Home » Авторски страници

Представяне в София на “Халифът щърк” на Михаил Бабич

2018.12.04 Няма коментари
Spread the love

На 14 декември 2018 г., от 15.00 ч. до 16.00 ч. местно време, в Националния дворец на културата в София ще бъде представена книгата на Михай Бабич “Халифът щърк”. Преводът от унгарски е на Светла Кьосева, книгата е издадена от издателство “Сонм”.

Михай Бабич (1883-1941) е ярък представител на модернизма. „Халифът-щърк” е първият роман на Бабич, публикуван през 1916 г. и повлиян от фройдизма. Главният герой Елемер Табори води двойствен живот. Мъчителните му сънища вземат връх над реалността и с неумолимата си власт поразяват вътрешния свят на младежа. По признанието на Бабич, в романа се отразява двояката същност на всеки поет, чието съществуване не се отличава с нищо особено на повърхността, но вътрешно той дълбоко страда в сънищата си. Темата е подсказана от самото заглавие: халифът от приказката се превръща в щърк, ала забравя вълшебните думи, с които може да стане отново човек.

Преводачката на романа Светла Кьосева е главен редактор на двуезичното сп. “Хемус”, което се издава в Унгария, както и директор на Българското училище в Будапеща. Книгата на Михаил Бабич ще стигне до свои читатели в България и до българоезичната аудитория благодарение на една българка зад граница и нейната неуморна дейност в полето на културните връзки и литературата.

Събитието във Фейсбук – ТУК.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.