Home » Авторски страници

Наградата «Българка на годината» заминава за Чикаго и Цариброд

2013.03.08 Няма коментари

София, 8.03.2013 г. Кметът на София Йорданка Фандъкова връчи приза «Българка на годината». Престижното отличие получиха Боянка Иванова, директор на Българското училище „Джон Атанасов” в Чикаго, САЩ, и Снежана Симеонова, директор на гимназия “Св. св.Кирил и Методий” в Димитровград (Цариброд), Сърбия.

Еврочикаго се присъединява към Мария Илиева (Mutzuna), детско студио “Телевизионери” (Чикаго) и номиниралите я колеги от Асоциацията на българските училища в чужбина, като поздравява заслужилата и нашето признание г-жа Боянка Иванова (вижте видеото).

 

Наградата „Българка на годината” е израз на признателността към тези наши сънароднички, които успяват извън пределите на България да опазват и развиват българските самосъзнание, култура и достойнство, каза кметът на София.

Призът е учреден от Държавната агенция за българите в чужбина, за да се обърне внимание на значимата роля на българските жени в чужбина. Годишното отличие* на агенцията е на името на българската светица Злата Мъгленска, чийто образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкоренено у нея човешко достойнство.

Номинациите за наградата са за принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, на значими постижения, свързани с живота на българските общности по света и благотворителни акции, хуманитарни проекти, посветени на България.

—————————-
* През 2009 г. по идея на историка Пламен Павлов св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Държавната агенция за българите в чужбина при председателството на Р.Манджукова учредява наградата и първите й носители за 2009 г. са Костадинка Кунева и Спаска Митрова.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.