Home » Избрано

Горите, олигарсите и гражданите

2012.06.14 2 коментара
Spread the love

 

Момиче прегръща брониран полицай по време на протеста за горите. Снимка: Евгени Димитров, Булфото

Няма да пиша много, има къде да се чете.

Няма и да разказвам за протест, на който не съм бил (бях в автобуса за Варна, в който има WiFi, чудесно наистина, но това е отделна тема). Има репортажи за рождения ден на премиера при Коцето, при Иван Бедров, Асен Генов и още доста очевидци.

Ще направя няколко уточнения, които според мен са важни.

1) Дясната опозиция, в лицето на депутатите от ДСБ и СДС (сега ПГ на Синята коалиция), има трайна и последователна позиция по въпроса, още от предишното Народно събрание. СК е търпяла критики за пасивност в парламента и пропускане на важни теми, но този случай не е такъв. Остри изказвания имаше от Мартин Димитров, Михаил Михайлов и Иван Иванов:

След като в продължение на една година фирмата „Витоша-ски” – офшорната фирма „Витоша-ски”, която рекетираше над един милион граждани на София, които не можеха да използват лифтовите съоръжения и подложи на рекет правителството на Република България, видяхме че с промените в закона, правителството се огъна под този лобистки натиск и корпоративни интереси.
Днес, колеги, Вие унижихте Народното събрание
, като коленичихте пред корпоративните интереси на една група хора, които ще се възползват от закона, но законът ощетява всички български граждани.

2) Тук не става дума за спор между еколози и пропазарно ориентирана десница. Това е възможно най-мръсната трактовка на случващото се. Става дума за брутален лобизъм и изнудване от страна на бизнес кръгове (с имена – Цеко Минев и компания около ПИБ) да запазят и разширят привилегиите си. Става дума и за тежък вътрешен  (в парламента и ГЕРБ) лобизъм на заинтересувани лица (с имена – Емил Димитров и компания около бизнеса с ловните стопанства) за получаване на допълнителни привилегии.

Нищо по-лошо за пазара няма от привилегировани бизнеси и от прокарване на бизнес интереси през властта.

3) Не става дума и за нови възможности за икономическо развитие. Поправките не са насочени към възможността за изграждане на нови ски писти и съоръжения, а към възможността собствениците на съществуващите да развиват бизнес без конкуренция и без съобразяване с правила за защита на горите и околната среда, най-вече като развиват “съпътстващо строителство“.

Още по-малко поправките ще съдействат за най-важното – възстановяването и модернизирането на съществуващите ски съоръжения и туристически лифтове. С поведението си ски-олигарсите показаха, че интересът им е друг. Те изоставиха дори легендарния “Бай Кръстьо” затворен близо година и лишиха София не само от ски, но и от най-удобното средство за пешеходен туризъм и почивка в планината.

Накратко – протестът срещу този закон е напълно оправдан и обединяващ гражданите срещу произвола на властта и подопечните ѝ олигарси. Има място за много спорове относно баланса между развитие на спорта и съхраняване на природата, между интересите на собствениците и обществения интерес.

Има преди всичко много място за отговорна регулация на управлението на горския фонд и плановете за развитие на защитените територии. Но за всичко това е нужно първо държавата да се върне в ролята си на регулатор и на защитник на обществения интерес, да престане да бъде сопа в ръцете на самозабравили се мутри.

Затова е протестът.

Гора от хора срещу гора от полицаи в протестите ЗА ГОРАТА. Снимка: Антон Балакчиев

Затова трябва и ние да го подкрепим като граждани. Опозицията трябва да осигури политическа и институционална подкрепа на исканията на протестиращите, а не да си късаме ризите и да “яхаме недоволството“.

 

Радан Кънев,

Radankanev.blogspot.com

2 коментара »

 • Кирил Човиков said:

  Така формулиран, протестът наистина има смисъл! Не може да се рекетират скиорите на София, като се спират безотговорно съоръженията. Не може всички лифтове, в най- посещаваните планини, да са собственост на един олигарх. В този случай, поправките в закона обслужват само него, колкото и да има “търгове”. Закона трябва да се спре и пререботи, като ски центровете минат под строг държавен контрол.

 • Mariana said:

  Над 3000 души окупираха “Орлов мост“ заради Закона за горите

  http://www.mediapool.bg/над-3000-души-окупираха-орлов-мост“-заради-закона-за-горите-news194115.html

  За час и половина над 3000 души блокираха в четвъртък за втора поредна вечер движението на столичния бул. “Цариградско шосе“ в районна на Орлов мост с искане скандалните поправки в Закона за горите да бъдат отменени. Ако в сряда първият протест бе с адресат премиера Бойко Борисов, то този път недоволните от бъдещото изсичане на планините за построяване на спортни съоръжения отправиха исканията си към държавния глава Плевнелиев. Мотото на демонстрацията бе “Господин Президент, елате при нас. Искаме вето върху Закона за горите”.

  Часове след като министър-председателят Бойко Борисов, който неведнъж е демонстрирал близост с шефа на ски-федерацията и запален лобист за изсичането на писти Цеко Минев, с чието име придоби популярност и скандалната поправка в закона, игнорира първия протест с думите: “никакви протести няма да ни попречат да строим писти”, младежите издигнаха плакат “Мухобойко, звънни на шефа по мобифона: работата със закончето се запече“

  Както в сряда, така и в четвъртък скандиранията бяха основно “Витоша”, “Искаме природа, не искаме закон”, “Мафия”, “Оставка”, “Долу Цеко от Алеко” и “Всеки ден ще е така до победата”.

  Над час и половина демонстрантите не отстъпваха пред полицейските части. Този път ръководството на родната полиция се беше погрижило “редът и сигурността“ в центъра на София да бъде осигурен от стотици служители на реда, жандармерия, конна полиция и спецчасти.

  Въпреки демонстрациите на сила, блъскането с щитове и конска акробатика пред произволно избрани протестиращи, около 20 ч. в четвъртък природозащитниците разкъсаха полицейския кордон и блокираха движението през Орлов мост.

  Навлизайки в средата на булеварда, те седнаха малко след кръстовището му с “Евлоги и Христо Георгиеви“ и подновиха възгласите. За да “разчисти“ терена, полицията използва щитове и палки, а над 10 души бяха арестувани. При всяко по-агресивно действие от страна на спецчастите обаче младежите запяваха “Родната полиция ни пази“ или викаха “Без агресия“, което до такава степен стъписа служителите на реда, че един от тях в унес си изпусна пистолета.

  Час по-късно, около 21 ч., полицията се опита да разгони седящите на шосето с хитроумното “пропускане“ на градски транспорт по “Цариградско шосе”. Веднага след това обаче групичка младежи потанцува на “влакче“ под бурните аплодисменти на останалите протестиращи.

  Около 21.30 движението бе отворено, а демонстрантите, заканвайки се да се съберат на същото място и в петък, се отправиха към сградата на президентството.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.