Home » Авторски страници

Наградата «Българка на годината» заминава за Чикаго и Цариброд

2013.03.08 Няма коментари
Spread the love

София, 8.03.2013 г. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи приза «Българка на годината». Престижното отличие получиха Боянка Иванова, директор на Българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ, и Снежана Симеонова, директор на гимназия “Св. св.Кирил и Методий” в Димитровград (Цариброд), Сърбия.

Еврочикаго се присъединява към Мария Илиева (Mutzuna), детско студио “Телевизионери” (Чикаго) и номиниралите я колеги от Асоциацията на българските училища в чужбина, като поздравява заслужилата и нашето признание г-жа Боянка Иванова (вижте видеото).

 

Наградата „Българка на годината” е израз на признателността към тези наши сънароднички, които успяват извън пределите на България да опазват и развиват българските самосъзнание, култура и достойнство, каза кметът на София.

Призът е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина, за да се обърне внимание на значимата роля на българските жени в чужбина. Годишното отличие* на агенцията е на името на българската светица Злата Мъгленска, чийто образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкоренено у нея човешко достойнство.

Номинациите за наградата са за принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, на значими постижения, свързани с живота на българските общности по света и благотворителни акции, хуманитарни проекти, посветени на България.

—————————-
* През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Р.Манджукова учредява наградата и първите й носители за 2009 г. са Костадинка Кунева и Спаска Митрова.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.