Home » Авторски страници

Одитен доклад за 2011-2013 г., одобрен през 2016 г., леко открехва завесата пред т.нар. златни концесии

2017.02.09 Няма коментари
Spread the love

По-долу може да се види извлечение от одитен доклад на Сметната палата за една “златна концесия”, предоставена на “Дънди Прешъс Метълс – Челопеч” ЕАД. Докладът е за периода от 01.01.2011 г. до 12.12.2013 г. Той потвърждава документално и официално няколко обосновани предположения, които ме накараха да искам достъп до информация за т.нар. златни концесии. Съдът ми разреши, но Министерски съвет – НЕ!

Според този одитен доклад:

Първо, концесионерът НЕ ОБЯВЯВА И НЕ ЗАПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕТАЛИ, ОСВЕН МЕД, ЗЛАТО И СРЕБРО.

Второ, на стр. 58 от доклада, в точка 5 е записано: “Не се създава разумна увереност, че през периода 2011 г. и 2012 г. са извършвани проверки на място в обекта на концесията…”.

Точка 6, стр. 59: “Осъществуваният текущ контрол е преимуществено документален. В по-голямата си част той се основава на подадени от концесионера данни, което не гарантира тяхната достоверност и създава риск за формално изпълнение на контролните функции…”.

Точка 7: “Предоставената и публикувана в Националния концесионен регистър информация за концесионния договор не се актуализира своевременно…” 

Точка 8: В МИЕ няма създаден специален ред за приемане, регистриране, съхраняване на БГ по концесионните договори…”

Повече подробности – в самото извлечение от доклада.

 

Стефан Стойков

———————————————————————————————————————

Бел.ред.:  Странно защо този доклад, касаещ периода 2011-2013 г., в който има и препоръки към министъра на енергетиката относно съответната златна концесия, е приет от Сметната палата чак през м. юли 2016 г. Ако чак в средата на 2016 г. се приема доклад с конкретни препоръки към енергийния министър какво трябва да се направи, въз основа на анализ за период, завършил две-три години преди това, е уместно да се запитаме, първо, защо този доклад е бил приет с толкова голямо закъснение? И второ, как са стояли нещата през 2014-та, 2015-та, 2016-та година, във връзка с конкретната златна концесия и не само с нея? 

11

12

13

14

15

16

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.