2024-04-18

1 thought on “ЗА ГЛУХИТЕ КАМБАНИТЕ ДВА ПЪТИ НЕ БИЯТ

  1. За представянето на книгата в София.

    Ив Боне е ного приятен френски пенсионер, с дар слово, с една любезност и благ вид на човек, който добре си прекарва старините в страната на виното и сиренето. На премиерата той говори дълго за общото европейско семейство, за новите заплахи през 21 век и очевидно се наслаждаваше на възможността да дойде и да говори в България по тези въпроси. Иначе признание не му липсва – учредител и президент е на международна организация за жертвите от тероризма, световно признат консултант по въпросите на междудържавната сигурност, автор на няколко книги за Ал Кайда, иранския фундаментализъм и др.

    Залата на Чешкия културен център до Военния театър се напълни с …бивши шпиони. Български пенсионирани генерали и по-низши чинове от поне две поколения и поне 4 управления на ДС бяха дошли да слушат и да си вземат автограф от авторката. Очевидно им достави удоволствие уважението към професията им, с което говореше за нея Боне.

    Колежката Угърчинска после сподели през смях пред мен, че сред гостите имало групички, които не се обичат помежду си. С един колега (да не го споменавам, че кой знае) се шегувахме – къде са представителите на КГБ? Може ли такова събитие да мине без техни уши и очи? Разбира се, не. Официално от руското посолство нямаше никой. Но неофициално КГБ-то или квото там се казва, е било представено също от поне 2-3 поколения и поне 2-3 управления “информатори”. Е, не им е изписано на челото…

    Нещо друго от светското шпионско парти не беше за смях – Угърчинска сподели също, че са я поканили (със и без Ив Боне) от 3 телевизии, в разни сутрешни и др. блокове и предавания, но една по една от всички телевизии са отменили поканата. Кои телевизии? Няма да ги споменавам. Трите. Да беше отказана поканата от една телевизия, случва се, иди дойди. Ама и от трите вече ми изглежда странно. КГБ ли управлява българските телевизии? Айде, чак такава шпиономания… Ама някой да даде по-логично обяснение. Аз нямам.

    На премиерата се усещаше и скритото присъствие на ДАНС. Сред гостите беше Таня Дончева, бивша депутатка, персонален враг на ДАНС – заради нея уволниха сегашния зам.-шеф на агенцията Драшков, когото сегашната власт възстанови. Който помни – в ДАНС събираха протестна подписка срещу Дончева, която беше в една комисия, разследваща кого са подслушвали. Все едно са протестиращи учени от БАН, а не тайна служба и офицери. Та тогава това изяде главата на Драшков. Не е далеч от ума кого подслушва сега той.

    В публиката се забелязваха затворниците от Либия д-р Здравко Георгиев и сестрата Кристияна Вълчева, журналисти, кой ли не.
    За капак по едно време се изтърси и Яне Янев. Голям майтап – групата от ДАНС, която го следи като “политическо представителство на “Октопода”, както го нарече Цветанов, се е срещнала с други групи на ДАНС, които слухтят за тоя и оня от публиката… Голям шпионски купон се заформи.

    Какви ли дълги доклади и списъци на гости са писали… В шпионските им глави направо е бумтяло като в пернишка печка. Звезден миг, голямо събитие – тука става нещо… Със сигурност на събитието беше представен и МОСАД. Най-малкото преводачът на Боне беше с някакво име Соломон Голдщайн… Абе, няма начин… 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *