Home » Е-Списание, политика

Морален кодекс за граждани, будители и медии от времето на българските протести

2013.05.21 Един коментар
Spread the love

Текстът по-долу е Морален кодекс на българските граждани, обществени будители, медии и политически активисти, публикуван в  News359.bg  през февруари, когато в България започна вълната от протести.

Макар че не с всичко точки в този Морален кодекс сме съгласни, и макар че той разбира е само един проект, самопороден и търсещ отзвук и обсъждане в българското общество – което за кой ли път усети дъното на отчаянието и икономическата и политическа криза – го препубликуваме по молба на един от неговите поддръжници. Това може би е и някакъв повод да се замислим какво се случва днес, три месеца по-късно в България, след проведените предсрочни избори, и успяха ли или не протестите тази пролет да обърнат българската политическа и обществена ценностна парадигма.

———————————————————————

.

Дребни лидерски мнения и апетити опорочават решителен и силен шанс за намиране на изход от тресавището на празнословие и болни амбиции.

Трябва да се започне единствено на основата на уточнени морални стойности. Всеки един български гражданин е важно да се запознае с този морален кодекс и при негово желание да изпрати в допълнение своето мнение, позиция или коментар по темата на [email protected] Ако наистина всички тези хора, които са излезли на улицата да протестират, искат промяна, то единственият път е обединението в едно цяло. Не се ли случи това в един прекрасен момент нацията ще се стопи. Всеки един от нас е дошъл на Земята да остави нещо след себе си. Представете си, че точно сега в този момент, всички ние имаме възможност да променим живота си за един миг – не го ли направим сега, за поколенията след нас ще бъде същото, а може и по зле. И когато стигнем пенсионна възраст, всеки от нас ще си зададе въпрос за какво живях и какво оставих на децата си след мен. Затова всеки един от нас да каже не на страха и да се обединим както едно време бугарите.

.

Морален кодекс

на българските граждани, обществени будители, медии и политически активисти

Основни морални норми на писане, говорене и управление:

– Интересът на Държавата и народа неотменимо и едновременно трябва да бъдат в основата на личното и служебно поведение на българските граждани и политици!

– Неспазването на законите от НК и запазването на обществено демократично отношение, без дискриминации на малцинствени групи и “партийни интереси”, подлежи на незабавно обществено, вътрешнопартийно и Правосъдно осъждане.

– Сключването на неизгодни и уронващи икономическите интереси на България, подлежи на незабавни Прокурорски действия. Ако “държавни съображения” са необходими, позволението за това да се дава от Президента и НС писмено и с личен подпис!

– Подготовката но изборни списъци се осъществява на базата на ЕГН-тата на гражданите и на лично записване за участие в изборите на всеки от избирателите! За живеещите в чужбина да се осигурят условията и начините за електронно гласуване и в изборни секции в посолствата ни в чужбина.

– Държавнически и правителствени, както и служебните задачи и заповеди се изпълняват от служителите единствено на основата на ЛИЧНО приемане на съдебна отговорност за очакваните резултати!

– Както в Съединените щати и в уважаващите себе си държави, предаването на секретни информации и доказана връзка с чужди ведомства подлежат на съд за национално предателство!

– Коментирането и изнасянето на списъци с агенти на Държавната сигурност и специализираните части и служби да се счита за ОСОБЕНО ОПАСНО антинационално деяние, подлежащо на незабавни служебни и наказателни санкции, предвидени от закона.

 

One Comment »

 • Господин Господинов said:

  Това са искания към управляващите и няма никаква връзка с МОРАЛА!
  МОРАЛА се отнася до духовни ценности и не иска, а КАЗВА!

  Морал е: ДУША-ДУША ДА НЕ ПОРОБВА, ДУХ-ДУХ ДА НЕ ПОДВЕЖДА!

  Прилагайки дори само това изречение от вселенския духовен МОРАЛ се уреждат всички горепосочени искания към сегашната система на управление.

  ТЯ Е ЛОКАЛНО ЗАБОЛЯВАНЕ НА ОРГАНИЗМА ОБЩЕСТВО!

  С тези искания се опитваме да изрежем болния орган. Всички знаем че този метод е временно решение. Ще дам пример с медицината която в днешно време работи на принципа на разрухата и е абсолютно неефективна. Тя се опитва да разруши появилите се локални болни места в организма. А всъщност колко е лесно да се излекуваме от всяка болест! Единственото което трябва да направим е да възстановим имунната си система! Тя слага в ред функциите в целия ни организъм и локалните болни части се разпадат от само себе си!

  Много важно е да тръгваме напред с позитивните мисли, с идеята да градим, с мисълта за прекрасните неща които ни предстоят. Изчистването на авгиевите обори ще е следствие на правилно изграденото ни ново общество.
  Разрушението не може да бъде цел! Изграждането е цел! Разрушението е нещо което се случва от само себе си защото се изгражда нещо ново и по-силно.

  Да разрушаваме е слабост!
  Да бъдем съзидателни е СИЛА!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.