Home » Авторски страници

„Парад на знамената” популяризира студентската мобилност в София и Варна

2014.10.15 Няма коментари
Spread the love

Събитието, отбелязващо 25-тата годишнина на най-голямата международна студентска доброволческа организация, се провежда в 37 европейски страни.

Parad na znamenata v Sofia i Varna

„Парад на знамената” ще превърне централните улици на София и на Варна в истинска феерия от цветове, нации и култури в четвъртък и събота. В проявите, които отбелязват 25-тата годишнина на най-голямата международна студентска доброволческа организация Erasmus Student Network (ЕСН), ще вземат участие чуждестранни студенти по мобилни програми в страната от над 40 държави, представители на българския клон на организацията ЕСН – България, партньори и приятели.

В София „Парадът на знамената” ще започне на 16 октомври, четвъртък, от 19.00 ч.  Той ще тръгне от кръстовището на ул. “Алабин” и бул. “Витоша”, след което ще премине по Витошка и ще приключи с много изненади и групова снимка пред НДК.

Във Варна шествието ще се проведе на 18 октомври, събота, с начален час 13:00 ч. Ще тръгне от началото на бул. „Княз Борис I”, след което ще премине през “Севастопол”, входа на Морската градина до Пантеона, където ще приключи с обща прегръдка.

„Всички са добре дошли да се включат в това уникално шоу от цветове и заедно да покажем възможностите, които програмите за мобилност предлагат, а заедно с тях и богатството на култури, езици и нации, представени в София. Тези програми са най-добрият урок по толерантност и уважение към другите, ценности върху които вярваме, че има още много какво да работим в България, а и в цяла Европа“, смята Дарена Милкова, вицепредседател по външната дейност на ЕСН – България и един от главните организатори на инициативата.

Освен в двата споменати български града, „Паради на знамената“ ще се случат тази седмица и в още 36 държави. Всички те са част от международния проект на ЕСН Mov’in Europe, който цели да популяризира европейската програма за мобилност „Еразъм +”, предоставяща възможности за международни обмени и специализация по време на обучението, както и провеждане на стаж в чужда държава.

За Erasmus Student Network (ЕСН)

Точно преди 25 години в Белгия се ражда ЕСН Интернешънъл (Erasmus Student Network International) и за четвърт век се превръща в най-голямата международна неправителствена студентска доброволческа организация в света! Днес мрежата наброява над 13 000 членове от 464 локални секции в 37 държави в Европа и света, които на доброволчески принцип помагат във висши учебни заведения. По този начин те достигат до над 160 000 студента по света.
ESN е основен партньор на Европейската комисия за промотиране програмите за студентска мобилност и защита правата на международните студенти.

За ЕСН – България

България е член на организацията от 2008 г., като до момента има 9 локални секции в 5 града и стабилна връзка с университетите в цялата страна. ЕСН – България взима участие и организира самостоятелно значителен брой събития, семинари, инициативи, както за Еразъм студентите в България, така и за българските студенти, участващи в обменни програми.

Тази година България беше домакин на една от най-важните срещи за организацията – CNR (Council of National Representatives). В края на месец януари в София пристигнаха над 65 представители на ЕСН от 37 страни, заедно с международния Управителен съвет на организацията. Именно тук всички те заедно обсъдиха новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+“ и начертаха бъдещите стратегии за развитие на организацията.

 

Павлина Радославова,

ЕСН – България

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.