2024-04-26

34 thoughts on “Още за случая „Франкфурт“

  1. Здравейте всички,

    Вече е видно че този случай тенденциозно се пре експонира включително с използването на незаконни средства. Например никой не е поискал съгласието ми за публикуване на снимката ми както никой не ме е попитал за съгласието ми да се публикува писмото ми.

    Очевидно е че тази медия която уж се стреми да се бори с законови нарушения няма скрупули да прави каквото си иска. Това само по себе си дискредитира цялата статя и я снижава до жълта преса. Прави впечетление че фокуса е изместен към евро изборите с сензационни материали което също е типично за определен кръг медии.

  2. @Peter S – определено има нарушения. Не се съмнявам, че има и организиран вот. В и около секциите обаче единствените нарушения бяха на самата Людмила и наблюдателите от Атака. До теб достигат такива истории точно защото в с лучаи като този един човек е решил да екплоатира ситуацията. В същото време другите свидетелства не се чуват и не достигат до теб, защото не са толкова интересни и не носят на медиите толкова аудитория. Поздравявам EuroChicago, че все пак пусна и мнения оборващи идеите на Людмила за правния ред.

  3. Съгласен с всичко! МИР Чужбина е изключително важен! Страхуват се, защото ги е страх, че не знаят какво ще стане. И от електронно гласуване се страхуват, защото се намаля възможността за регулиране и ги е страх какви резултати ще се получат. За миналната грамотност бих ви подкрепил. Проблемът е, че няма как да стане. Не можем да го въведем. Електронно гласуване и МИР Чужбина мисля, че са едно добро начало! Само, където може да погледнете от 240 депутата в момента, колко биха ни подкрепили в тези искания…

  4. Не само с електронно гласуване, което е разбира се много важно, но и с въвеждането на МИР Чужбина. За съжаление управляващите политически сили в България дълго време се страхуваха от това и май още се страхуват.

    Освен това смятам, че, ако не звучи скандално, е добре всеки избирател да може да напише и сам едно изречение на официалния език на страната, на която е гражданин, и за чийто избори гласува. Поне минимална грамотност да има. Такава масова неграмотност, която се нуждае от това друг да й попълва декларациите, че не е гласувал съответния гражданин другаде /отделен въпрос е, че не застъпници на която и да било партия трябва да правят това/, не говори добре. Говори по-скоро за скрито контролиран вот от български роми, които за съжаление не са грамотни и не могат да пишат сами. Каква работа смятате може да има за хора с подобна пълна неграмотност в Германия, как мислите?

  5. Мариана,

    съгласен съм с вас. Възможно е това, което казвате. Но проблемът не е в секцията и там, където се търси. И проблемът ще се реши например с електронно гласуване, а не ако махнем масите пред секциите, така че декларациите да се попълват във въздуха. Съгласете се, че е несериозно.

  6. Към Николов: Извинявайте, но нямам време за празни спорове. Българската държава много проблеми си има, но във Франкрфут и не само там има белези за прехвърлянето на практиките на скрито контролиран вот и извън границите на България. Наистина ли смятате, че е трудно да се накарат примерно емигранти, работещи нелегално на някой строеж, за да изкарат някой лев, да гласуват за партията, която им се каже, и чийто шеф примерно е свързан със съответната партия? Никак не е трудно. Възможно е не една, а повече партии да си пазаруват ромски вот или икономически зависим вот в чужбина, както го правят и в България. А подобни неща наистина не работят за каузата за равни избирателни права на българските граждани зад граница. Те я дискредитират.

  7. Peter S,

    цветя и рози не, в никакъв случай. Както казах на предни избори съм виждал 5-6 бусчета с по 7-8 човека, които идват организирано да гласуват.
    Ако това е нарушение- ОК. Имало е нарушение. Доколкото ми е известно обаче, това няма как да е нарушение. Нарушения е имало в Западна Европа, доколкото си спомням, когато хванаха едни и същи имена в няколко секции. Това вече трябва да се наказва и то сурово!!! Как обаче масата отпред с химикалите и доброволците, които помагат за попълването на декларациите са нарушение?

  8. А че пораждането на етническо напрежение помага единствено на ДПС и Атака, мисля че няма спор по този въпрос, или греша?

  9. Уважаеми Бояне,
    от всичко изписано от вас разбирам, че в Германия има само цветя и рози и никой, никъде не нарушава закона. Аз не съм там, но и до мен са достигали разни мнения за купен или дирижиран вот. Как успяхте да ги пресечете така, че сега всичко да е толкова розово?

  10. Мариана, кой е този случай „Франкфурт“, както вие го наричате. Моля прочете ми поста по-горе и ми кажете дали това, че някакви доброволци помагат при попълването на декларациите наистина е проблемът на нашата държава?

  11. Случай „Франкфурт“ няма. Поне не в смисъла, който влагате. Звучи пикантно историята и събира много посещения и коментари, но единственото, което имаме тук в няколко активиста на АТАКА, които създават изкуствено проблем и го надуват с още украсяване. Единствената цел, за която се сещам, е да привлекат покрепа за партията си, която основно разчита на противопоставянето си с ДПС в публичното пространство. Ако имате съмнения в последното, прочетете статиите на Дневник под въпросните взети снимки.

  12. Впрочем за бусовете има логично обяснените – така се придвижват всички строителни работници тук. До нас има строеж и всяка сутрин няколко буса стоварват работниците. Някои са със сръбски и български регистрации. В този ред на мисли до скоро българите в Манхайм се организираха с автобус, за да дойдат да гласуват във Франкфурт. Когато секцията и консулството бяха в Бон, и ние се опитахме да организираме такъв, но не стана. Затова отидохме по 4-5 в коли.

    Това, че няколко души отиват до секцията заедно с бус и говорят турски, не означава, че има контролиран или купен вот. Такова твърдение без никакви преки доказателства, сочи единствено към предразъдъци и дискриминация.

    В мнението си не обръщам „общ проблем“ лични нападки. Описвам как започна всичко и обстоятрлствата около жалбата и участието на Людмила, както и защо тя е напълно необоснователна.

  13. „Изборите на 25 май бяха на друг адрес и в друга сграда. Защо не проверявате снимките си или е по-важно да дадете думата на представителите на Атака във Франкфурт?“

    Снимката наистина е от в. „Дневник“ и ако датата е била сгрешена, грешката е на източника, не наша.

    За ваше успокоение я смених. Освен това не ме карайте да съжалявам, че Еврочикаго даде трибуна и на хора, които смятат, че не е имало никакви нарушения на евровота.

    И престанете с тази партия „Атака“ – и „Атака“, и ДПС има много нисък обществен престиж, но няма защо да се опитвате да обяснявате случая „Франкфурт“ с това.

  14. Вижте, гласувах на 05.10 във Франкфурт. Също имаше маси отпред с празни декларации и химикали, които да помогнат на хората да си попълнят декларациите (или да ги препишат, заради изискването адресът да е на кирилица). Как да стане без маса? Вместо да сме благодарни на консула или, на който го е организирал, че е изкарал маса и ни е спестил усилията да пишем облегнати на някоя дърво или на гърба на човека до нас, търсим под вола теле.
    Не съм бил в Мюнхен по време на изборите. Интересно ми е обаче как семейство Живкови са разбрали какво е обяснявано на турски. На предни избори преди години съм виждал наистина организирани бусчета с избиратели на ДПС, но е малко сива зона. Това че 8 човека са се събрали, качили в един бус и са дошли заедно да гласуват, не е нарушение на закона. Разбира се, говореше се, че бусчетата са обикаляли по няколко секции и са гласували на няколко места, но това вече трябва да се определи по избирателните списъци в секциите и ако има виновни да бъдат наказани, така че да не го повтарят. Не търсете проблемите там, където ги няма. Проблемите не са нито в масата отпред, нито в доброволците, които ти обясняват как да си попълниш декларацията. Такива заяждания на дребно само разсейват хората от по-големите проблеми- например липсата на електронно гласуване, заиграването с това, че искат да махат референциите, отказът да се работи по сериозна съдебна реформа, липсата на решение за КТБ и така нататък. Имам подозренията, че тези заяждания на дребно целят единствено засилването на етническото напрежение, което има за цел да вдигне гласовете на Атака и ДПС! Много стар трик, който за жалост продължава да работи. Имам един въпрос към вас: как така ДПС има толкова нисък процент в София? Нима в София няма етнически турци? Има, но се оказва, че когато етническите турци са образовани, икономически независими и мислещи спират да гласуват за ДПС. Проблемът не са турците като етнос- проблемът е липсата на образование и нивото на мизерията по малките населени места в България. „Трябва да дадем на бедните образование, а не пари за ракия“.

    Поздрави,
    Алекс

  15. Цялият текст над гласуването е проект за решение. Изразите „ЦИК реши“ и „Приема за установено“ са предложения към комисията на база мнението на един нейн член-докладчик. Това не е решение по същия начин както определения в законопроект не са закон докато той не бъде гласуван и приет. Прочетете по-внимателнл изборния кодекс и процедурите в ЦИК. Няма такова понятие като „цифров аргумент“. Комисията не е приела становището на докладчика по жалбата това е. Аргументите им мигат да се чуят в записа на обсъждането. Всичко е на разположение на сайта на ЦИК.

    Впроем Никола е прав – снимката в началото е от изборите през 2009. Знам, защото аз я направих.

  16. Да именно, аргументът е числов, а не смислов.

    Повече членове са гласували против.

    А защо са гласували против, какви са били техните аргументи да приемат, че няма нарушения на евровота в секциите в Мюнхен, затова няма аргументи. Просто така решили, не е ясно защо, и тези, които решили така, били повече.

    Как бихте обяснили, впрочем, снимката от евровота в Мюнхен, която е от сайта на Нова телевизия, и на която се вижда ясно, че отпред пред консулството има маса, на която се попълват някакви документи?

    Какво бихте казали и за свидетелствата на семейство Живков за евровота в Мюнхен?

  17. Докладваният проект не събра необходимото мнозинство от две трети за приемане на решението и на основание чл. 53, ал. 4 от ИК се счита, че е налице решение за отхвърляне.

    –> След като не е събрал, значи няма решение. Всякакви други обвинения към описаните в проекторешението лица оттук нататък са клевета.

  18. Боян Юруков: „Относно коментарът за „решението“ за и против точно преди текста ми:
    Текстът, за който говорите е проекторешение, което не констатира нарушения сам по себе си.“

    Извинявайте, но това просто не е вярно 🙂

    Из Решение № 605-ЕП/19.06.2014 г.:

    „Ролята на наблюдателите и застъпниците съгласно ИК е най-общо казано да съблюдават за провеждането на едни честни, прозрачни и законни избори, като за целта Изборният кодекс им е предоставил широк кръг от правомощия. Лица, които облечени в качество си на наблюдатели и застъпници, на практика са организирали масово попълване на декларации на определени избиратели, са опорочили ролята на наблюдателя и застъпника като фигура в изборния процес.

    Ето защо ЦИК приема, че след като тези лица не са изпълнявали правата и задълженията си на наблюдатели и застъпници в изборния ден, са нарушили правомощията, дадени им съгласно чл. 114 и 120 от ИК.

    Предвид важността на наблюдателите и застъпниците в изборния ден и тяхната роля при съблюдаването на изборния процес Централната избирателна комисия, независимо че в Изборния кодекс липсва изрична законова регламентация на изброените по-горе нарушения, следва да постанови решение, с което да ангажира административно-наказателна отговорност на лицата.

    Предвид горното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 2 от Изборния кодекс и чл. 42 от Закона за административните нарушения и наказания Централната избирателна комисия реши:

    ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО, че Илхан Джелилов, ЕГН …, е извършил нарушение, изразяващо се в действия, несъвместими с правата му по чл. 120 от ИК.

    ПРИЕМА ЗА УСТАНОВЕНО, че Севгин Шевкед Ибрахим, ЕГН …, е извършил нарушение, изразяващо се в действия, несъвместими с правата му по чл. 114 от ИК.

    ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави актове за установеното нарушение на Илхан Джелилов и Севгин Шевкед Ибрахим.

    Актовете да се изпратят на областния управител за издаване на наказателно постановление.

    Да се изиска от ГД „ГРАО“ справка за постоянния и настоящ адрес на Илхан Джелилов и Севгин Шевкед Ибрахим.“

    На заседанието са присъствали 15 членове на Централната избирателна комисия. „За“ приемането на предложения проект на решение са гласували 5 членове на ЦИК: Цв. Томов, Е. Христов, В. Пенев, Г. Баханов и И. Ивков. „Против“ приемането на предложения проект на решение са гласували 10 членове на ЦИК: Р. Сидерова, А. Андреев, Р. Матева, К. Нейкова, Е. Чаушев, Ив. Грозева, С. Солакова, М. Сюлейманов, Т. Цанева и М. Мусорлиева (с особено мнение).

    Докладваният проект не събра необходимото мнозинство от две трети за приемане на решението и на основание чл. 53, ал. 4 от ИК се счита, че е налице решение за отхвърляне.“

  19. Относно редакционните коментари на Людмила:

    Единствено тя знае дали е член на Атака или не. Факт е обаче, че и на двата вота бе включена от комисиите по предложение на партия Атака.

    Имам впечатление от вота на парламентарните избори, защото присъствах пред секцията. Гласувах в Darmstadt точно, защото предвиждах да има опашки и натоварване. Никъде в текста си горе не говоря за лични впечатления от самото гласуване в секцията на парламентарните избори, а за такова от евро вота.

    Относно коментарът за „решението“ за и против точно преди текста ми:

    Текстът, за който говорите е проекторешение, което не констатира нарушения сам по себе си. Към всеки сигнал или жалба се прикрепва докладчик от ЦИК, който разглежда случая и по свое усмотрение предлага проекторешение. Този проект се обсъжда в комисията и се гласува. Не успях да открия кой е бил докладчик по жалбата – би било интересно да се види от коя партия е избран и той.

  20. Уважаеми дами и господа от „Еврочикаго“,

    На първо място бих искал да Ви поздравя с това, че дадохте най-сетне възможност и на други заинтересовани да споделят впечатленията си, защото това е обективна журналистика, нали? Първо се събират ВСИЧКИ становища по темата, а после публикуваме, „разследваме“ или каквото та

    На второ бих искал да Ви обърна внимание в поредната неточност. В началото на материала сте публикували снимка от „Български евроизбори във Франкфурт, 25.05.14 г.“, уж препечата от вестник „Дневник“.
    Само че за запознатия и гласуващия читател е ясно, че снимката е от изборите от 2009, които се организираха на улица Kennedyallee.
    Изборите на 25 май бяха на друг адрес и в друга сграда. Защо не проверявате снимките си или е по-важно да дадете думата на представителите на Атака във Франкфурт?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *