Home » Авторски страници, българи зад граница

Делегация от Разград гостува на БУ “Хр. Ботев” във Вашингтон

2018.12.03 Няма коментари

Снимки: Еkip7.bg

Делегация от Разград гостува на Българско училище „Христо Ботев” във Вашингтон.  По случай Деня на народните будители, по наша покана, кметът на Разград д-р Василев, други ръководни личности и осем ученици от побратименото с БУ “Христо Ботев”, ОУ “Васил Левски” в Разград, долетяха във Вашингтон и се срещнаха с ученици, учители и родители от нашето училище.

Една прекрасна инициатива за сближаване не само на деца и родители, но и на принадлежащата общност от двете страни на океана, която започна преди две две години, намери своя вълнуваща реализация.

В материал на Еkip7.bg за гостуването се казва:

“Нов динамичен свят, изпълнен с приключения, културни и исторически забележителности, небостъргачи, светлини, се разкри пред осем ученици от ОУ „Васил Левски“ в Разград, които бяха на двуседмично посещение в САЩ. Поканата за визитата отправиха основателите на неделното училище „Христо Ботев Академи“ във Вашингтон – Бойка Попова и Бойко Антонов.

Гостуването на децата е резултат от двугодишно партньорство между училищата от двете държави, което се изразява в размяна на пощенски писма между учениците, изнасяне на празнични програми по общи сценарии, обмяна на педагогически практики. Това лято деца от неделното училище гостуваха в Разград и сега възпитаници на българското школо върнаха визитата и се потопиха в енергията на страната на неограничените възможности. Групата беше съставена от учениците – Момчил Янков, Юджел-Джан Юджел, Симона Иванова, Никол Тодорова, Ивайла Йовчева, Виктория Атанасова, Гюлсюн Неджмидин, Кристияна Петрова. Те бяха придружени от кмета на община Разград д-р Валентин Василев, началника на Регионалното управление на образованието Ангел Петков, началника на отдел „Хуманитарни дейности“ Елка Драмалиева и директора на ОУ „Васил Левски“ Диана Първанова.

В навечерието на Деня на народните будители разградската група получи безценен подарък при посещението на Библиотеката на Конгреса. Домакинът Бойко Антонов, който работи в учреждението от осем години, показа на българската делегация оригиналния Рибен буквар на д-р Петър Берон, издаден през 1824 година в Брашов. Той е бил притежание на Тодор Плочев, който емигрира след деветосептемврийския преврат, и изнася ценни книжни издания, сред които първия новобългарски учебник.

Разградските ученици посрещнаха Димитър и Албена Аврамови, които се занимават с ракетомоделизъм и авиомоделизъм. Преди двайсет години са емигрирали в Щатите, където е роден синът им Стоил, който тръгва по стъпките на своите родители и мечтае да стане авиоинженер.

Семейството подари ръчно конструирани ракети на децата от Разград, които ги посветиха на велики личности. Сред тях бяха първият български космонавт Георги Иванов, мореплавателят капитан Николай Джамбазов, спортистите Григор Димитров, Ивет Лалова и Антъни Иванов.

Ракета от името на ОУ „Васил Левски“ пусна директорът Диана Първанова, а в края на полета нейният създател Стоил написа посланието “Лети и мечтай”.”

Повече за това гостуване и съпътстващите го събития може да се прочете ТУК и ТУК.

Бойка Попова,

съпредседател и основател на
Училище “Христо Ботев” – Вашингтон

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.