Home » Авторски страници

Ориентири във финансовия лабиринт – 5

2013.07.20 Няма коментари
Spread the love

ангел4Текстът е част от поредица, съдържащи въпроси и отговори, свързани с пенсионно осигуряване, застрахователни полици, инвестиране и др. в САЩ. Автор на поредицата е Ангел Сапунджиев, българин, който живее в Чикаго и е финансов консултант. Предишните части от поредицата могат да се прочетат тук,  тук, тук и тук.

.

———————————————————————————

ВЪПРОС 1:  Здравейте, Ангел! Искам да споделя една случка с Вас, която беше плод на една от Вашите статии в съобщенията, които получавам от Вас, и е свързана със застраховките за коли и жилища. След като прочетох статията Ви преди около 3-4 седмици, за това как мога да спестя пари, когато се обадя на няколко различни компании и сравня офертите им и различните програми, които ми предлагат, се оказа, че наистина съм надплащала с около $40 на месец за последните 3 години, в които съм със същата компания, и не съм знаела, че е имало по-добра алтернатива. Миналата седмица се обадих на седем различни компании и си смених застрахователната полица за кола и къща, като ги комбинирах в една компания и следователно получих намаление от цената за двете полици. Новата сума, която плащам, е с малко над $40 по-евтина на месец и следователно това са около $500, които спестявам годишно. Има ли нещо, което съм пропуснала и какво следва оттук нататък, колко често е добре да сравнявам цените с други компании? – Е. П. от Des Plaines, IL

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ:  Здравейте и от мен, особено съм поласкан от това, че четете статиите ми и най-вече ги пускате в действие, и следователно спестявате пари. Бих Ви окуражил да направите същото и с приятелите си, от които голяма част може би си мислят, че са “твърде заети”, но всички знаем, че всичко е въпрос на приоритети.

Радвам се, че съветите ми са Ви спестили около $500 годишно и сега ще Ви дам още няколко малки допълнения, за да разберем дали за момента това е лимитът от възможни спестявания. Първо, направи ми впечатление, че казахте, че сте проверили цените на 7 различни компании и това е добре, но е относително малък брой в сравнение с 25 различни компании, с които работя аз. Бих Ви препоръчал, дори само от любопитство да се обадите на следния телефонен номер: 877-855-8111, който аз използвам за клиентите си, и да сравните и техните цени. Всички 25 компании са реномирани и оценени с “А” или “А+” от застрахователните регулаторни органи, което предпоставя най-добрите условия за нас като потребители. Когато се обадите, ще Ви се наложи са използвате моето последно име – SAPUNDZHIEV и специален номер, който е само за ползване от мои приятели и клиенти – HGKV1. Пожелавам Ви успех, аз лично спестявам на един от трима, с които се обадим заедно, надявам се и Вие да успеете да спестите още повече от това, което сте спестили, и е важно да знаете, че не сте под никакви облигации да закупите полица от тях.

Второто, което искам да знаете е, че независимо с коя компания работите,, е хубаво да сравнявате цените всеки 6 месеца и да видите какви са опциите с останалите компании. Най-лесно е да изчакате да дойде новата Ви сметка и това ще Ви служи като “аларма”, че е време за ново сравнение между компаниите, а винаги можете да използвате този номер, който Ви споделих сега.

 

ВЪПРОС 2:  В последно време се наблюдава едно много завишено покачване на стоковия пазар и най-вероятно един ден това ще свърши и ще тръгне надолу. Знаете ли кога това е възможно да се случи и какви ще са последиците? – В. П. от Medinah, IL

ОТГОВОРЪТ НА АНГЕЛ:  За съжаление никой не знае с точност отговора на въпроса “Кога?”, но преди това да е станало, нека се порадваме на това покачване, защото неминуемо то е нещо позитивно. Нека също сме наясно, че самото покачване, колкото и драстично и високо да е то, не носи само по себе си спад и то не е предпоставка за драстичен спад.

Спадовете като цяло са комбинация от фискални и икономически промени, които съществуват всекидневно и ще продължават да съществуват за в бъдеще. Индикатори, които трябва да следим всички, са процента от хората, които са безработни, защото това показва, колко финансово стабилни са компаниите, в които инвестираме, и моментното състояние на лихвените проценти. Тези два индикатора могат да наклонят везните в една или друга посока за кратък период от време.

За момента обаче такива драстични спадове не се предвиждат, защото сме все още в процес на бавен икономически растеж и може би това ще продължи да е така поне за следващата година, но разбира се никой не знае със сигурност, както казах по-рано.

Разбира се не е задължително, когато има драстичен спад на пазара, Вие да губите голяма част от спестените и инвестираните си пари, дори бих казал, че това е абсолютно излишно да става. С клиентите си работя над различни стратегии, чрез които намаляваме риска от загуба в периоди на спадове и увеличаваме възможността за печалба в един много кратък период от време, след като спадът е преминал, което е едно от нещата, в които специализирам. Ако желаете повече и по-подробна информация, можете да си насрочете консултация с мен и ще разгледаме в детайли ситуацията Ви и ще споделя няколко много ефективни стратегии, които практикувам в последните седем години.

От тази седмица всяка събота ще отварям вратите си от 9 сутринта до 4 следобед за хора, които искат да разберат какво точно пише в документите им за всякакви видове застраховки: пенсионно осигуряване – Social Security или 401k/IRA и големите и не дотам приятни за четене документи по заемите за къщите. Тази услуга ще е АБСОЛЮТНО БЕЗПЛАТНА и ще се работи само по предварително насрочена среща с мен, няколко дни в аванс.

*

Това бяха няколко от въпросите, които получих от Вас, драги приятели и читатели! Това беше от мен за тази седмица от торбата с въпросите и разбира се, ако имате въпроси, идеи или коментари към мен, ще се радвам да ги дискутираме и да ги споделите на моя директен телефон – (224) 522-2413 или на електронната ми поща – [email protected]

 

Ангел Сапунджиев,

експерт по пенсионно осигуряване, образувателни спестовни сметки и застрахователни полици

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.