Home » Авторски страници, политика

Липсата на справедливост доведе до Национална инициатива против корупцията в съдебната власт

2013.09.12 2 коментара
Spread the love

пр1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гражданска инициатива против корупцията и честно правосъдие и правова държава даде днес в конферентната зала на БТА в София пресконференция за правосъдната система и съдебните измами в България. На брифинга бяха засегнати важни и тревожни въпроси за причините, поради които правосъдната система на страната не гарантира правосъдие и позволява беззаконие.

Според един от представителите на Гражданската инициатива, Бойко Никифоров, в българската съдебна система съществува скрита практика за манипулиране на делата. Това ставало чрез т.нар. белязване на дела с повтарящи се цифри в номерата на съдебните решения на различните инстанции, при което подобно белязване е знак, че делото е поръчано и първоначалното решение трябвало да се потвърди, независимо какви са обективните факти и обстоятелства по съответното дело. Г-н Никифоров даде примери за своето твърдение за белязване на дела, цитирайки и сравнявайки номерата на съдебни решения на различни инстанции за конкретни дела.

Висшият съдебен съвет, каза още г-н Никифоров, не контролира качеството на българската съдебна система. Неговите функции се изчерпват с назначаването, повишаването, наказването или уволняването на магистратите, но ВСС не може да извършва проверки как съдиите вършат основните си служебни задължения, т.е. дали решават делата в съответствие с истината и със закона. Дали лъжат, когато описват намиращите се по делата доказателства, и дали мотивите съответстват на нормите на закона.

“Всички подадени до ВСС жалби с искане за проверка за законосъобразност и честност на приключили дела, не се разглеждат – с мотив, че съдът е независим при вземането на решенията. Същото е и с Инспектората на Висшия съдебен съвет”, каза Бойко Никифоров. “След като ВСС не се интересува от това дали един магистрат лъже, докато правораздава, как тогава той преценява дейността му?” – попита реторично г-н Никифоров.

Г-н Никифоров заяви още, че практиката магистратите да не носят никаква отговорност за своите решения трябва да бъде прекратена чрез законодателна инициатива в Народното събрание, която да промени съответното законодателство, и да се регламентира наказателна отговорност за съдии и магистрати за неправомерни решения и определения, каквато има предвидена за вещи лица например, но не и за магистрати.

От Гражданската инициатива смятат, че практиката Върховния касационен съд да дава тълкувания при неясноти в законите, гласувани от Народното събрание, също е неправилна. Според тях Народно събрание би трябвало да има отговорността да дава такива тълкувания по неясноти или противоречия в собствената си законодателна дейност.

Това, което тричленен състав на ВКС може да постанови, после става практика за всички съдилища в България, заяви Бойко Никифоров. А решенията на ВКС могат да защитят статуквото на дефицит на справедливост и безнаказаност на съдиите, когато те не се съобразят с принципа за даване на дела на съдебни състави на случаен принцип, например, което е един от механизмите за превенция на корупцията в съдебната система и е нормална практика в Европейския съюз.

На пресконференцията беше споделена и друга идея на Гражданската инициатива – а именно обезщетенията по делата, по които българската държава е осъдена в Европейския съд по правата на човека, да бъдат плащани от съдиите от последния съдебен състав, взел решение по съответното дело, по което България е била осъдена.  А не от българските данъкоплатци, които да плащат за съдебните грешки на магистратите по тези дела.

“Обединени сме от стремежа да променим тази порочна система, която лишава много хора, попаднали в съдебни битки, от възможността да бъде чути и да защитават правата си в справедлив процес, чрез честен и безпристрастен съд” – каза на брифинга друг представител на Гражданската инициатива, Катя Донкова. Стотици граждани от цялата страна ни изпращат много писма и документи – съобщи тя. “Това ще бъде и една от целите на нашата инициатива, да им дадем възможност да изложат своите случаи, защото те се намират под един информационен похлупак,  лишени са от човешкото им право да се защитят, както чрез съда, така и извън него, чрез медии или чрез информиране на обществото” – каза още г-жа Донкова.

Гражданската инициатива против корупцията и за честно правосъдие е изготвила доклад за причините за състоянието на българската съдебна система, както хората, обединени в тази инициатива, ги виждат. Този доклад е подкрепен с множество конкретни примери и доказателства, с документи от различни съдебна дела и с отговори по жалби, които са били внасяни до различни институции. В доклада се разглеждат някои парадокси, възпрепятстващи възможността в България да съществува и да се развива истинско правосъдие.

Гражданите, обединени в тази инициатива, биха представили своя доклад с анализа, който се съдържа в него, на премиера Орешарски, ако той би се отзовал да ги приеме. Опитът им да се опитат да привлекат вниманието на депутатите в Народното събрание и да представят анализа си за състоянието на българската съдебна система и за съдебните измами в България в Правната комисия на парламента, не е срещнал, поне засега, никакъв отзвук.

Повечето от хората, обединени в Гражданската инициатива, са изпращали многократно жалби, молби, възражения, петиции до различни български институции. Усетили са на собствения си гръб как съдебната система може да продуцира откази от справедливи процеси, как може да направи гражданите жертви на узаконена корупция, да ги обезверява, да руши човешки съдби, да позволява погазване на законността от служителите, които носят най-голяма отговорност за нейното съхраняване.

На пресконференцията беше съобщено, че утре ще бъде учредена Национална гражданска инициатива против корупцията и за честно правосъдие. В инициативата досега са се включили граждани от Русе, Пловдив, Благоевград, Враца и други български градове.

Всеки български гражданин, който би искал да се включи в нея, би могъл да потърси контакти с инициаторите във Фейсбук група “Против корупцията и за честно правосъдие и правова държава”.

.

Видеозапис от пресконференцията:

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

2 коментара »

  • Milena Petkova Petkova said:

    БРАВО !!! ПОЗДРАВЛЕНИЕ ЗА ПРЕКРАСНАТА ИНИЦИАТИВА !!! ЗА ПРОЗРАЧНОСТ В ПРАВОРАЗДАВАНЕТО !!!ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА БОЙКО НИКИФОРОВ- ЧОВЕКЪТ,КОЙТО ПОСЛЕДОВАТЕЛНО ОТСТОЯВА ПРАВОТАТА НА ПОЗИЦИИТЕ СИ !!!

  • CHUMAHER said:

    Браво, бе! Проблясък даващ Надежда! Най-доброто, което можеше днес да чуя. Живи и здрави, продължавайте! Гражданското движение има и моята подкрепа

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.