Home » Избрано

Китай и Япония изхвърлиха долара от валутните си плащания

2012.06.01 Няма коментари
Spread the love

Китай и Япония започват пряка взаимна търговия с валута без използване на долара, съобщи Agence France Presse. При това коридорът, в който ще се търгуват юанът и йената, е по-широк, отколкото за юан-долар.
Според споразумението, китайските регулатори ежедневно ще установяват курса, а борсите ще имат възможност да го изменят с три процента в двете посоки. При юан-долар допустимото изменение е само един процент.

Търговията ще се извършва на пазарите в Шанхай и Токио. Възможно е отначало между курсовете в Япония и Китай да има разлика, но в бъдеще те ще се изравнят.

Японският финансов министър Дзюн Адзуми е заявил, че избавянето от долара като валута-посредник ще позволи да се намали стойността на транзакцията и да се намали рискът за финансовите институти. Той добавил, че в бъдеще страните ще започнат пълномащабна свободна търговия с валута.

Китай ограничава конвертируемостта на юана, тъй като се опасява, че неговите силни колебания могат да навредят на националната икономика. Същевременно през последните години Китай се старае постепенно да либерализира обмена, като се стреми да намали зависимостта от долара и еврото.

Китай и Япония са най-големите притежатели на долари зад граница и ключови кредитори на САЩ. Техните общи резерви възлизат на 4,3 трилиона долара, при това по-голямата част се пада на доларовите активи. /БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.