Home » Избрано

БККС предлага посмъртна награда и почит за саможертвения българин Пламен Петков

2012.06.01 3 коментара
Spread the love

Българският културен клуб – Скопие се обръща публично към цялата българската общественост, към Президента и Министър-Председателя на Република България, с предложение 32-годишният български гражданин Пламен Петков, който пожертва живота си за да спаси невръстно дете във Великобритания, да бъде удостоен посмъртно с най-висша държавна награда, а паметта му да бъде подходящо почетена като пример за бъдещите поколения.

С чувство на дълбока тъга, но и на национална гордост, научихме за подвига на българския електротехник Пламен Петков, който с цената на собствения си живот спасява от удавяне 5-годишно английско момиченце. Постъпката на младия българин ни напомня за най-ярките образци на саможертва в историята на нашия народ и за най-светлите добродетели на българина и българския дух през вековете.

На фона на агресивния чалга-манталитет, ерозиращ хилядолетната българска култура и обществено-политическия живот, такива примери на безкористна саможертва изпълват с обоснована гордост не само гражданите на Република България, но и всички българи, които по силата на историческите обстоятелства днес живеем извън нейните предели.

Вярваме, че властите и гражданското общество във Великобритания също ще почетат по подходящ начин саможертвения подвиг на нашия сънародник Пламен Петков.

 

Лазар Младенов,
Председател на БККС

 

Източник:  Bkks.org

3 коментара »

 • едно уточнение said:

  Можем само да благодарим на нашите приятели от БККС и на г-н Лазар Младенов, че оценяват гражданския подвиг на този честен млад българин, Бог да го прости… Уви, досега не съм видял някаква реакция от страна на адресатите на писмото. За да си спестим подобно безразличие, което придобива физиономията на национално самоунижение, нека подкрепим апела на сънародниците ни от Скопие, моля ви!

  Пламен Павлов

 • djani said:

  Считам предложението за посмъртна правителствена награда за Пламен като напълно резонно. Крайно време е охулваната ни отвсякъде родина да бъде споменавана и с уважение, още повече, че британците са изключително впечатлени от саможертвата му. Вестника на нашата емиграция в Англия – BG.DEN първи съобщи за самоотвержената му постъпка. Едва вчера информацията намери отражение в нашите печатни и електронни медии.Обикновенно журналистичния ни кокошарник с възторжено кудкудякане приветства снасянето на всеки управленски запъртък, или чалга изява. Но позорно се скатава за истинските неща.

 • Mariana said:

  Правителството иска Орден за храброст за загиналия в Англия Пламен Петков

  http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1409053

  Министерският съвет предлага на президента да награди посмъртно с Орден за храброст – първа степен Пламен Петков.

  Мъжът загина при спасяване на петгодишно дете от удавяне във Великобритания на 26 май т.г.

  “Кабинетът реши да отпусне на Външно министерство допълнителни средства за изплащане на еднократна финансова помощ на законните наследници на Пламен – в случая майка му”, обясни министър-председателят Бойко Борисов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.