Home » Авторски страници, политика

Законът е „врата у поле“…

2021.10.07 Няма коментари
Spread the love

.

Само след няколко дни и точно 2-3 дни преди началото на изборната кампания КС  трябва да каже за Кирил Петков. А пък по същото време ЦИК ще обяви и дали го приема за кандидат-депутат. Не може по-рано – Кирчо няма 2 часа време да иде от Русе до Букурещ да си вземе документа. Но, да започнем отначало…

 1. „Искам да се откажа от канадско гражданство, защото има голяма вероятност да бъда предложен за министър“. Това е съобщението (https://fakti.bg/bulgaria/606962-kiril-petkov-potvardi-s-dokument-che-ne-e-grajdanin-na-kanada ), в документите, които Кирил е подписал, когато през април подава искане до канадските власти. Четейки ги внимателно, следват 3 извода:
  1. Щях да го разбера, ако бе написал: „Чувствам се българин, желая да работя за България, защото я обичам“. Но тук, тук няма никакви емоционални, патриотични мотиви. Чисто и просто – има вероятност да стана Министър, което е скок в кариерата ми, и вашето гражданство вече не ми е нужно. „Nothing Personal It’s Strictly Business“
  2. От волеизявлението ясно се разбира, че заявителят е наясно, че това е ПРОЦЕС, а не еднократен акт, и всякакви исказвания по-нататък, че от датата на заявлението не бил гражданин, са абсурдни. За човек, завършил Харвард, ще е интересно, ако му трябва преводач за английски.
  3. Министерският пост идва със заплата и/или други облаги, не само за Министъра, а, както се вижда, и за доста хора негови познати. Защо го пропускате във въпросите и разследванията си?
 2. Истината е, че аз съм се отказал от канадското си гражданство преди да стана министър и оттук нататък уважавам Конституционния съд – ако оттам имат някакви препоръки, ще се съобразя с тях.“  (dir.bg) …  Първо, г-н Петков, Конституционният съд на България не дава препоръки, а Решения, които са задължителни и не подлежат на обсъждане. И второ – това кога сте се отказали няма никакво значение, защото сте подали Молба. Явно не познавате нито документите, нито законите, нито институциите.
 3. Конституцията трябва да принадлежи на живите, не на мъртвите. Даването на ново тълкуване на конституционните разпоредби в контекста на новите поколения…“  („Гласове.com„) Подобно скандално изказване, преди само 10-15 години щеше да предизвика буря с поне 2 абсурдни момента:
  1. Кои са живите – той и групичката, дето му вярва, а другите, дето искаме спазване на законите – сме мъртви?
  2. Той желае не нова Конституция, а ново тълкувание, „Новговор“ на съществуващата Конституция, според усещането му. Днес, когато всеки може да си сменя гена, според това дали е спал на течение или не през нощта, и да бъде такъв, какъвто се чувства. Изказване в духа на Новоговора, налаган ни бавно и сигурно от либералните медии.
  3. „Гражданството е въпрос на собствен избор, то не е натрапено качество. Когато човек желае да участва във властта, достатъчно е да се освободи от чуждото гражданство“. Ето – днес се чувсташ канадец – и хоп, сменяш; утре китаец, – пускаш документ и, без да чакаш отговор, си китаец или белгиец…   
 4. „We received your application to renounce your Canadian citizenship on August 19, 2021. We started processing your application on Aug 19, 2021“. Канадските власти са получили заявлението му на 19 август и едва сега са започнали да го обработват. Пълен шаш е как за 1 ден то е вече одобрено, според изявлянията му.
 5. „ЦИК: Кирил Петков ще бъде заличен от листите, ако има двойно гражданство.“ („Гласове.com„)  Позволете ми да предвидя какво ще се случи само след няколко дни. Ако той бъде заличен, или КС обяви, че е нарушил закона, и е подал Декларация с невярно съдържание, за да докопа министерското кресло, ще настане вой, как почтените и дойстоните биват спирани… Помните ли 2001 г. и отказа на регистрацията на НДСВ – то напълни с пара свирката на недоволните, изстрелвайки я на първо място. Мисля, че тук се гони точно този ефект.
 6. „На 21 април направих волеизявление, че се отказвам от това гражданство. На 20 август ми бе съобщено, че не съм. Не ми е нужен документът. Има дело в Конституционния съд, ще видим решението. Смятам, че волеизявлението ми е по-важно. Представете си, че бях не канадски, а руски гражданин, който е против „Руски поток“ и Русия отказва по тази причина да признае волеизявлението ми. Т.е. Русия, а не България ще решава кой може да участва в управлението“,  (e.Segabg.com) Нелепите обяснения продължават, и в духа на либеларалните другари, нямаше начин да не бъде обвинена Русия, и лично Путин за… проблемите на Кирчо с българската Конституция. Може би за пръв път е прав – към съотвения момент (20 август 2021), той може и да не е канадски гражданин, но документът съдържа и дата, на която това е станало, която е почти невероятно е да бъде преди да бъде назначен за Министър. Един документ, с погрешна за него дата, автоматично отваря казуса за Декларарация с невярно съдържание, и Продължаването на Промяната…
 7. „Още преди да завърша „Харвард“ се върнах тук, бизнесът ми е тук и изнасяме български продукти в Канада. Направих отказ от канадското си гражданство доста преди да стана министър – още когато разбрах, че има шанс да стана. Нотариално заверено волеизявление е, но нямам потвърждение от канадските власти“.  Това изказване на Кирил Петков през август поставя 3 въпроса:
  1. Законите на Канада са изрични, че процедурата трае около 6 месеца, а той открито заявява през август 2021, че „няма потвърждение от канадските власти“ . Т.е  е знаел, че процедурата му не е завършена, когато е подписал декларацията, и е станал министър. ?
  2. Как преди да е завършил Университета се е върнал в България. Дистанционно ли е завършил?

 

А не съм ви казал и за бизнеса на Кирчо. Понеже той наскоро се похвали, че неговото другарче от Русе му е шернало данни за eCommerce бизнеса в България, нека и аз да ви „шерна“ малко данни за бизнеса (нали  Proviotic се казваше?) на Кирчо в Америка.  Намерих 2 продукта, които се продават в най-голямата платформа – Амазон. Знаете ли колко флакона продава, по оценка на софтуер за анализ на пазара, успешният му бизнес в Америка ?

Тъжното в цялата тази история е, че тя ще нанесе непоправими щети на българите зад граница. Всякаква надежда, че безпорно остарялото в днешно време двойно гражданство е добре да бъде махнато като пречка за служба на България, ще бъде затворена страница за дълго време.

Тъжно е, че П(р)о(д)мяната Продължава по този начин.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.