Home » Е-Списание

Защитава ли България собствените си граждани? – още за случая с Гергана Червенкова

2013.05.20 7 коментара
Spread the love

Както Еврочикаго вече писа (линк), 68 години затвор заплашват 35-годишна българка Гергана Червенкова, по обвинение за извършени през последните три години престъпления в САЩ, където тя не е стъпвала от две десетилетия. Когато Червенкова е задържана – през ноември 2012 г., с европейска заповед за арест, издадена от районния федерален съд на САЩ – бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е на безпрецедентно триседмично работно посещение в Щатите, където разговаря и с ръководството на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА).

Каква е истината за случващото се с Гергана Червекова, която в момента се намира, 13-ти ден, в следствения арест на бул. “Г. М. Димитров” в София? Роднини и приятели се опитват да помогнат на Гергана, събирайки в специален сайт – http://save-gery.org/ информация по случая. В тази публикация може да видите част от информацията, качена на този сайт.

“Майка или мащеха е България? Ако е майка, защо ми отнема изконното право на съпруг и баща да защитя съпругата си Гергана Червенкова?” – пише съпругът на Гергана Димо Червенков в писмо до нашето издание.

 

———————————————-

След посещението си от 18.11. до 4.12. миналата година в САЩ, Цветан Цветанов обяви по телевизията, че е разкрит (съвместно с американците) и задържан „основния организатор” на българо-американска организирана престъпна група. Тя (Гергана Червенкова) била обявена за издирване от САЩ.

КОЯ Е ГЕРГАНА ЧЕРВЕНКОВА?

Българска гражданка, омъжена, неосъждана, с 2 висши образования, на 35 години, с две малки деца.
Работи по трудов договор в легална българска фирма.
Живееше със семейството си в София. По настоящем – Следствен арест, 3 етаж.

Обвиненията към Гергана са следните:

1. КОНСПИРАЦИЯ С НАРКОТИЦИ. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.
2. РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА НАРКОТИЦИ ЧРЕЗ ИНТЕРНЕТ. Максимално наказание 10 години лишаване от свобода.
3. ЗАГОВОР ЗА НЕПРАВОМЕРНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВА. Максимално наказание 5 години лишаване от свобода.
4. НЕПРАВОМЕРНО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЛЕКАРСТВА. Максимално наказание 3 години лишаване от свобода.
5. КОНСПИРАЦИЯ/ЗАГОВОР ПО ПОЩЕНСКИ И ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.
6. КОНСПИРАЦИЯ/ЗАГОВОР ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ. Максимално наказание 20 години лишаване от свобода.
ОБЩО МАКСИМАЛНО НАКАЗАНИЕ: 68 години

.

Факти, които сочат друго:

Гергана Червенкова е на 35 години, майка на две малки деца и живее със семейството си в София. Тя работи на трудов договор без управленчески права като финансов мениджър в търговско представителство “БГ Глобал Сървисиз”, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“.

Още за фирмата и длъжността

Търговско представителство “БГ Глобал Сървисиз”, която е обслужваща компания на английската фирма „Юромедонлайн ООД“. Дейността на английската фирма включва сайт за реклама и продажба на лекарствени продукти и медикаменти предлагани от законни аптеки в САЩ. Лекарствата и медикаментите се публикуват на сайт http://www.euromedonline.com ,от който всеки потребител може да ги поръча и да му бъдат доставени след извършен лекарски преглед. Гергана започва работа в “БГ Глобал Сървисиз” 3 години след регистрацията на сайта и при вече установен начин на работа.

Ролята на Гергана е да обработва седмичните отчети от системата за продажби и да изчислява натрупаните такси и комисионни към докторите и аптеките на база реализираните през сайта продажби. След това подготвя финансов отчет за одобрение от собственика на фирмата. В последствие така одобрените отчети се изпращат за плащане към директора на фирмата. Забележете, че тя работи единствено с цифри, номера на поръчки и лекарствени кодове, нямайки информация относно точното лекарско предписание, което седи зад съответната поръчка, съдържанието на препаратите, пациентите и т.н. Освен това няма нито медицинско, нито фармацевтично образование, за да може да предположи, че съответните препарати не са безобидни. Следователно ако има лекарствени препарати, които са забранени за разпространение на територията на САЩ чрез интернет, то отговорност трябва да се носи от аптеката (предоставила лекарството) и лекарят (издал рецептата), тъй като фирмата има договорни отношения с въпросните физически и или юридически лица стриктно определящи отговорността за предлаганите/разпространяваните лекарства и медикаменти. Ако има конспирация тя определено е на ниво лекар – аптека. По каква причина, американската прокуратурата решава, че собственикът и управител на фирмата няма нищо общо с цялата схема, а единственият виновен остава един статистик-анализатор, е повече от учудваща.

Относно твърденията на американските прокурори и следователи, че именно тя е придвижила за обработка някакви поръчки са просто нелепи, тъй като тя работи единствено и само на ниво резултати от извършените заявки/продажби през сайта и няма контакт с крайните потребители/пациенти. Тя не извършва парични преводи и не може да оперира със сметките на фирмата, тъй като няма необходимите спесимени в банката за тази цел.

Няма как всеки да извършва разследване върху дейността на фирмата, в която е нает, при положение, че е на легален трудов договор, в регистрирана от българското правителство законна фирма, и изготвянето на статистически или финансови отчети не би трябвало да е подсъдно.

——————–

Гергана Червенкова никога не се е крила от никого и никога не е била в Щатите, за да бъде „обявена за издирване” като избягала от САЩ и укрила се.
Никой никога не я е търсил.

За съжаление никой не си е направил труда да разучи фактите и в края на ноември американските служби скалъпват обвинение срещу Гергана за разпространение на наркотици, пране на пари и заговори срещу САЩ.

Властите в Щатите работят по дело, по което след “задълбочено” разследване на една от аптеките – контрагенти на фирмата се натъкват на нейния служебен имейл адрес – [email protected] и по незнайно какви методи и канали установяват, че тя е мозъкът, управителят, счетоводителят и директорът на тази фирма.

Арестите на Гергана

На базата на проведеното разследване Федералния съд на САЩ изпраща обвинителен акт и иска екстрадицията на Гергана, за да бъде съдена за престъпленията.

От наша страна службите реагират мигновено и на 30.11.2012 г. – петък, Гергана е задържана от МВР и вечерта била „пусната”.

Истината е, че след задържането и бива оставена 4 дни в ареста, без да й бъде дадена възможност да говори с никого, без да й е казано защо е задържана и без да й е връчена заповед за арест. Управляващият директор на фирмата не е разпитван, а фиктивните директори са разпитани и пуснати 2 часа след ареста.

На 30.11.2012 г. Гергана е задържана от Върховна касационна прокуратура без постановление. Заповедта за арест и до ден днешен не е подписана от нея нито пък и е връчена.

На 03.12.2012 г. Гергана е пусната от съда под гаранция.

На 08.12.2012 г. Цветан Цветанов от телевизията обвинява съда, че пуска под гаранция „основния организатор” на международната организирана престъпна група. Цветанов иска всеки задържан да се предава на чуждата държава.

Има ли доказателства за виновността на Гергана?

Досега от Щатите не са пратени такива. Единствените доказателства по делото са 4 клетвени декларации на прокурорите и следователя от ДЕА, които се кълнат, че тя е виновна! Сами по себе си клетвените декларации не са доказателства пред българското законодателство.
След екстрадицията нея я заплашват 68 години затвор.

Каква е вероятността да я екстрадират и осъдят?

Сигурно ще кажете – няма такава, ако тя е невинна. Но ако тя е невинна, защо е лежала в ареста толкова дълго? Защо никой не си е направил труда да провери наистина ли тя е управител на фирмата? И защо две правителства са готови да затворят невинен човек за политически дивиденти.

Излиза, че ако пишете е-мейл на ваш клиент или приятел, и срещу него започне някакво разследване, може да ви екстрадират заради това, че са намерили ваш контакт в неговия компютър.

Също така, може някой да реши да подпише документ, че вие сте виновен и това трябва да се приеме за истина. Хората, които се кълнат, са не други, а прокурорите по делото и агентът по разследването. Няма свидетели, няма факти, няма доказателства, един подпис стига.

Относно договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати

След среща с адвокати, специализирани в екстрадиционни, се оказва, че договорът за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати е подписан на основата на “ДОВЕРИЕТО” между двете държави и има споразумение, замолената държава (в случая България) да не иска доказателства за деянията, и да не проверява дали поисканото лице изобщо е извършило престъпление. Така излиза, че може да се екстрадира всеки за всичко, независимо дали е виновен или не.

.

7 коментара »

 • Пеликан said:

  Човекът с/у системата или системата с/у измамниците? Ще бъде интересно да се узнае?

 • Пепи said:

  Тръпки ме побиват като се замисля как бързо се скалъпва обвинение с такива последици за невинен човек. Очеизбодно е, че дамата е жертва на няколко селски кратуни имащи желание да се покажат колко са добри и как се справят с престъпленията като самите те извършват такива. Трябва да са ти платили или да си много тъп и безхарактерен, за да го извършиш. Не ми се мисли какво още са направили на електората си. И Хитлер не би го направил. Сега за тоя конкретен случай трябва да гръмне цялата бг и европейска общественост. Ей така, за назидание на всички политици, които живеят в свят на безнаказаност и безсмъртие.

 • Gery said:

  За всеки е важна неговата свобода и бъдейки на мястото на Гери, затворен над месец без доказана и до момента безспорна вина, би се почувствал омерзен! Нека подкрепим Гери, не само защото всеки от нас можеше да е на нейно място, а защото се потъпкват гражданските ни права по най-брутален начин и защото излиза, че всеки един от нас може да бъде екстрадиран без да се търси дали е виновен или не стига да го поиска САЩ.

  http://bg.wikipedia.org/wiki/Гергана_Червенкова
  https://www.facebook.com/events/204111853074180/permalink/204112146407484/
  http://www.peticiq.com/save_gery
  http://save-gery.org/

 • steven said:

  zsr.Prochetoh kazusa zapoznat sam sas rabotata na DEA i sada v US i ot prochetenoto tuk izkazvam slednoto.Pri targoviqta sas suplementi ot osoben harakter kato lekarstva izpisvane sas recepta vinagi ima takiva sas specialen kontrol zaradi zabranenite substancii v tqh ot prochetenoto tuk stava qsno che e imalo i nerazglamentirani takiva ubeden sam na 99% so no otgovornostta uridicheski trqbva da pada varhu sobstvenicite na saotvetnata firma i menagjerite otgovorni za prodajbite i tqhnoto razprostranqvane no sashto taka sao4astnici sa i vsichki drugi hora rabotili vav tova nachinanie da ne se zabravq tozi fakt za da spestq poveche pisane iskam da kajq samo che pri tozi vid prodajbi DEA vse oshte ne e tolkova dobra vav 100% obvinenie i 100% dokazvane na vina no paralelno sas tova varhovniqt sad na US iska ot tqh da ima nakazani bez znachenie metodite nachinite i tn sashto taka pri tezi firmi po statiskika ima izvarsheni prestaplenie pochti ot vsichki v tozi biznes a pri nevazmojnostta na dokazvane na vinata na nqkogo i poradi natiska na US za rezultati v povecheto sluchai vinata poema nevinovnata strana i kakto razbrah sobstvenicite na tazi firma sa osvobodeni 2 chasa sled razpit zashtoto te moje bi naistina sa nevini no nezavravqite che sadebnata sistema vav saotvetnata strana trqbva da e bezpristrastna ako iska da e obektivna.

 • Робин Булгарев said:

  Американското правосъдие го познавам от филмите. Дори и 10% да е вярно това, което дават по филмите, нема страшно. Дори може да спечели няколко милиона $, ако е невинна. Дори да не я екстрадират в щатите,
  трябва да хване някой добър американски адвокат да си разделят милионите $ като осъдят с-та. Ако съм невинен, аз така бих направил.
  Това е като печалба от лотарията.

  В България сега е страшното, не в US. Тука МАФИЯТА е в Народното събрание, в прокуратурата, в съда, в ДАНС, в правителството. Народа за управляващите 23 години вече е нищо. Те биха продали и майките си за пари. Алчноста им е огромна. Мисля, че робите в Америка са били по-добре. Един приятел ми каза, че ще приемат догодина закон за задължително донорство на органи. Въвеждат ти данните в компа и некой богаташ от Мафията,ако има нужда от орган, обаждат се на Бойко, той праща Цецко, който те трупясва и т.н. Тия гербаджии майките си ша дадат на марсианците. Не че другите са по-хубави. Ама тия са КОШМАР.

  ТАКА, ЧЕ ДЕРЗАЙТЕ РОБИ – ПО-ДОБРЕ В US ЗАТВОР, ОТКОЛКОТО СВОБОДЕН В БЪЛГАРИЯ !

 • аз said:

  Защо не се сезира Цацаров или
  президента омбудсмана и тнт.
  Какво е това поведение на съда.
  Пускам всякакъв вид престъпници
  а с обикнивените хора се държат
  като с кучета.

 • Панче Тодоров said:

  Познавам системата на кривосъдие в САЩ. Най-късно на всички трябваше да светне когато съдят Сноудън за истина за обвиняване на своето законодателство, че осъждат невинни хора.
  Те осъдиха високо стоящи политици като Don Siegelman губернатор на Алабама без никакво право. Намират някой престъпник да се закълне че той е направил нещо незаконно! И хайде в затвора.

  http://www.cbsnews.com/stories/2008/02/21/60minutes/main3859830.shtml
  В САЩ няма правосъдие както и в България.
  Съдят по политчески причини и те осъждат.
  На джурито му казват кои доказателства важат и кои не. Те съдиите определят кои факти журито да оцени икои не! Пълна манипулация!
  Ти можеш да не си съгласен но по скалъпен процес ще те осъдят
  и никой по-висок съд следваща инстанция няма да си мръден пръста за тебе.
  Затова моля незапознати да не се изказват \"компетентно\" като Робин Булгарев. Не ги разбираш съдилищата как действат в САЩ и по-добре си мълчи.

  От българските власти искам да скъсат договора със САЩ и да настояват ако америкаски власти съдят българин това да става в София и българските съдии да разберат ако има фалшификации и нагласени процеси да не им разрешат да съдят българи по скалъпени процеси.
  Български граждани да бъдат съдени само в България и при оценяваме на всички факти и мними нагласени обвинения.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.