Home » Избрано

Борисов продиктува първото вето на Плевнелиев

2012.06.14 Няма коментари
Spread the love

Премиерът Бойко Борисов възвести първото вето на президента Росен Плевнелиев – върху приетия преди седмица от ГЕРБ нов съдебен закон, който предвижда настоящият Висш съдебен съвет (ВСС), прочул се с нагласената си кадрова политика, да получи кариерни бонуси и право да избира новия главен прокурор.

ГЕРБ като политическа партия не би подкрепила този ВСС да избира главния прокурор, заяви министър-председателят пред репортери в четвъртък, само седмица след като мнозинството на ГЕРБ в парламента прокара именно такава възможност.

Тази промяна бе разкритикувана от Съюза на съдиите в България и редица граждански организации, които, както и Брюксел, настояваха и за пряк избор на ВСС, но управляващите не се съобразиха.

“Аз ще приветствам президента Плевнелиев с две от нещата в Закона за съдебната власт – да му наложи вето и да го върне”, каза Борисов, с което отне правото на президента да наложи по своя воля първото си вето.

“Надявам се президентът някъде вторник-сряда да го върне, веднага да се започне процедура и да се прегласува (законът – бел. ред.)”, допълни той.

Според него членовете на този ВСС с “нищо не са заслужили” да получават кариерни бонуси.

Премиерът допълни, че по принцип нито той, нито президентът имат право да правят коментари за ВСС, защото е независим орган.

“Аз с хилядите условности отпред взех решение и като председател на ГЕРБ: ГЕРБ не би подкрепила политически този ВСС да избира главния прокурор”, каза Борисов.

В отговор на журналистическо напомняне, че именно ГЕРБ внесоха промените в Закона за съдебната власт, Борисов отговори сухо: “И ГЕРБ ще внесе да ги промени сега”. На въпрос защо въобще бяха приети и трябваше ли да се стига дотук, Борисов отговори, че има много аргументи “за” и “против”.

Този ВСС, по мнението на премиера, не си е изиграл ролята, която обществото е очаквало от него. По думите на Борисов може да се каже, че депутатите не са приели нещо грешно, но лично неговите аргументи за неприемането на този текст са повече морални. Борисов и Плевнелиев са имали възможност да коментират този въпрос и премиерът е убеден, че имат еднакво мнение. Затова именно се очаква президентът да върне законът за съдебната власт за преразглеждане.

Преди ден Плевнелиев заяви, че провежда консултации по закона и до края на седмицата ще има позиция. “Като президент ще консолидирам мнение на базата на експертното мнение на много хора, което ще ми отнеме може би още ден-два”, коментира президентът в сряда.

След като премиерът публично настоя за вето, президентът едва ли има друг ход, освен наистина да наложи такова.

Веднага след гласуването на промените и той, и министър-председателят се изказаха против възможността сегашният ВСС, компрометиран и у нас, и в Брюксел, с кадровата си политика, да избира новия главен прокурор. Срещу това тези членове на съвета трябваше да получат автоматично повишаване в системата, след изтичането на мандата им в началото на октомври.

Росен Плевнелиев обаче се обяви и против предложението на съдийския съюз, на което Брюксел многократно повтори, че държи – новият ВСС да бъде избран пряко от всички магистрати.

Остава да видим дали държавният глава ще ревизира позицията си по този въпрос, тъй като оценката на ЕК ще бъде отразена в мониторинговия доклад, който излиза през юли.

Само преди ден премиерът заяви непоколебимата си увереност, че политическият доклад на ЕК ще бъде положителен. С думите “Те ще ни пишат слаба оценка! Айде, бе!”, Борисов обясни пред в. “Преса”, че правителството му заслужава добра оценка, защото си е свършило работата.

Междувременно главният прокурор Борис Велчев заяви, че неговият наследник трябва да е прокурор. С напомнянето, че от него нищо не зависи, Велчев добави, че изборът на прокурор за шеф на обвинението ще е “знак” за настъпила “нормалност” в институцията и че няма нужда “някой да я спасява”.

 

Красен Николов,

Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.