Home » Избрано

Комисията по вероизповедания иска мнение от патриарха за “архонтската” титла на Манджуков

2012.06.14 Няма коментари
Spread the love

Председателят на парламентарната комисия по вероизповедания Йордан Бакалов (“Синята коалиция”) е изпратил писмо до патриарх Максим във връзка с награждаването на оръжейния бизнесмен Петър Манджуков със званието “архонт” от пловдивския митрополит Николай.

Питането е съгласувано и с останалите членове на парламентарното звено. Отбелязвайки че в обществото също има натрупани въпроси, депутатите искат да получат информация за статута на званието “архонт”. В писмото се припомня предизвикалия сериозни скандали случай през 2007 г., когато Старозагорският митрополит Галактион провъзгласи за архонт Слави Бинев. Депутатите подчертават и официалното изявление на Светия синод, че “в наградния фонд на Българската православна църква (БПЦ) и нейните поделения не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие”.

Въпреки уверенията на Светия синод, публично огласени чрез медиите, че митрополит Галактион ще понесе заслужено наказание за проявеното своеволие и подобни практики ще бъдат завинаги прекратени, сме свидетели, че случаят беше нарочно потулен и митрополитът не получи наказание, се отбелязва в писмото на председателя на парламентарната комисия по вероизповедания. Посочва се още, че същият митрополит дори се е провъзгласил за свещеноначалник на Великия архонтски събор и е произвел нови архонти “със съмнителна репутация и с известни прякори от подземния свят”.

В същото време се отбелязва, че въпреки изявлението на Светия синод от 2007 г., на церемонията, проведена от митрополит Николай за провъзгласяването на Манджуков, са присъствали петима архиереи от православната църква.

“Като се надявам, че народните представители, обществеността и миряните имат право да получат най-после отговор от Светия синод на многократно задаваните през последните години въпроси, което е в интерес и за авторитета на Българската православна църква, оставаме с уважение”, завършва писмото до патриарх Максим.

Към него е приложено и аналогично питане от бившия председател на комисията по вероизповедания Огнян Герджиков (НДСВ) по казуса с митрополит Галактион.

 

Юлиана Колева,

в. “Дневник”


Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.