2024-04-24

4 thoughts on “Реч на Боянка Иванова на церемонията по награждаването й с приза „Българка на годината – 2012“

  1. Поздравления за госпожа Боянка Иванова – една достойна българка, с която трябва да се гордеем ! Пожелавам и здраве и утроено самочувствие заради всичко, което е постигнала и постига в името на България!

  2. Драги Пешо, ако подозираш някакъв упрек – не, не е така, най-малкото този упрек не е към тебе, към „Еврочикаго“, към Боянка, и т.н. Реагирах така, защото ми прави ми впечатление, че самата агенция се дистанцира от името на светицата, а идеята беше именно да се направи символична връзка между историята /саможертвата на една девойка в името на българщината и вярата, които тогава са били общо-взето равнозначни/ и съвременността. И, разбира се, никога не съм твърдял, че наградата е непременно за „пострадали българки“, както и да е, поздрави!
    Пламен (не съм „Павел“) Павлов.

  3. Уважаеми Пламене,
    за наградата сме писали ето тук:
    https://www.eurochicago.com/2013/03/balgarka-na-godinata/
    Единствено израза под чертата го добавих сега.
    Иначе при разговорите ми винаги съм подчертавал, че ДАБЧ трябва да си измисли друга награда за постижения, а на тази – да не се измества първоначалната идея.
    Категорично съм отказвал, дори когато са ми споменавали да номинират… жена ми. Само тази седмица говорих и с Боянка, и с АБУЧ, и с БАА. Те могат да потвърдят мнението ми. Вероятно неслучайно Боянка в речта си казва: „искам да изкажа искрена благодарност към инициаторите на наградата „Българка на годината” – г-жа Райна Манджукова и проф. Павел Павлов, чиято първоначална идея бе да се отличат с нея пострадали българки зад граница.“

    Публикувахме тук заради уважението към труда на тези учителки. А иначе и на сегашните служители на ДАБЧ съм казвал, че трябва да възстановят първоначалната идея или поне да направят конкурса по-прозрачен, че не може всеки да номинира всеки, че е много да има 10 подгласнички и т.н. и т.н. За съжаление съм в Корея и съм твърде далеч даже от Чикаго. Поздрави!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *