Home » Авторски страници, българи зад граница

Виктория Ершова: Моето поколение вече може да поеме факела

2018.05.31 Няма коментари
Spread the love

Интервю на Ваня Крамер с
Виктория Ершова

Виктория Ершова. Снимка: Viktoripictures.com

Виктория Ершова е родена и израснала в Казанлък. Живее в САЩ от 18-годишна възраст. Има бакалавърска степен по комуникации от университета ДеПол в Чикаго, където е живяла седем години, и магистърска степен по режисура от Университета Чапмън в гр. Ориндж, Калифорния. Продуцент и режисьор е на няколко късометражни филма, показвани на многобройни фестивали в САЩ. “Децата на тихата революция”, за който нашето издание вече писа (вж. тук), е дебютният й пълнометражен филм. Премиерата на филма в Чикаго е на 7 и 8 юни.

Кадър от “Децата на тихата революция”. Снимка: Виктория Ершова, Фейсбук

– Кои са “Децата на тихата революция”?

– Децата на тихата революция е моето поколение, което беше на 11-13 години, когато падна старият режим в България. Нашите юношески, най-формиращи години в живота на един човек, бяха белязани от най-бурните години на прехода. Макар че бяхме достатъчно големи, за да сме живели по време на “комунистическия” строй и да помним онзи друг начин на живот, той в крайна сметка не ни е повлиял така, както мисля, че е повлиял дори на тези, които са само 5 години по-големи. Ние имахме шанса да оценим някак си по-реално и двата вида политическа, икономическа и социална система – комунизъм и капитализъм, защото едната вече си беше заминала, а другата все още не се бе утвърдила.

– Филмът дава ли отговор на въпроса защо са напуснали България толкова много от Вашите съученици?

– Да, всички, които са в чужбина от участниците във филма, споделят своите причини защо са напуснали България. Те не са еднозначни и понякога са много лични. Мисля, че много българи в чужбина биха припознали и себе си в тези съдби.

– Успешен ли е българският преход, според съдбите на главните герои на филма?

– Зависи какво се има предвид под “успешен”. Героите на филма продължават да се развиват и това е едно заключение, което всеки зрител би могъл да направи за себе си. Филмът не налага крайно мнение, а оставя публиката да намери своите отговори. Според мен лично, България със сигурност е в много по-добро положение от това, което беше преди 25-30 години, но със сигурност има още много неща за подобрение.

Кадър от филма – вечерта на абитуриентския бал на Виктория и нейните съученици. Снимка: Виктория Ершова, Фейсбук

– Според Вас граждански активни ли са хората от Вашето поколение в България?

– Да, поне тези, които аз познавам, както и повечето от моите съученици, които участват във филма и са в България.

– Кои са най-хубавите моменти при заснемането и постпродукцията на филма?

– Най-хубавото беше, че покрай заснемането на филма отидох да посетя приятелите ми, които са в чужбина. Пътуването ми в Норвегия, например, беше незабравимо. Също така се върнах в България и живях там една година, за да завърша постпродукцията. Имах шанса да работя с Нина Алтъпармакова, която според много хора е най-добрата монтажистка в страната, и също така е страхотен човек. В Лос Анджелис не бих могла да работя с прафесионалист от такъв калибър.

– Какво се надявате хората да си кажат, след като са гледали филма Ви?

– Мечтите са основен мотив във филма. Надявам се най-вече, че той ще остави публиката с чувство на оптимизъм и ще ги накара да преследват своите мечти.

– Какво предстои за “Децата на тихата революция”?

– Моето поколение е вече във възрастта, когато можем значително да повлияем на общество ни. Мисля, че можем да поемем факела и да създадем нещо положително, нещо по-добро за България, а защо не и за света.

Виктория Ершова в Чикаго, около 1996 г. Виктория е живяла във Ветровития град седем години и, по собствените й думи, значима част от филма й се случва тук. 

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.