Home » Авторски страници

ГК “Западни покрайнини” до БНТ и СЕМ в подкрепа на “Вяра и общество”

2020.06.18 Един коментар
Spread the love

Граждански комитет “Западни покрайнини” излезе с декларация в подкрепа на предаването “Вяра и общество” и неговия водещ Горан Благоев. Декларацията е адресирана до Българската национална телевизия и Съвета за електронни медии, с копие до българските медии, обществени организации и институции. В нея се казва:

“Журналистиката на Горан Благоев има своя достоен принос и по един болезнен за Българското общество въпрос, свързан с „преоткриването” на Българската култура и духовност в Западните покрайнини. С предаването „Вяра и общество” Горан Благоев даде упование, надежда и самочувствие за национална принадлежност на нашите сънародници в Западните покрайнини, непрекъснато изложени на антибългарските кампании на Сръбската православна църква. Ръководството на БНТ очевидно изпитва неудобство, неприязън и страх от журналисти с такъв формат. Като всяка истинска и свободна журналистика, предаването „Вяра и общество”, разкрива и отстоява високите нравствени ценности на Християнството, които са неделима част от гражданските ценности в съвременното българско общество…”

Следва целият текст. (Декларацията в оригинал – тук.)

Многобройни медийни източници на 16 юни т.г., разпространиха новината за свалянето на предаването „Вяра и общество” от програмата на БНТ.

Няма никакво съмнение, че „Вяра и общество” е едно от най-ценните и популярни журналистически предавания не само в България, но и сред нашите сънародници в чужбина.

Умишленото пренебрегване на това обстоятелство от ръководството на БНТ е безспорно доказателство за наличието на задкулисни интереси и лобистки влияния за отстраняването на Горан Благоев като журналист, доказал своята добросъвестност и достойнство като професионалист и като гражданин, ангажиран със социалните и културни ценности в съвременното българско общество.

Журналистиката на Горан Благоев има своя достоен принос и по един болезнен за Българското общество въпрос, свързан с „преоткриването” на Българската култура и духовност в Западните покрайнини. С предаването „Вяра и общество” Горан Благоев даде упование, надежда и самочувствие за национална принадлежност на нашите сънародници в Западните покрайнини, непрекъснато изложени на антибългарските кампании на Сръбската православна църква.

Ръководството на БНТ очевидно изпитва неудобство, неприязън и страх от журналисти с такъв формат. Като всяка истинска и свободна журналистика, предаването „Вяра и общество”, разкрива и отстоява високите нравствени ценности на Християнството, които са неделима част от гражданските ценности в съвременното българско общество, необходими за утвърджаване на неговата самоличност в европейски план.

Критичната журналистика в предаването „Вяра и общество” се превърна в опасност за тържествуващата духовна пошлост, манипулативните подходи и клиентелизма, които, за съжаление, намират все по-широко място в националната телевизия и я превръщат в институция, която не може да изпълни своята обществена и социално отговорна мисия.

Опитът за премахване на предаването „Вяра и общество” е насочен и към отстраняването на личността Горан Благоев като обществен изразител на националната ни култура и духовност, изградена в духа на традиционните християнски ценности.

Няма никакво съмнение, че с тази постъпка ръководството на БНТ още повече ще занижи мястото на България в световните класации за свободата на словото и ще увеличи недоверието на българските граждани както към определени политически представители, така и към представителите на църковния клир в БПЦ.

Граждански комитет „Западнни покрайнини” за пореден път изразява своето възмущение от недопустимия модел на управление и манипулиране на журналистиката в националната медия. БНТ не е частно-лобистка структура за пропагандно влияние в нашето общество и всяка подобна провокация ще среща остър социален отпор. Несъобразяването с него, води до все по-задълбочаващ се колапс на тази институция в нашето съвремие.

Граждански комитет „Западни покрайнини”

Лозан Митев
Валентин Янев

.

One Comment »

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.