Home » Избрано

Прокуратурата няма да разследва миналото на Б.Борисов заради изтекла давност

2012.06.02 Няма коментари
Spread the love

При това и без да разпитва никого…

 

Прокурорско постановление за отказ от образуване на досъдебно производство за криминалното минало на премиера Бойко Борисов излага в детайли мотивите на Прокуратурата да не се занимава с този казус, като основната юридическа причина е изтеклата давност.

Сигналът срещу Борисов беше подаден през есента на миналата година след като подсъдимия Васил Костов – Кеца разказа в съдебна зала, че босове на СИК са купили поста главен секретар на МВР на Бойко Борисов, за да закриля престъпната им дейност. Сигналът се позовава също така на показанията на Сретен Йосич и Томислав Мариянович пред белградски съд, както и на секретния доклад на посланик Джон Байърли изтекъл в Wikileaks.

От постановлението става ясно, че прокурор Любка Кръстева не е снела обяснения от нито едно лице. Тя дори не се е запознала с протокола от делото, на което се изказва Васил Костов – Кеца, а цитира думите му по преразказа на агенция “Крос”. При това прокурорът отбелязва, че терминологията на медиите не била прецизна.

Васил Костов – Кеца не е говорил в качеството си на свидетел, а като подсъдим, което не го задължава да казва истината, уточнява прокурора. В този смисъл той не е достоверен източник за Прокуратурата.

Впечатление прави и заключението, че “обсъждането на начина за събиране на пари, за да се дадат някому, не представлява престъпление, нито приготовление за извършване на престъпление” според българския НК.

Най-важният юридически аргумент обаче се оказва давността. Доколкото твърденията на Кеца са за период от преди 10 години, то евентуално наказателно преследване срещу Бойко Борисов е погасено по давност, се обяснява в постановлението.

Относно твърденията на Сретен Йосич и Томислав Марянович се казва, че всяка “закрила” трябва да има конкретно измерение и поради липса на конкретика Прокуратурата не може да коментира.

Борисов източвал масло…

Твърденията в доклада на посланик Байърли, че “Обвинения в миналото свързват Борисов със скандали за източване на масло, незаконни сделки с участието на Лукойл и основна трафик на метамфетамини” (преводът явно е на прокуратурата, oil е преведено като масло) не са разгледани изобщо, тъй като конкретният секретен доклад не е изпратен в прокуратурата официално от Американското посолство, а не е налице законова възможност СГП да изисква секретните доклади на администрацията на САЩ.

В публикация на в. Тагесцайтунг от вчера се твърди, че именно тези данни за “източване на масло” и “трафик на метамфетамини” са потвърдени от ЦРУ. Тези нови данни дават основание да се поднови сигнала, въпреки обезкуражаващите заключения на първата инстанция на Прокуратурата.

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_1

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_2

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_3

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_4

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_5

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_6

postanovlenie_signal_boyko_gps_Page_7

Източник: Биволъ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.