Като член от управлението на политическа партия НДСВ, той е сред тези, които стартираха отново през април 2002 г. проекта „Белене“ – г-н Каролев винаги е действал като силен поддръжник на новата АЕЦ“, край на цитата Ви. Ако се бяхте потрудили малко да проучите фактите (което според мен е основно задължение на обективния и професионален журналист) щяхте да разберете, че:
    а) аз съм член на НДСВ от 2005 година, а на ръководството на НДСВ от 2008 ( тоест не е вярно,че аз съм „сред тези, които стартираха отново през април 2002 г. проекта „Белене“ , както необосновано твърдите);
    б) никога не съм коментирал до преди няколко месеца проекта Белене, камо ли да съм „действал като силен поддръжник на новата АЕЦ“. (поредната неистина, която сте тиражирали); и
    в) откакто работя заедно с HSBC по проекта Белене всичките ми коментари са, че докато не се приключи работата на екипа на HSBC не мога да коментирам дали е целесъобразен или не проекта.

    4. Факт е, че бях войник през периода 1979-1981 година в секретното поделение в Мусачево, което се занимаше с подслушване на армиите на НАТО. Факта е че няколко от офицерите неколкократно са ме питали дали някой се е опитвал да ме разпитва за това какво правя в поделението. Поради което имам картон, защото един от тези офицери е бил военния контраразузнавач на поделението. Факт, е че никой не ме беше питал, какво правя в поделението. Поради което от документа, който сте публикували ясно се вижда, че не съм имал работно досие. Всъщност това което сте публикували е единствения документ за мен в архивите на Комисията за досиетата. Докато за тези които наистина са били агенти има доклади писани от тях и за тях, молби за сътрудничество, разписки за получени пари и т.н. Друг е въпроса, че да твърдите,че през 2011 година съм в конфликт на интереси поради казармата ми от периода 1979-1981 година е толкова нелепо и смешно, че никой освен предубедените политически опоненти на НДСВ не биха му обърнали внимание.

    В моята професия на инвестиционен банкер и консултант доброто име е най-важния актив. Ревностен привърженик съм на свободата във всичките и аспекти. Но няма да толерирам разпространянето на слухове и необосновани обвинения към мен. Очаквам да публикувате дословно този мой емайл до Вас и в бъдеще да не публикувате необосновани обвинения.

    С уважение,

    Владимир Каролев

  3. Моля добавете в тази публикация знак Свежо, за да ги изнудим да го качат в пресата.

  4. Адаш, обещах ти да не те критикувам. Като гледам не виждам смисъл и да го правя, … не се критикува.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *