2024-03-19

5 thoughts on “Новогодишно обръщение на Временните обществени съвети на българите в чужбина

  1. Федерация ще обединява българите по света

    Последна редакция: 15.12.2010

    Автор: Money.bg

    Сънародниците ни в Испания са прeдложили да бъде създадена федерация на всички българи, които живеят зад граница, казва в интервю за утрешния брой на седмичния вестник „Аз Буки“ председателят на Държавната агенция на българите в чужбина Росен Иванов. На среща в Мадрид, на която е присъствал Иванов, идеята е била приета с ентусиазъм и от футболната ни легенда Христо Стоичков.

    „Отново останах изумен от светкавичната му реакция. Веднага след представянето на инициативата за международна организация на сънародниците ни зад граница, Стоичков се включи с жар. Той предложи нещо много практично. Организацията да бъде създадена по-бързо, защото, ако се отложи във времето, ще се разпилее като идея“, обясни Иванов. Според него Стоичков е заложи своето емблематично име и това е гаранция, че идеята ще бъде реализирана.

    Вече се работи усилено по план-програма за бъдещата федерация. Предвижда се структурата да бъде достатъчно свободна. Важно е и държавата чрез различните си институции да успее да съпровожда процеса не като наблюдател, а като жив участник.

    Държавната агенция за българите в чужбина е органът, който координира и контролира държавната политика за българите зад граница. Естествено, приоритетите в дейността й се определят от тази функция. На първо място е контактът с българските общности, с българските медии, религиозни организации, културни дружества на сънародниците ни зад граница. Тези организации помагат на българите да запазят родната си култура. Второ, че и трето поколение потомци на българи, отрасло в други страни, искат да знаят своя език.

    Ето какво отговаря Росен Иванов на въпроса: Помага ли програмата на Министерството на образованието „Роден език и култура зад граница“?
    – Агенцията е партньор по програмата „Роден език и култура зад граница“, осигуряваме необходимото за т. нар. неделни училища, за културни клубове. Образователната дейност е част от цялостната ни политика за съхраняване на българското етнопространство и национално самосъзнание.

    Има случаи български семейства да спират децата си да учат родния език. Как реагирате като институция на това?
    – Аз вярвам, че ако се прояви внимание към тях, ако работим целенасочено, до голяма степен ще ограничим подобни прояви. Подехме инициатива да снабдим всяко българско училище и клуб зад граница със знаме, герб и химн. Символите показват, че България я има. Разбира се, няма да спрем дотук.- Да, ние издаваме документи за български произход. Отговорни сме за цялостната дейност по проверката им. Документите, установяващи български произход, не се изискват само за получаване на гражданство, а и за други административни услуги – получаване на визи, обучение в страната и т.н…

    Съгласно разпоредбата на чл. 15 от Закона за българското гражданство сме длъжни в едномесечен срок да издадем удостоверението за произход. Тези, които са с редовни документи или не се налага допълнителна проверка по тях, се издават до две седмици. От началото на годината до края на ноември над 3100 души получиха удостоверения за български произход.

    Има случаи български семейства да спират децата си да учат родния език. Как реагирате като институция на това?
    – Аз вярвам, че ако се прояви внимание към тях, ако работим целенасочено, до голяма степен ще ограничим подобни прояви. Подехме инициатива да снабдим всяко българско училище и клуб зад граница със знаме, герб и химн. Символите показват, че България я има. Разбира се, няма да спрем дотук.

    Цялото интервю може да прочетете в утрешния нов брой на седмичника „Аз Буки“, в който има публикувани примерни задачи от „банката“ на Министерството на образованието за външно оценяване на седмокласниците по математика.

    Пак само на страниците на седмичника за образование и наука всеки може да пробва да реши тестове от добилото широка популярност у нас международно проучване на грамотността PISA. Обвиняваме в неграмотност учениците, но дали самите ние можем да се справим с логическите задачи?

    Източник:
    http://money.ibox.bg/news/id_437891655

  2. Поздравление на Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина, по случай Коледните и Новогодишните празници
    25.12.2010

    Скъпи сънародници,

    По повод Коледните и Новогодишните празници бих искал да пожелая на всички българи по света

    много здраве и успехи,
    много радости и късмет!

    Нека мислите ви за нашата родна България бъдат винаги изпълнени с топли и светли чувства!

    Всички усилия, които положихме през изминалата година, бяха насочени към поставяне на темата за отношението към българите в чужбина, с всичките й въпроси, на по-високо институционално ниво, към присъствието на темата с нейната значимост в общественото пространство.

    През настъпващата 2011 година имаме готовност да продължим да изпълняваме своите задължения, свързани с провеждане на държавната политика за българите в чужбина.
    Преди всичко тя намира израз във все по-отговорно отношение на държавата, представлявана от нейните институции, към проблемите на нашите сънародници зад граница.

    Сред тези отговорности е и усъвършенстване на законодателството, осигуряващо база, както за реализиране на държавната политика, така и за създаване на съвременен модел на представителство на българите, живеещи зад граница, в отношенията им с България.

    Само с общи усилия и конструктивен подход към проблемите
    можем да допринесем за благополучието на нашата страна!

    Росен Иванов
    Председател на ДАБЧ

  3. Росен Иванов: ДАБЧ никога не би направила нещо, което да бъде в ущърб на българите по света

    04 януари 2011 | 13:34 | Агенция „Фокус”

    По повод обръщението на временните обществени съвети на българите от редица страни, в което се посочва, че ДАБЧ участва в създаването на нов Закон за българите и българските общности в чужбина „зад гърба” на сънародниците ни зад граница, Агенция „Фокус” разговаря с Росен Иванов – председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

    Фокус: Г-н Иванов, как ще коментирате обръщението на временните обществени съвети на българите от редица страни, в което се посочва, че ДАБЧ участва в създаването на нов Закон за българите и българските общности в чужбина „зад гърба” на сънародниците ни зад граница?
    Росен Иванов: На първо място, преди да отговоря на въпросите на Агенция „Фокус” искам да поздравя всички наши сънародници по света, всички българи с настъпилите коледни и новогодишни празници. Да им пожелая здраве, късмет, много успехи като българи, много сили, които да вложат в общата ни кауза – да пазят и съхраняват своята българска идентичност. Успех на всички, нека заедно направим повече.
    Въпросът, който задавате, възникна след публикация на временните обществени съвети на българите в чужбина. Нашата Агенция, освен изпълнението на задълженията си – да помага, да насърчава опазването на българщината по света, поощрява създаването на всякакъв вид организации на българи, които имат точно това за цел – съхраняването на българската културна и духовна идентичност и запазването на българското етнокултурно пространство. Организирането на българите по света е много ясен признак и знак, че нашите сънародници разбират силата, която им дава тяхната организираност и Агенцията винаги е поощрявала и ще поощрява такава форма на съвместна дейност. Аз се радвам от една страна, че българите по света осъзнават тази необходимост от създаването на организациите, активни са в тези свои начинания, предприемат стъпки, насочени в тази посока и работят за това. От тази гледна точка ние приветстваме всяка подобна изява на нашите сънародници по света. Прави впечатление обаче начинът, по който се интерпретират някои въпроси от отделни организации. Струва ми се, че създавайки тези организации като дружества за защита на своите интереси, българите опитват и да водят активна политика, което е правилно и ние го подкрепяме. Само че, предприемайки тези активни стъпки, те трябва да познават и да отчитат фактическото положение на нещата, което съществува в България. Неприятно е, че има публикации, в които ДАБЧ е обвинена, че подготвя зад гърба на нашите сънародници нов Закон за българите и българските общности в чужбина. На първо място трябва да се знае, че право на законодателна инициатива в България по силата на разпоредбите на Конституцията – чл.87, ал.1, имат само народен представител и Министерски съвет. Така че дори и съвсем хипотетично Агенцията да има някакво намерение за самостоятелно действие, тя не би могла да го реализира. Нашите сънародници трябва да знаят, че ДАБЧ никога не би направила нещо, което да бъде в ущърб на българите по света, не би си позволила да действа „зад гърба на българите”, така че те могат да бъдат спокойни в тази насока.
    Фокус: Подготвя ли се наистина такъв закон?
    Росен Иванов: Има създадена работна група, в която освен представители на Агенцията, влизат началник кабинета на министъра без портфейл, представители на Министерството на външните работи, на Министерството на труда и социалната политика, на Министерство на образованието, младежта и науката, на Министерството на вътрешните работи, „Правна дирекция” на Министерски съвет. Това е една много широка и добре структурирана работна група, която наистина работи по създаването на нов проект. Нека не забравяме, че съгласно цитирания член от Конституцията, министърът е този, който внася предложение за решение на МС, за да може приетото вече решение да стане част от законодателната инициатива на МС. Предстои още много работа по създаването на този нов законопроект, ако работната група продължи да функционира в този състав. Приготвяме вече проект за общата част на закона, работи се по специалните части – за образованието сред българите в чужбина, за това, което е свързано с правомощията на МС – за правомощията на ДАБЧ и евентуално правомощията на министъра, който провежда тази политика на България.
    Фокус: Предвижда ли се създаването на легитимен представителен орган на българите зад граница?
    Росен Иванов: Още не е проведено заседание, на което да е обсъждано създаването на национален съвет на българите или национален конгрес или асамблея на българите по света. До този момент не е работено по тези текстове, както и за Фонд за защита интересите на българите по света. Имал съм възможност да обявя, че когато този закон бъде създаден като рамка, като конструкция, аз ще отстоявам идеята той да бъде обявен публично – било чрез сайта на Държавната агенция, било чрез сайта на МС, за да може българите по света да вземат становище по него. В унисон с нашата политика – да пазим и да поощряваме българските организации по света, аз ще настоявам да има орган, който да може да представлява интересите на нашите сънародници зад граници. Това нещо е от изключително важно значение за нас. Независимо как ще се казва, този съвет, той трябва да има много по-друга структура от сегашния Национален съвет на българите, живеещи извън Република България. По сега действащия закон, той е един държавно-обществен орган с организационни, координиращи и представителни функции. Националния съвет едновременно трябва да защитава интересите на българите пред българската държава и да съдейства за провеждане на единна държавна политика по отношение на тези българи. Този дуализъм, който е заложен в закона, е една пречка за нормалното функциониране на такъв орган. Затова през 10-те години на действие на закона той не е бил създаден, още повече, че се предвижда да бъде от 9 души, като 6 от тях плюс председателя се избират от Народното събрание. На всеки може да му стане ясно, че такава структура не би действала добре и не би представлявала добре интересите на българите по света пред държавата. Ние се стремим да заложим в новия закон такова представителство, което наистина ще представлява интересите на българите от целия свят пред държавата. Трябва да знаем, че няма по-добри и по-лоши българи, както и че няма по-малко и повече българи, каквито мнения напоследък се чуват. Българите извън Република България, тези, които имат българско самосъзнание, и се чувстват част от нашата нация и народ, винаги са равнопоставени пред българската държава и пред българските институции. Ще се стремим всеки един българин да може под някаква форма да получи представителство в този орган.
    Фокус: Как ще коментирате ветото на президента върху Изборния кодекс, по-специално в частта, която засяга българите в чужбина – гласуването зад граница, участието в политическия живот у нас на българи с двойно гражданство…
    Росен Иванов: Избирателният закон е с наложено вето от президента. Ще изчакаме повторното гласуване в Народното събрание. Ние не сме участвали в работната група по създаването на този закон, така че ми е трудно да изразя наше становище. Искрено се надявам, че след прегласуването, този закон ще бъде добър закон и за нашите сънародници по света. Предпочитам да изчакам повторното гласуване, когато законът стане факт, независимо дали ще бъде сезиран, както се закани опозицията, Конституционния съд.
    Фокус: Кое е основното, което трябва да залегне в Закона за българите и българските общности в чужбина?
    Росен Иванов: Основното, което трябва да знаят нашите сънародници, и което ние отстояваме в тази работна група, е, че защитаваме идеята да бъде засилена ангажираността на държавата към защита правата и интересите на българите и към защита на тяхното духовно и културно простраство и българско съзнание. Държавата трябва да се ангажира все по-силно и по-отговорно пред тях.
    Аделина ГЕОРГИЕВА

  4. Уважаеми съграждани отвъд границите на България,

    Напълно подкрепям вашите мнения и декларации в Обръщението по случай Коледа и новата 2011 г. Моля да считате, че ако мога да помогна с нещо за осъществяването на Вашите искания или по-скоро виждания по въпроса за институциите, ще го направя безусловно.
    Честита Коледа и Нова година! Желая много, много здраве, усмивки и късмет през 2011!

    Моите координати:
    e-mail: [email protected]
    skype: milennko1

    С уважение:
    Милен Никололов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *