Home » Авторски страници

Ориентири във финансовия лабиринт – 7

2013.08.03 Няма коментари
Spread the love

Текстът е част от поредица, съдържащи въпроси и отговори, свързани с пенсионно осигуряване, застрахователни полици, инвестиране и др. в САЩ. Автор на поредицата е Ангел Сапунджиев, българин, който живее в Чикаго и е финансов консултант. Предишните части от поредицата могат да се прочетат тук, тук, тук, тук, тук и тук.

———————————————————————

.

ВЪПРОС #1:  Мога ли да комбинирам точките за получаване на социално пенсионно осигуряване (Social Security) със съпруга си, ако съм вече на 66 години, но нямам нужните точки, за да го получа самостоятелно? Ние сме тук само от пет години и съпругът ми е в същата ситуация като мен. Какви са алтернативите ни? – Б.С. от Mount Prospect, IL

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ:  Този въпрос ми е задаван няколко пъти от различни читатели. Мисля, че съществуват доста митове и легенди относно това, но отговорът е еднозначен и той е – абсолютно не. За да можете да получавате традиционното Social Security, Вие трябва да сте събрали нужните 40 кредита, или както Вие ги наричате – точки. Дори и да сте навършили нужните години за пенсиониране, за които в подробности писах скоро, това не е достатъчно да получите пари за социално осигуряване. Същото се отнася и за съпруга Ви, след като сте дошли заедно и той е в същата ситуация.

Алтернативите са да започнете да събирате малка част от парите си в индивидуална пенсионна сметка (Traditional IRA или Roth IRA) и/или да продължите да работите за още пет години, където трябва да сте сигурни, че показвате доход от минимум $4,520 долара на човек, за да вземете максималния брой точки (4) на година. Както и да сте сигурни, че досега в последните пет години сте получавали максималните 4 точки.

Искам да отворя една скоба и да кажа, че има други видове Social Security, което е за социално слаби хора и това може и да е вариант също. В него се включват карти за безплатна храна, минимална пенсия и жилищни условия за нуждаещи се хора. Едно от задължителните условия да се квалифицирате е да сте американски гражданин, а останалите условия се гледат по индивидуален случай от държавната социално-осигурителна администрация.

.

ВЪПРОС #2:  Имам план да се пенсионирам на 62 години, но не съм наясно ще имам ли право да получачавам Social Security след като имам събрани всичките 40 точки. Ако все пак имам тази възможност, сумата ще порасне ли след като навърша пълна пенсионна възраст, 66 години, или ще остане същата? – К. Д. от Des Plaines, IL

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ:  Да, Вие може да се пенсионирате на 62-годишна възраст, ако сте събрали нужните точки. Не забравяйте само, че това е предсрочно от Вашата възраст и ще получите с 30% по-малко от това, което ще Ви се полага на 66-годишна възраст. Тук допълнението към въпроса Ви е много важно за Вашите планове и много точно зададено. В случай, че наистина се пенсионирате на 62 години, то сумата ще си остане завинаги тази, което означава, че ще получавате само 70% от това, което Ви се получава на 66 и занапред. Изборът е Ваш, но е доста комплексен и зависи от Вашите финансови ресурси извън социалното осигуряване също, като заеми и спестявания например.

.

ВЪПРОС #3:  В последната статия се споменава за така наречените 401К пенсионни планове, които се предоставят от работодателя. Въпросът ми е: след като съм работил в последните няколко години за компания, която напуснах миналата година, какво да правя с парите в този 401К план? Как е най-правилно да постъпя, за да не плащам наказания и такси? – В. Ц. от Chicago, IL

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ:  Това също е един от най-интересните теми за разговор на хората, работещи за компании и имащи достъп до 401k, особено след финансовите удари, които много хора понесоха, загубвайки работните си места в много компании.

В дадената ситуация, най-правилното да направим е да обърнем парите, събрани до момента в 401К, директно в Traditional IRA, което е еквивалент на 401К от гледна точка на таксацията, и използването на тези пари в по-късен етап, след 59 и 1/2 години. Основната причина да искаме да обърнем тези пари в Traditional IRA е за да избегнем 10% наказание за предсрочно теглене и още между 15-25% таксацията на цялата сума. Правейки така наречената “rollover” процедура, избягваме тези санкции и запазваме сумата на парите си цялостна и готова да продължава да бъде инвестирана с потенциал да се умножава в бъдеще, което също зависи от това дали ще изберем правилните взаимни фондове.

Можете да се възползвате от възможността, че всяка събота отварям вратите си от 9 сутринта до 4 следобед за хора, които искат да разберат какво точно пише в документите им за всякакви видове застраховки; пенсионно-осигуряване – Social Security или 401k/IRA, и големите и не дотам приятни за четене документи по заемите за къщите. Тази услуга е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНА и се работи само по предварително насрочена среща с мен няколко дни в аванс.

Това беше от мен за тази седмица от торбата с въпросите и разбира се, ако имате въпроси, идеи или коментари към мен, ще се радвам да ги дискутираме и да ги споделите на моя директен телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]

.

Ангел Сапунджиев,

експерт по пенсионно осигуряване, образувателни спестовни сметки и застрахователни полици

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.