2024-04-19

9 thoughts on “ДОНОСНИЦИ В БЪЛГАРСКАТА НАУКА

  1. Д-р Попов прави една голяма стъпка за повдигане на завесата за най долния слой, която крепеше системата. Това което упорито не се пише е: имената на тези които са създателите на целите и конструкцията на ДС,. Това са ръководителите, вербовчииците, финансистите, съветниците, кадровиците, плановиците, законодателите. Това е купола отгоре, който направи възможна тази система и я смазваше с средства и всичко необходимо в огромен мащаб от държавнтата структура. И някои от тях имат все още власт и средства да ни баламосват, лъжат, експлоатират и да крепят завесата за тяхните действия. В същност наред с новото имаме един „преход“ на старата сустема при нова обстановка и нови форми на старата конструкция от връзки, познанства, способности.

  2. Your style is very unique in comparison to other folks I’ve
    read stuff from. Thanks for posting when you’ve got the opportunity,
    Guess I’ll just book mark this blog.

  3. Жалко е колко много хора не разбират какво е държава и за своите непостигнати цели обвиняват другите – в случая сътрудници на държавна институция.
    Държавите дори да не са във война, са във вечно съревнование. Използуват се всякакви средства и едно от тези средства е тайното получаване на информация или тайно извършване на дейности в полза на държавата. Цялата къмпания за осветяване на сътрудниците и тяхното заклеймяване е тежък удар срещу българската държавност с дългогодишни последствия. Българите най-много ще изгубят от това, защото България ще изостане в съревнованието с другите държави. Жалко че хора претендиращи да са образовани, са в държавническо отношение абсолютно неграмотни.
    Ако имате да обвинявате някого намерете причината – клиентелните отношения, които са известни като „връзки“ или „уреждане на свои хора“. Това отдавна превзе държавата и всички нейни институции и издигна за ръководители не правилните, а „нашите хора“. И в момента МВР е най-клиентелната организация. Там без връзки не се влиза и никога не се е влизало.
    Жалко че толкова енергия и средства пак бяха хвърлени в неправилната посока и още повече служи за разчистване на сметки и отстраняване на конкуренти.
    Всичко това е следствие от държавническа неграмотност.

  4. Ако можеше да ги разследват скритите началници на старата ДС- повярвайте много интересни неща ще намерят, включително и геноцид към способните и талантливи учени! Не само психически натиск, но и физическото оцеляване на способни хора е застрашено в среда на добре прикрити хора от бившите ком служби в науката.

  5. Дебело ще подчертая, че доносниците на старата ДС са доносници на новата ДС. Имаше едно изискване на ръководни длъжности да не са от старата ДС, НО скриха военните, които трябваше да са менаджерите при демокрацията. В този ред на мисли нещата се навързват много добре: така служителите на старата ДС, които са военни, добре прикрити от закона, се прогласяват за менаджери, старите доносници на номенклатурата не са на ръкпводни длъжности и ТЕ ВЕЧЕ СА НОВИТЕ ДОНОСНИЦИ! Доносниците, които не са военни, а професионалисти, излизат оу управлението, изпълняват само подчинени задачи и т.н. Истинска гадост!
    Не искам да говоря за това, че старите доносници, вече са пребоядисани доносници, но надали? Повечето за завършили в бившия СССР, ако това ви говори нещо. И друго- те умело се опитват да замаскират следите си и не само това- някои от тях ТРЯБВА ДА СА ОБЕКТ на криминално разлседване по разчистване на неудобните. Не е необичайно да намериш живак скрит в телефона ти на работното си място. Или виден български професор с международно признание е с няколко инсулта. Как така получават инсулти тези хора, брей!

  6. Прочетох внимателно материала на д-р Горан Попов. Няма да се спирам на несъмнените му достойнства. Ще отбележа само неколко моменти, които представляват слабост както на конкретната публикация, така и на почти всички (с малки изключения) публично изказани мнения по т.нар. „разкриване на досиетата на бившата ДС“.

    Първо. Материалът е твърде обемист. Това представлява пречка за обикновения читател, който цени времето си, и го принуждава да чете „по диагонал“, което неминуемо води до пропусканe, често пъти, на най-важното от авторовото мнение.

    Второ. Авторът се оказва неволен изпълнител на волята на онези, срещу които е насочена критиката му. Идеята за „разкриване на досиетата на бившата ДС“ е родена именно в лоното на същата, съвсем не бивша, а тотално настояща ДС (независимо от синонимите, зад които се крие в днешно време). Причината за стартирането на димната завеса, наречена „разкриване на досиетата на бившата ДС“, е преди всичко ЗАНИМАВАНЕ НА МАСОВОТО СЪЗНАНИЕ С ПИКАНТНИ МОМЕНТИ ОТ БИОГРАФИЯТА НА ЕДНА ИЛИ ДРУГА ИЗВЕСТНА ЛИЧНОСТ, КОЯТО ВЕЧЕ НЕ Е ПОТРЕБНА НА ЗАДКУЛИСНИТЕ КУКЛОВОДИ, И МОЖЕ ДА БЪДЕ ХВЪРЛЕНА НА ТЪЛПАТА ЗА УДОВЛЕТВОРЯВАНЕ НА НЕ ДОТАМ ВЪЗВИШЕНИТЕ Й СТРАСТИ („Я го виж бе, и тоя бил ченге!“). В резултат „ченгето“ я се изчерви, я не – но от поста си (обикновено доходоносен) нема да помръдне – „Всеко чудо – за три дни; ще поприказват, ще поплюят, па ще забравят…).

    Трето. Което си е по скоро ПЪРВО: Чрез операцията „Разкриване на досиетата на бившата ДС“ се цели ОТКЛОНЯВАНЕ НА ЧИТАВОТО ОБЩЕСТВЕНО МНЕНИЕ от темата за ОТГОВОРНОСТТА – т.е., разглаголствувайте на воля за „този“ и „онзи“, и така, ден след ден, година след година, двадесетилетие (на все още нестартиралия „преход“) след двадесетилетие – и истинските престъпници ще останат извън обсега на човешкия закон (е, Господният нема да им се размине, все пак! – но пък те обикновено са си атеисти и по рождение, и по партийна принадлежност).
    Обстоятелството, че практически ВСИЧКИ досегашни правителства се противопоставиха на лустрацията, говори достатъчно красноречиво кой стои зад идеята за подмената на ОТГОВОРНОСТТА (наказателна, гражданска, административна) с идеята за „РАЗКРИВАНЕТО“ (белязана единствено от морала). Неслучайно територията България (географско понятие, но не и държава през поредните 20 години) е на последното, 27 место в Европейския съюз. Неслучайна е и водещата позиция на държави като Полша, където лустрацията беше все пак осъществена (исторически примери са и хитлеристка Германия, и милитаристка Япония, където на бившите немски нацисти, респ. японски милитаристи законите забраниха достъп до бизнеса и политиката).
    Впрочем, ако искате да научите повече по тези и други изключително важни за вчерашния, днешния, и особено – за утрешния ден проблеми, влезте непременно в сайта

    http://iankov.blogspot.com

  7. ОТНОВО ЗА ЛУСТРАЦИЯТА

    Вземам отново думата за коментар единствено с цел да не е прозвучало твърде помпозно написаното от мен в т. 1 от бележките ми:
    „Не е възможно този, а и който и да е бъдещ закон, да има лустрационен характер – колкото и да ни се иска, и най-вече на мен, защото такъв характер би противоречал на Конституцията и несъмнено би бил отменен от Конституционния съд (каквато е практиката му и в други подобни случаи, вкл. и напоследък).”

    Да, и на мен ми се иска да има Закон за лустрацията или поне лустрационни текстове в останалите закони, но това, по изтъкнатите Конституционни причини, е невъзможно, поне засега, при тази Конституция – докато не бъде изменена или заменена с нова.
    А по въпроса за лустрацията съм писал много – и аз понякога наивно. За пример ви предлагам да прочетете една стара моя публикация на адрес:

    http://forumat-bg.com/index.php?option=com_content&task=view&id=318&Itemid=64

  8. „ОПИТ ЗА ОБЗОР …” на Д-р Горан Попов е едно значително произведение, ценно преди всичко със своята информационна стойност, както и с аналитичния поглед върху проблема. Вземам отношение като човек, имащ някакъв, нека да бъде – малък – принос към окончателната редакция на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. – публ. ДВ, бр. 102 от 19.12.2006 г., със следващи изменения и допълнения http://www.comdos.bg/ (Да припомня – на първо четене в Парламента бяха представени три проекта – на ДСБ, СДС и ДПС). В окончателния, приет от НС вариант на Закона залегнаха именно тези точки, на които се позовава д-р Попов (чл.3, (1) т.27, чл.3, (2) т.2, чл.3, (2) т.3). Справедлив е критичният анализ на д-р Попов за недостатъците на Закона с изключение на становището му, че той няма лустрационен характер. Това, а също и някои други забележки към анализа на д-р Попов ще обоснова накратко:

    1. Не е възможно този, а и който и да е бъдещ закон, да има лустрационен характер – колкото и да ни се иска, и най-вече на мен, защото такъв характер би противоречал на Конституцията и несъмнено би бил отменен от Конституционния съд (каквато е практиката му и в други подобни случаи, вкл. и напоследък).

    2. На фона на разпоредбите на Закона звучи несериозно призивът на д-р Попов „Тогава прояви малко доблест, малко гражданска смелост и направи нещо от себе си за разкриването на един или няколко доносника в науката, формирай обществена нетърпимост, публичен натиск, за да се стигне до лустрационни последствия за такива агенти!” Разкриването на доносниците със сигурност е проява на доблест и гражданска смелост, които не липсват на повечето граждани, но те трябваше да се проявят ПРЕДИ влизането на Закона в сила. Защото всеки, който е имал сведения – гласни и писмени доказателства – за нечия агентурна принадлежност, е трябвало да ги обяви ПРЕДИ влизането на Закона в сила. След това притежаването и обявяването на такива доказателства е ПОДСЪДНО! А нали никой не иска да си слага главата в торбата?!

    3. В анализа на д-р Попов не се прави достатъчно рязко разграничаване на всички зависимости от репресивните служби на предишната власт: „под „доносник” на тайните служби следва да се разбира лице, което е било в тяхна услуга, щатно или нещатно, в качеството на агент, информатор, нелегал, осведомител, резидент или явочник”. Прецизният анализ изисква да се откроят и разграничат изброените доносници от кадровите офицери (макар че в текста на определени места да има конкретни данни за определени лица). В тази връзка обяснима е голямата бройка обявени – да ги наречем „обикновени” – доносници в сравнение със щатните офицери (със сигурност някои от които продължават да са на служба и на новата власт). Пак заради тази голяма бройка следва да се припомнят думите на проф. Николай Василев: ”Този, който е излизал само веднъж в чужбина, може и да не е подписвал декларация за сътрудничество, но този, който е излизал поне два пъти – със сигурност е подписвал!”. Така се обяснява – с желанието за научна реализация, специализация, стипендия и т.н. – защо може би стойностни хора, без да са били „поданици” на комунизма (с изключение на професионалните идеологически кадри), са се подали на изкушението да сътрудничат, недопускайки, че някога това ще се обяви! Някои от тях сега горчиво съжаляват, други – не, а трети – направо си се гордеят с миналото си! Но от която и категория да са тия, досега не съм чул от никого разкаяние преди оповестяването им. А след това несъмнено разкаянието става лицемерно!

    В заключение да кажа, че приятно впечатление прави позоваването в материала на д-р Попов и на разкритията на ЯНКО ЯНКОВ (чиято книга съм чел) и на ВАЛЕНТИН БОЯДЖИЕВ (за съжаление – него не съм чел, но ще изправя този пропуск в най-скоро време).

  9. Вето и върху Закона за развитие на академичния състав?

    Президентът Георги Първанов обяви, че вероятно ще наложи вето върху Закона за развитие на академичния състав, който беше приет преди броени дни от Народното събрание. Първанов съобщи за намерението си след среща с млади учени, на която заяви, че все още не е решил дали това вето да е за цялостния закон и за неговия дух и философия или по думите му, ако се приемат заложените в него принципи, да се направи опит за усъвършенстване на заложените в него текстове.

    Първанов уточни, че той самият имал доста бележки и сериозни възражения към текста, който като цяло бил склонен да приеме.

    Според президента Законът за развитие на академичния състав е важен акт за развитието не само за науката, но и за обществото като цяло. По думите му той се приема във време, в което дебатираме в по-малка степен от европейските ни партньори стратегия „Европа 2020”, в която Европа отделя ключово място на науката и образованието като фактор за развитието.

    Георги Първанов заяви, че е получил десетки становища, позиции и възражения от Софийския университет, БАН, Съюза на учените в България.

    Президентът каза още, че големият въпрос е в това доколко този закон, отговаря на очакванията за кариерното развитие на младите учени и научния потенциал изобщо в България. Той посочи, че за него е важно да чуе мнението им.

    Законът за развитие на академичния състав беше приет на 15 април. С него се заменя досега съществуващият Закон за научните степени и звания. Новите разпоредби предвиждат академична длъжност в университет да може да се заема само след подписан трудов договор, висшите училища да присъждат научните степени, а Висшата атестационна комисия, която правеше това досега, се закрива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *