Home » Авторски страници

Касчиев към HSBC: «Ако искате да запазите лицето си – махайте се от проекта АЕЦ-Белене»

2011.07.21 3 коментара
Spread the love

В началото на месец юни известният български ядрен експерт Георги Касчиев е изпратил писмо до банката HSBC, която бе избрана от правителството да разработи нова концепция за развитието на проекта „Белене“, да осъвремени икономическия му модел (т.е. дали при предложената цена АЕЦ-ът има смисъл) и в същото време да започне процедури по намиране на инвеститор.

Със съдържанието на писмото от г-н Касчиев до Дъглас Флинт – председател на борда на HSBC Holdings и с повдигнатите в него сериозни въпроси свързани с проекта за АЕЦ «Белене» ви запознахме вчера – линк.

Днес ви предлагаме запис от разговора ни с експерта от Института по изследване на безопасността и риска във Виена, който разказа по телефона за получения отговор от финасовата корпорация.

Чуйте записа тук –Kaschiev01.

По получения отговор от HSBC се разбира, че банката се чувства по-скоро стратегически инвеститор, а не консултант на проекта, както ни го представя правителството, счита г-н Касчиев.
В прав текст най-известният български експерт по безопасността на атомните централи отново им казва: «Ако искате да запазите лицето си – махайте се от този проект!»

Ние питаме: Дали участието на банката HSBC в сагата около АЕЦ “Белене” е точно такова, каквото ни го представят от управляващите? Ще се окаже ли отново излъган българския народ, както повечето пъти до сега?

Ето какво още ни разказа експертът за проекта на атомната централа в «Черна вода» Румъния.

Чуйте записа тук – Kaschiev02

Ние питаме: Щом стратегическите инвеститори се отказаха от проекта на атомната централа в Румъния, може ли това да се случи и у нас? Защо стратегически инвеститори се отказаха от проекта на атомната централа в Румъния, на която по подобен начин имаше също такъв консултант? Възможно ли е да се обърнем влиятелни световни личности и организации да си кажат мнението и така да окажат въздействие на банката? Ще ни чуят ли от HSBC, ако им напишем ние?

А ето какво смята г-н Касчиев за шансовете за стартиране на проекта АЕЦ «Белене». Линк: Kaschiev03

Според него, по всичко личи, че при намиране на инвеститор централата ще бъде построена, възможно дори без да се направят всички изследвания, които са наложителни, особенно сега след уроците на Фукушима.

Ние питаме: Кое е по важно за правителството – сигурността на българското население или евентуалните печалби от продажбата на ток? И няма ли да се получи така, както бе предвидил един наш читател: «Ще я построим, за кеф на Путин, изпадайки в пълна енергийна, а следователно и политическа зависимост от Москва – токът ще отива при комшиите, комисионните – при енергийните мафиоти, парите – при руснаците. За децата ни ще останат по-високите сметки за ток, а за внуците – ядрените отпадъци.»

И накрая попитахме г-н Касчиев, според него, какво е бъдещето на ядрената енергетика?

Много държави ще се откажат, но други няма да го направят, докато не им се случи някаква авария, смята ядреният експерт. Реакциите на финансовите кръгове обаче ще е ясна – те няма да влагат милиарди в нещо, което може за ден да бъде заличено, а след това да им донесе десетки милиарди загуби за компенсации и за възстановителни работи. Чуйте отговора  – Kaschiev04.

Ние питаме: Кому е нужна АЕЦ «Белене»?

На снимката: Децата на Фукушима

3 коментара »

 • Распутин said:

  При голяма, държавна поръчка и сегашното отрезвяване на производителите на вятърни генератори, цената при вятърен генератор с мощност над 1MВт може да падне под 1 млн.щ.долара/МВт. Това означава за 2000МВт – под $2млрд. Де е Киро на кирия с цената на АЕЦ-а, гонеща $15 млрд.???

 • Кирил Кирилов said:

  Колко са безопасни руските АЕЦ и как им се прави техническите спецификации за безопасност на оборудването.

  http://www.btv.bg/news/svetut/rusia/story/1365861606-Bivsh_zamdirektor_na_Rosatom_svalyal_stres_testove_za_AETs_ot_internet.html

 • Вътрешният ти глас said:

  Кириле, как можеш да се усъмниш в руснаците – тяхната техника най-сложна, техните часовници – най-бързи!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.