Home » Е-Списание, политика

Сигнал на Стефан Стойков до главния прокурор във връзка с избирателите фантоми

2013.10.06 2 коментара
Spread the love

Тази публикация съдържа Сигнал от Стефан Димитров Стойков до българския главен прокурор Сотир Цацаров, във връзка със законността на проведените извънредни Парламентарни избори за 42-ро Народно събрание.

В Сигнала става дума за т.нар. мъртви души в избирателните списъци и за сериозните разминавания между записаните в избирателните списъци избиратели не само в тези избори, но в предходни такива, с реалния брой на хората с избирателни права. Това разминаване непрекъснато съпътства според доклада българските избори в последните 20 години и дава неверен процент на гласувалите в едни или други избори, защото този процент се изчислява на база избирателните списъци, а те не са точни.

Наблюдава се повишаване на броя на избирателите при демографски показатели, които са в обратна посока. Наблюдава се нереално голям брой избиратели в определени градове, чието население е намаляло значително, а избирателните списъци тази тенденция въобще не се вижда.

Сигналът е бил пратен до главния прокурор още на 14 май т.г.

 

11ь

222

333

44

2 коментара »

 • petio said:

  Здравейте.

  Браво за инициативата. Не знам дали авторът е юрист,аз лично не съм много по детайлите, но всичко изглежда много изпипано и структурирано. Има ли отговор по жалбата и резултат някакъв или все още се разглежда?

  Благодаря и успех

 • Lubomir Gavrilov said:

  Не, авторът не е юрист и не знае как се съставят избирателните списъци (по закон). Аз също не съм юрист, но то и няма нужда. Не намирам противоречия с избирателния закон. По Точка 1 на питането: тя отпадна от новия ИК защото е неприложима, противоречи освен това на евродирективи. Тя не се приложи на миналите избори: МВР отказа да дава данни каквито и не би трябвало да притежава.
  По точка 2: авторът смесва две различни категории граждани: тези с издадени лични карти и тези с българско гражданство. Избирателните списъци не се съставят с помощта на лични карти.

  Вместо да пише писма до прокурора, Стойков би трябвало да провери:
  – как се съставят избирателните списъци
  – каква е разликата между постоянен и настоящ адрес
  За да си отговорим на горните въпроси, нямаме нужда от Цацаров.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.